Πώς τα κινεζικά δάνεια απειλούν την παγκόσμια οικονομία

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής στον κόσμο, χρηματοδοτώντας έργα υποδομής στις αναπτυσσόμενες χώρες με αντάλλαγμα την πρόσβαση σε πρώτες ύλες και φυσικούς πόρους, πέρα από τα προφανή πολιτικά οφέλη. Την ίδια ώρα, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η απουσία διαφάνειας που συνοδεύει το δανεισμό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε απειλή για την παγκόσμια οικονομία.

Η κινεζική πρωτοβουλία που αποτελεί την «ναυαρχίδα» της εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Σι Τζινπίνγκ αποσκοπεί στην κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής στην Ασία, στην Μέση Ανατολή, στην νοτιοανατολική Ευρώπη, με την

βοήθεια κινεζικών δανείων και σκοπό την αύξηση της επιρροής της κινεζικής δύναμης, ενώ και πρακτικά οι επενδύσεις εν τέλει βοηθούν την ίδια την Κίνα, καθώς συνήθως οι εργολάβοι είναι μεγάλες κινεζικές κρατικές εταιρείες.

Τα ξένα δάνεια του Πεκίνου κυριαρχούν στις παγκόσμιες αγορές σχεδόν στον ίδιο βαθμό με τα κινέζικα παιχνίδια και τα smartphones. Από την Κένυα έως το Μαυροβούνιο, από τον Ισημερινό στο Τζιμπουτί, χτίζονται δρόμοι, σιδηροφρομικές γραμμές, φράγματα και ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί με δάνεια δισεκατομμυρίων από το Πεκίνο.

Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, η Κίνα κατασκευάζει τη γέφυρα που θα ενώνει το κροατικό χωριό Κομάρνα με την πόλη του Ντουμπρόβνικ. Τον Ιούνιο του 2017, η Ε.Ε. ανακοίνωσε με ενθουσιασμό τη χορήγηση κεφαλαίων ύψους 357 εκατ. ευρώ για την κατασκευή της γέφυρα. Εξι μήνες αργότερα, όμως, η κυβέρνηση του Ζάγκρεμπ ανέθετε το έργο στην κινεζική εταιρεία, που είχε καταθέσει τη χαμηλότερη προσφορά, προκαλώντας αντιδράσεις ευρωπαϊκών κατασκευαστικών κολοσσών.

Από το ίδιο κινεζικό πρόγραμμα «Μία ζώνη, ένας δρόμος», χρηματοδοτείται με δάνεια και ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου Βελιγράδι - Βουδαπέστη.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα