Ο Τραμπ τουιτάρει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο

Λίγες μέρες αφότου δήλωνε ότι ήταν έτοιμος για συνομιλίες, ο Ντόναλντ Τράμπ εξαπέλυσε μια ευθεία απειλή για το Ιράν, υποδηλώνοντας ότι η χώρα θα καταστραφεί εάν επιτεθεί στα συμφέροντα των ΗΠΑ.

«Εάν το Ιράν θέλει πόλεμο, αυτό θα είναι επισήμως το τέλος του. Ποτέ μην απειλήσετε ξανά τις Ηνωμένες Πολιτείες!». Με αυτά τα λόγια, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε την ανθρωπότητα να αναρωτιέται αν μόλις προανήγγειλε τον Γ Παγκόσμιο Πόλεμο μέσω Twitter.

Πριν από το

εμπρηστικό ποστ του Τραμπ είχαν προηγηθεί επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας αλλά και μία ρουκέτα στην «Πράσινη Ζώνη» της Βαγδάτης όπου στεγάζονται πολλά κυβερνητικά κτίρια και πρεσβείες. Εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης με το Ιράν, η Ουάσιγκτον απέστειλε νωρίτερα αυτό τον μήνα στην Ερυθρά Θάλασσα το αεροπλανοφόρο «Αβραάμ Λίνκολν», την προηγούμενη εβδομάδα διέταξε την εκκένωση της αμερικανικής πρεσβείας στο Ιράκ από το μη μόνιμο προσωπικό, ενώ η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ εξέδωσε οδηγία προς τις αεροπορικές εταιρείες που πετούν επάνω από τα νερά του Κόλπου να επιδεικνύουν προσοχή. Την ίδια στιγμή η Exxon Mobil απομάκρυνε το ξένο προσωπικό από πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Ιράκ, ενώ το Μπαχρέιν ειδοποίησε τους πολίτες του να μην ταξιδεύουν στο Ιράκ και το Ιράν. Όλες τους, κινήσεις που θυμίζουν κάτι από πόλεμο.

Tο κλίμα μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν είναι σίγουρα «πολεμικό» και οι απειλές που οι δύο χώρες ανταλλάζουν αυξάνουν την αστάθεια, σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον, που ούτως ή άλλως ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί. Ο κίνδυνος είναι προφανής και εύλογος. Αμερικανικά στρατεύματα και ιρανικές ή υποστηριζόμενες από το Ιράν δυνάμεις επιχειρούν σε απόσταση αναπνοής μεταξύ τους, τόσο στο Ιράκ και τη Συρία, όσο και στον Περσικό Κόλπο. Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνεχίζουν την επίθεση στην Υεμένη εναντίον των φιλοϊρανικών δυνάμεων, ισοπεδώνοντας τη χώρα, δολοφονώντας αμάχους και προκαλώντας μια τεράστια ανθρωπιστική κρίσης που έχει ξεσηκώσει διεθνείς αντιδράσεις.

Εάν λοιπόν το Ιράν ή οι σύμμαχοί του απαντήσουν σε όλα τα παραπάνω αρχίζοντας να χύνουν αίμα Αμερικανών στρατιωτών ή πλήττοντας την πετρελαϊκή υποδομή των συμμάχων της Ουάσιγκτον, τα πράγματα πολύ εύκολα μπορούν να ξεφύγουν από κάθε έλεγχο. Πολύ περισσότερο, που, σε αντίθεση με τα τελευταία χρόνια της προεδρίας Ομπάμα, σήμερα δεν υπάρχουν γραμμές επικοινωνίας υψηλού επιπέδου μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης για τη διαχείριση μιας κρίσης.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα