Πετράκης: «Λάθος προσέγγιση στην Κροατία»

Ο Γιάννης Πετράκης σε συνέντευξή του στον Άγγελο Στυλιάδη και στο Novasports.gr μιλάει για την πορεία της εθνικής Ελλάδος στα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου της Ρωσίας και τονίζει πως ήταν λάθος η προσέγγιση του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στον πρώτο αγώνα μπαράζ με την Κροατία.

Στο προσεχές παιχνίδι με αντίπαλο τον Παναιτωλικό θα συμπληρώσει τα 150 στην 1η Εθνική κατηγορία. Έχει ξεπεράσει τα 300 ως προπονητής σε όλες τις διοργανώσεις και τα τελευταία χρόνια
οδηγεί τον ΠΑΣ Γιάννενα σε επιτυχίες, εισπράττοντας δικαίως την αναγνώριση του κόσμου για την εξαιρετική δουλειά του στην ομάδα της Ηπείρου. Ο Γιάννης Πετράκης ξέρει όσο λίγοι τον Έλληνα ποδοσφαιριστή. Αξιολογεί την πορεία της ελληνικής προσπάθειας πρόκρισης στην τελική φάση του Μουντιάλ και όχι απλώς δεν χαμηλώνει, αλλά αντιθέτως ανεβάζει τον πήχη των απαιτήσεων, καθώς θεωρεί (και όχι άδικα) ταλαντούχο τον Έλληνα ποδοσφαιριστή.

Η πρώτη του προσέγγιση μιλώντας στο Novasports.gr έχει να κάνει με τη γραμμή εκκίνησης για την όποια κριτική μπορεί να γίνει τώρα για την ομάδα. Ο διαχωρισμός είναι σαφής. Ομάδα εποχής Σάντος, και αυτής της προ-Σκίμπε εποχής. Ως γραμμή εκκίνησης δημιουργεί διαφορετικά δεδομένα η όποια αξιολόγηση του τρέχοντος αποτελέσματος.

«Την διετία της προσπάθειας πρόκρισης στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2016 υπήρχε πλήρης απαξίωση της εθνικής ομάδας. Αποκορύφωμα ήταν αποτελέσματα όπως αυτό με τα Νησιά Φερόε. Αν επιχειρήσουμε να κρίνουμε το αποτέλεσμα αυτής της προκριματικής φάσης και πάρουμε ως αφετηρία εκείνη τη διετία, η ομάδα ξαναβρήκε ένα σωστό δρόμο και προχώρησε μπροστά. Απέκτησε σοβαρότητα ωριμότητα και με την παρουσία της επιβεβαίωσε ότι ξαναέγινε ομάδα. Εκείνο το κακό διάστημα πάντως, δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής ομάδας.

Αν επιχειρήσουμε να κρίνουμε με βάση την εικόνα που είχαμε στην εποχή του Φερνάντο Σάντος, σίγουρα δεν φτάσαμε σε ανάλογα υψηλά επίπεδα. Και από πλευράς αποτελεσμάτων, αφού τότε είχαμε προκρίσεις σε Μουντιάλ και Euro και σε επίπεδο αγωνιστικής εικόνας, αφού ήταν καλύτερη από την τωρινή.

Βλέποντας την προσπάθεια των τελευταίων μηνών, από τη μία πλευρά είναι δεδομένα σημαντικό ότι έφτιαξε και πάλι η εικόνα της ομάδας. Εξίσου σημαντικό είναι όμως ότι αποτύχαμε να προκριθούμε στην τελική φάση. Αν τα είχαμε καταφέρει να αποκλείσουμε την Κροατία θα ήταν δίκαιο να πούμε ότι η ομάδα βάδισε εκεί που πραγματικά της αξίζει και πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε. Να κάνουμε σημαντικά πράγματα σε σταθερή βάση και σε υψηλό επίπεδο. Όπως κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια».

Αναφερόμενος στις μάχες με τους Κροάτες για τα μπαράζ, ο Γιάννης Πετράκης θεωρεί πως η πρόκριση χάθηκε στην πνευματική συγκέντρωση και προετοιμασία του πρώτου αγώνα.

«Το ότι δεν περάσαμε στην τελική φάση έστω και ως δεύτεροι κατά τη γνώμη μου έχει να κάνει με την προσέγγιση που είχαμε στο παιχνίδι στην Κροατία. Όχι τόσο για το αγωνιστικό στιλ, αλλά γιατί καλλιεργήθηκε κλίμα υπέρμετρης ίσως αισιοδοξίας για το πρώτο παιχνίδι. Δεν κάναμε σωστή αξιολόγηση του αγώνα εκείνου και αυτό είχε να κάνει με την αμυντική συγκέντρωση που δεν είχαμε. Προκάλεσε πολλά λάθη απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα που τα εκμεταλλεύτηκε. Εν αντιθέσει με τον αγώνα κόντρα στο Βέλγιο που τα πήγαμε εξαιρετικά».

Ο τεχνικός του ΠΑΣ Γιάννενα είναι αποδεδειγμένα από αυτούς που δίνουν ευκαιρίες στ νέα παιδιά. Δουλεύει με σχέδιο και κάτι ανάλογο θεωρεί ως μονόδρομο για τη δημιουργία παικτών και κατά συνέπεια διαφορετικού και πιο ελκυστικού ποδοσφαίρου.

«Περνάνε τα χρόνια και συζητάμε αν έχουμε επιθετικούς και δημιουργικούς ποδοσφαιριστές. Δε γίνεται να πατήσουμε ένα κουμπί και να τους δημιουργήσουμε. Αυτό έχει να κάνει με τη δομή, το σχέδιο, το πρόγραμμα που εμείς δυστυχώς δεν έχουμε.

Ένα καλό παράδειγμα είναι οι Βέλγοι. Για πολλά χρόνια ήταν μακριά από τις μεγάλες διοργανώσεις. Μέσα από σχέδιο και πλάνο που στηρίχθηκε σε μικρές ηλικίες, μέσα από καθοδήγηση και καλό προγραμματισμό, ανέδειξαν παίκτες υψηλότατου επιπέδου. Κατά συνέπεια δημιούργησαν ανάλογη ομάδα που υποστηρίζει το ελκυστικό και επιθετικό παιχνίδι.

Καλύτερο από τα λόγια είναι να ξεκινήσουμε και να υποστηρίξουμε ένα σχέδιο που θα βγάλει καλούς παίκτες και κατ’ επέκταση θα φέρει ένα διαφορετικό στιλ παιχνιδιού. Πρέπει πάντα να είμαστε ρεαλιστές.

Το μόνο σίγουρο ότι υπάρχει ταλέντο στην Ελλάδα. Επίσης σίγουρα δεν υπάρχει επίπεδο εκπαίδευσης για την αξιοποίηση του ταλέντου στον βαθμό που πρέπει και για να είμαστε σε ανταγωνιστικό επίπεδο με τις προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες.

Απαιτείται να ανοίξουμε δρόμους σε νέα παιδιά για να δείξουν το ταλέντο τους. Μια ευκαιρία δόθηκε στον Ρέτσο και βλέπουμε αμέσως το αποτέλεσμα».
Keywords
Τυχαία Θέματα