Σέντρα στο Μουντιάλ Κ20 με μαθήματα ιστορίας

Όλα άρχισαν στην Τυνησία το μακρινό 1977. Η φετινή στην Πολωνία θα είναι η 22η διοργάνωση στην ιστορία! Ο πρώτος παίκτης που πήρε την Χρυση μπάλα στην διοργάνωση το 1977 ήταν ο Βλαντίμιρ Μπεσόνoφ της Σοβιετικής Ένωσης. Από τότε ως σήμερα σπουδαίοι παίκτες έφτιαξαν το όνομά τους σε αυτή την διοργάνωση σε μοναδικές, ιστορικές στιγμές!
Μαραντόνα... ο πρώτος αστέρας
Στην δεύτερη διοργάνωση στην ιστορία, το 1979 στην Ιαπωνία
έκανε την εμφάνιση του ένας βραχύσωμος μάγος. Ένας παίκτης που με το νούμερο δέκα στην φανέλα περνούσε εύκολα όλους τους αντιπάλους του, ήταν ασταμάτητος, ασύγκριτος, ηγέτης! Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα πήρε την Χρυσή μπάλα του τουρνουά καθώς ήταν ο αρχηγός των πρωταθλητών κόσμου Αργεντινών, δεύτερος σκόρερ με έξι γκολ και πρώτος σε ασίστ! Τα έκανε όλα!

Η Γιουγκοσλαβία του 1987
Αν και δεν είχε την απόλυτη στήριξη των ομάδων της χώρας και με αρκετούς παίκτες εκτός λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων η Γιουγκοσλαβία παρέταξε ομάδα που είχε στο ρόστερ... κρατηθείτε... τους Προζινέτσκι, Σούκερ, Μπόμπαν, Γιάρνι, Στίματς, Μιγιάτοβιτς! Κατέκτησε το τρόπαιο επικρατώντας στα πέναλτι της Γερμανίας. Ο Προζινέτσκι πήρε το βραβείο του καλύτερου παίκτη ενώ ο Σούκερ ήταν δεύτερος σκόρερ στο τουρνουά της Χιλής.

Τα έξι γκολ του Αντάιλτον
Το 1997 στην Μαλαισία η Βραζιλία άρχισε την διοργάνωση με δύο άνετες νίκες, 3-0 την Γαλλία και 2-0 τη Νότια Αφρική. Στο τελευταίο ματς των ομίλων όμως έγραψε ιστορία καθώς διέλυσε 10-3 τη Νότια Κορέα. Ένας επιθετικός που πέρασε το μεγαλύτερο κομμάτι της καριέρας του στην Ιταλία, ο Αντάιλτον (Πάρμα, Βερόνα, Τζένοα, Μπολόνια) πέτυχε έξι γκολ σε εκείνο το ματς ρεκόρ που αντέχει ως σήμερα. Πέτυχε τέσσερα γκολ από το 30ο ως το 39ο λεπτό και άλλα δύο στο 63ο και το 69ο λεπτό! Στην φάση των δεκαέξι η Βραζιλία το έκανε ξανά καθώς διέλυσε 10-0 το Βέλγιο! Ο Αντάιλτον σκόραρε μια φορά και δεν σκόραρε ξανά. Στον επόμενο γύρο η Βραζιλία αποκλείστηκε με ήττα 2-0 από την Αργεντινή η οποία στο τέλος κατέκτησε το τρόπαιο καθώς ήταν το μεγάλο φαβορί έχοντας στην ενδεκάδα Ρικέλμε, Αϊμάρ, Πλασέντε, Σαμουέλ, Ρομέο, Σκαλόνι, Κουφρέ, Λέο Φράνκο, Καμπιάσο και τον γνωστό μας από το πέρασμά του στην Ξάνθη, Ντιεγκο Κιντάνα!!!

2003... MVP από το πουθενά
Το 2003 τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διοργάνωσαν την τελική φάση και συμμετείχαν για μόλις δεύτερη φορά στον θεσμό! Τον τίτλο κατέκτησε η Βραζιλία επικρατώντας στον τελικό της Ισπανίας. Στην σελεσάο αγωνίζονταν οι Ντάνι Άλβες, Ντουντού, Νίλμάρ, Αντριάνο, Ζουνίνιο, Ζαρντέλ και στην Ισπανία οι Ινιέστα, Σέρχιο Γκαρθία, Γκάμπι, Χουανφράν! Καλύτερος παίκτης του τουρνουά αναδείχτηκε ο Ισμαΐλ Ματάρ των διοργανωτών γιατί... με δικό του γκολ στο 89ο λεπτό τα Εμιράτα πήραν την πρόκριση από την φάση των δεκαέξι στα προημιτελικά επικρατώντας 1-0 της Αυστραλίας!!! Στα προημιτελικά αποκλείστηκαν από την Κολομβία με ήττα 1-0!

Το μοναδικό Παγκόσμιο κύπελλο του Μέσι
Πριν αγωνιστεί το 2005 με την φανέλα της Αργεντινής ο Λιονέλ Μέσι είχε ήδη αγωνιστεί και σκοράρει με την πρώτη ομάδα της Μπαρσελόνα. Ο προπονητής Φρανσίσκο Φεράρο τον είχε αφήσει στον πάγκο στην πρεμιέρα και η Αργεντινή έχασε από τις Ηνωμένες Πολιτείες του Φρέντι Αντού. Δεν έμεινε ξανά στον πάγκο! Οδήγησε την Αργεντινή στην κατάκτηση του τροπαίου με νίκη στον τελικό απέναντι στη Νιγηρία. Ήταν πρώτος σκόρερ και καλύτερος παίκτης του τουρνουά. Για την ώρα είναι το μοναδικό παγκόσμιο κύπελλο που έχει κατακτήσει.
Keywords
Τυχαία Θέματα