Πώς ο Τραμπ οδηγεί τον ΟΗΕ στη χρεοκοπία

Με άδεια ταμεία κινδυνεύει να βρεθεί ο ΟΗΕ μέχρι το τέλος του χρόνου, με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού να απευθύνει επιστολή στους 37.000 εργαζόμενους που εργάζονται σε αυτόν, προειδοποιώντας πως για να εγγυηθεί ακόμη και τους μισθούς τους, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα.

Ήδη από τον περασμένο Αύγουστο, ο ΟΗΕ είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Τότε είχε ανακοινώσει περικοπές προς την Υεμένη, δηλώνοντας «αναγκασμένος» να διακόψει -ελλείψει

χρηματοδότησης - πολλά προγράμματα βοήθειας προς τη χώρα όπου εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον πλανήτη. Πιο συγκεκριμένα, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι από τα 34 προγράμματα που σχεδιάζονταν για την Υεμένη για το 2019, έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση μόλις τα 3. Προγράμματα που είχαν ηδη αρχίσει να τρέχουν ανεστάλησαν ενώ άλλα που ήταν στα σκαριά δεν μπόρεσαν καν να ξεκινήσουν. Επίσης, ο εφοδιασμός με φάρμακα διακόπηκε, τα σχέδια οικοδόμησης 30 νέων κέντρων τροφίμων εγκαταλείφθηκαν και 14 καταφύγια, όπως και 4 κέντρα ψυχικής υγείας που ειδικεύονται σε γυναίκες, έκλεισαν.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο ΟΗΕ είχε απευθύνει έκκληση για τη συγκέντρωση του ποσού ρεκόρ των 28,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια. Αλλά όπως φαίνεται αυτή δεν στάθηκε αρκετή για να γεμίσει τα ταμεία του Οργανισμού.

Στην επιστολή Γκουτέρες την οποία εξασφάλισε το AFP σημειώνεται πως ο προϋπολογισμός λειτουργίας του ΟΗΕ βρίσκεται στο κόκκινο από τα τέλη Σεπτεμβρίου για 230 εκατομμύρια δολάρια και προκειμένου να μην εξαντληθούν και τα τελευταία ταμειακά αποθέματά του Οργανισμού θα ακολουθήσει ένα τρίμηνο σκληρής λιτότητας, που θα οδηγήσει ακόμα και στην αναβολή προγραμματισμένων διασκέψεων και συνόδων. Αντίο θα πουν επίσης οι υπάλληλοι του ΟΗΕ στα ταξίδια που δεν κρίνονται απολύτως απαραίτητα, θα αναβληθεί η αγορά αγαθών και υπηρεσιών και θα κάνουν οικονομία ακόμα και στο ρεύμα.

Πώς δημιουργήθηκε το πρόβλημα ρευστότητας


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα