Ο ξεχωριστός κύριος Χάπελ

Το 1983 στην βόλτα που έκαναν οι παίκτες του Αμβούργου στον αγωνιστικό χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου πριν τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης με την Γιουβέντους ρωτήθηκαν από τον προπονητή τους... πως θα μαρκάρουμε τον Πλατινί;;

Δεν είχε καμία σχέση με τον αυταρχικό προπονητή που όλοι σκέφτονται. Ο Έρνστ Χάπελ ήθελε να μιλάει με τους παίκτες του... να τους ακούει και να βρίσκουν μαζί λύσεις! Σίγουρα θα ήταν ένας ενδιαφέρον τύπος να πιάσεις κουβέντα μαζί του! Μια ημέρα χωρίς
ποδόσφαιρο είναι μια ημέρα χαμένη... δεν είναι σημαντικό το γιατί νίκησες αλλά πρέπει να ξέρεις γιατί έχασες... ένας καλός μέσος έχει μάτια στην πλάτη αυτό είναι το μυστικό... θα προτιμούσα να νικήσω 5-4 αντί για 1-0... όλες δικές του κουβέντες και δείγμα της ποδοσφαιρικής φιλοσοφίας του.

Οι προπονήσεις του κρατούσαν το πολύ μια ώρα, αλλά όλοι οι παίκτες είχαν κάτι να κάνουν και πάντα η ένταση ήταν το ζητούμενο. Την πρώτη ημέρα του στην προπόνηση της Ντεν Χάαγκ, το 1962, έβαλε τους παίκτες να προσπαθούν να χτυπήσουν ένα μπουκάλι τοποθετημένο πάνω στο οριζόντιο δοκάρι μέσα σε καταιγίδα μέχρι να τα καταφέρουν... αν τα κατάφερναν θα συνέχιζαν την προπόνηση στο γυμναστήριο... κανείς δεν τα κατάφερε!

Έτσι ξεκίνησε η προπονητική καριέρα του. Ανέλαβε μια από τις χειρότερες ομάδες της πρώτης κατηγορίας στην Ολλανδία η οποία με τον “σιωπηλό” και ιδιαίτερο Αυστριακό προπονητή τερμάτισε τρίτη στο πρωτάθλημα και έπαιξε σε τέσσερις τελικούς του Ολλανδικού κυπέλλου μέσα σε μια επταετία.

Η συνέχεια κατέγραψε δεκαοκτώ τίτλους σε συλλογικό επίπεδο. Κατέκτησε πρωταθλήματα σε Ολλανδία, Βέλγιο και Γερμανία. Κατέκτησε Κύπελλο Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης με την Φέγενορντ και το Αμβούργο.

Αν δεν είχαν μπει ληστές στο σπίτι του Γιόχαν Κρόιφ το 1978 ίσως να είχε κατακτήσει και το Παγκόσμιο Κύπελλο με τους Οράνιε. Ο Κρόιφ δεν ήθελε να αφήσει την οικογένειά του και να ταξιδέψει στην Αργεντινή παρόλα αυτά όμως οι Ολλανδοί του Χάπελ έφτασαν στον τελικό όπου ηττήθηκαν από τους διοργανωτές... στην παράταση!

Απόψε, στο Έρνστ Χάπελ Στάντιον, η Εθνική ομάδα της Αυστρίας υποδέχεται την Ουρουγουάη, είκοσι-πέντε χρόνια μετά τον χαμό αυτού του ξεχωριστού ανθρώπου. Η ελπίδα; Ο νέος προπονητής, Φράνκο Φόντα να οδηγήσει ξανά το Αυστριακό ποδόσφαιρο σε μεγάλες επιτυχίες έχοντας μελετήσει ελάχιστα τις ιδέες του κορυφαίου Αυστριακού κόουτς στην ιστορία.

Ανθρώπινος... Μοναδικός... Φαινόμενο... Αν κάτι χρειάζεται το παγκοσμιο ποδόσφαιρο είναι ανθρώπους που σκέφτονται, μιλούν και πράττουν διαφορετικά. Ο Έρνστ Χάπελ ήταν ένας τέτοιος άνθρωπος... στην εποχή του!
Keywords
Τυχαία Θέματα