Πέσιτς: “Χρειαζόμαστε μια επαγγελματικη σερβική λίγκα”

Ο 74χρονος προπονητής, ο οποίος οδήγησε την εθνική Σερβίας στην 2η θέση στον κόσμο στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο, υποστήριξε πως η το ασημένιο μετάλλιο δεν θα πρέπει να μασκαρέψει τα προβλήματα που υπάρχουν:

“Αν δεν αλλάξουμε, δεν θα υπάρξει άλλο μετάλλιο” είπε ο Πέσιτς σε συνέντευξη του στο δίκτυο RTS. “Δεν μου αρέσει που το λέω, αλλά είναι καθήκον μου να το κάνω καθώς είμαι αυτος που έχει την μεγαλύτερη ευθύνη ως αυτός που επιλέγει. Η ευθύνη μου δεν είναι απλά να κερδίσω ένα μετάλιο δημιουργώντας μια καλή ατμόσφαιρα,

αλλά και να αφήσω κάτι πίσω μου. Όταν ολοκληρώσω αυτή την πρόκληση, θέλω να έχω επιδιορθώσει το μπάσκετ μας”.

Και συνέχισε:

“Με ενοχλεί η υπερ-αισιοδοξία. […] Δεν έχουμε ένα ανταγωνιστικό σύστημα. Υπάρχει, αλλά είναι ξεπερασμένο. Δεν έχουμε μια πυραμίδα στην οποία το πιο σημαντικό θα είναι η παραγωγή παικτών. Σε ένα χρόνο, το πολύ δύο, η Παρτίζαν και/ή ο Ερυθρός Αστέρας θα πάρουν wild card ή θα γίνουν μέτοχοι στην Ευρωλίγκα, είναι αναπόφευκτο. Και τι θα κάνουμε τότε. Εκτός από αυτούς, κανείς άλλος δεν παίζει στην Ευρώπη χρόνια τώρα και θέλουμε να αναπτύξουμε το μπάσκετ μας. Όταν δημιουργήσουμε μια επαγγελματική σερβική λίγκα, τότε θα έχει πρόσβαση στις διεθνείς διοργανώσεις. Η Αδριατική λίγκα θα πρέπει να διαλυθεί αμέσως, έτσι ώστε η FMP, η Mega, η Borac, η Spartak να μην παίζουν σε αυτή. Μάλλον δεν πρέπει να διαλυθεί, αλλά να μην παίζουμε σε αυτή, να επιστρέψουμε στην επαγγελματική σερβική λίγκα. Αμέσως, μέχρι το τέλος του Ολυμπιακού κύκλου. Δεν το λέω γιατί θα έχουμε καλύτερη ομάδα στο παρίσι, αλλά γιατί βλέπω τι έρχεται μετά από μένα. Αν δεν έχουμε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, δεν θα δούμε ανάπτυξη του ταλέντου.

Χρησιμοποιήστε με! Είμαι εδώ 40 χρόνια τώρα, αφήστε με να σας βοηθήσω, να αναλύσω. Έχω το σχέδιο. Πολύ σύντομα, όταν οι καλύτερες ομάδες μας γίνουν μέτοχοι στην ευρωλίγκα, τότε θα δημιουργηθεί μια πυραμίδα και οι εθνικές λίγκες θα αποκτήσουν σημασία, γιατί αυτό είναι που θέλει και η FIBA. Οι διεθνείς λίγκες θα ελαττωθούν καθώς θα υπαρξει συγχώνευση και έτσι οι εθνικές λίγκες θα αποκτήσουν περισσότερη αξία. Πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό. Μερικές φορές μπορείς απλά να κερδίσεις ένα μετάλιο, να ανέβεις στο μπαλκόνι και να πανηγυρίσεις, αλλά το μπάσκετ μας δεν θα είναι στο επίπεδο που θέλουμε. Ό,τι έχουμε τώρα δεν είναι αρκετό για το μέλλον του αθλήματος”.

Keywords
Τυχαία Θέματα