Η υπόθεση Λαμπέρ και το δικαίωμα στον αξιοπρεπή θάνατο

Έχει το δικαίωμα να πεθάνει ο Vincent Lambert; Το ερώτημα αυτό διχάζει εδώ και 11 χρόνια την οικογένειά του αλλά και τη γαλλική κοινωνία, ανοίγοντας ξανά τη μεγάλη συζήτηση γύρω από το θέμα της ευθανασίας.

Ήταν 29 Σεπτεμβρίου του 2008 όταν ένα τροχαίο ατύχημα στάθηκε μοιραίο για τον τότε 32χρονο Vincent. Η σφοδρότητα της σύγκρουσης βύθισε τον εγκέφαλό του. Από τότε να παραμένει καθηλωμένος σε ένα κρεβάτι. Η καρδιά του χτυπά κανονικά, αναπνέει χωρίς μηχανική υποστήριξη, όμως δεν μπορεί να τραφεί παρά μόνο τεχνητά κι έχει μηδενική συνείδηση. Οι γιατροί μετά από μια μακρά σειρά εξετάσεων

έχουν αποφανθεί ότι βρίσκεται σε κατάσταση φυτού.

Σφοδρή είναι από τότε και η σύγκρουση που έχει ξεσπάσει στην οικογένειά του και τα δικαστήρια που έχουν κληθεί να δώσουν μια λύση, δεν έχουν βοηθήσει πολύ να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Η σύζυγός του Rachel και έξι από τα οκτώ αδέλφια του, ζητούν να του αφαιρεθούν τα σωληνάκια με τα οποία τροφοδοτείται και να πεθάνει εν ειρήνη, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος είχε ζητήσει να γίνει αυτό σε περίπτωση που του συνέβαινε κάτι. Από την άλλη, οι φανατικά καθολικοί γονείς του και δύο από τα αδέλφιά του, αντιδρούν και ζητούν ο 43χρονος πια Vincent , να εξακολουθήσει να παραμένει ζωντανός, πιστεύοντας πως η κατάστασή του «επιδέχεται βελτίωσης». Διαφορετικές ομάδες ακτιβιστών υποστηρίζουν και τους μεν και τους δε. Στην υπόθεση έχει εμπλακεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά κι ο ΟΗΕ. Για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση τοποθετήθηκαν μέχρι και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Πάπας Φραγκίσκος.

Το θέμα ήρθε ξανά στην επικαιρότητα όταν στα τέλη Απριλίου το Συμβούλιο της Επικρατείας, η ανώτατη δικαστική αρχή της Γαλλίας, έδωσε το πράσινο φως για την παθητική ευθανασία του πρώην νοσηλευτή, επικυρώνοντας απόφαση που είχε λάβει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προς αυτή την κατεύθυνση. Η αντίστροφη μέτρηση επρόκειτο να ξεκινήσει την περασμένη Κυριακή με τη διακοπή της σίτισης και της χορήγησης υγρών προς τον Vincent, όμως μία μόλις μέρα μετά μπλοκαρίστηκε εκ νέου.

Το εφετείο του Παρισιού, στο οποίο προσέφυγαν οι γονείς του, διέταξε το βράδυ της Δευτέρας να ξαναρχίσει η ιατρική φροντίδα προκειμένου ο ασθενής να διατηρηθεί στη ζωή, ωσότου εκφραστεί για την υπόθεσή του επιτροπή του ΟΗΕ. Οι γονείς του τετραπληγικού ασθενούς προσέφυγαν για ακόμη μία φορά στη Δικαιοσύνη, ζήτησαν τη δίωξη του επικεφαλής θεράποντα ιατρού και την παρέμβαση από τη Διεθνή Επιτροπή Προστασίας των Δικαιωμάτων των Αναπήρων κι έστειλαν επιστολή στον Μακρόν με την οποία του ζητούσαν να διακόψει τη διαδικασία.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα