Περιμένοντας τον λιμό...

Υπάρχουν κάποιες περιοχές στον κόσμο που έχουν ήδη αρχίσει να πλήττονται από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όπως η νότια Ζάμπια. Μια ξηρασία έχει πέσει στην περιοχή εδώ και τέσσερα χρόνια και οι αγρότες προειδοποιούν για την απειλή λιμού.

Ο Emmanuel Hantobolo στέκεται στο άγονο χωράφι του πίσω από την αγροικία του, κοιτάζοντας τις καλλιέργειες καλαμποκιού που βρίσκονται στο σκληρό και ξηρό έδαφος. «Η τελευταία συγκομιδή ήταν μια καταστροφή. Το καλαμπόκι φτάνει συνήθως το ύψος των δυόμισι μέτρων, αλλά αυτή τη φορά τα μεγαλύτερα φυτά έφθασαν μόνο μέχρι τη μέση μου και τα περισσότερα

από αυτά ήταν μαραμένα», αναφέρει ο αγρότης στο spiegel.

Ο Hantobolo φέτος κατάφερε να συγκεντρώσει μόνο ένα γεμάτο καρότσι. «Ένα καροτσάκι, είναι γελοίο!», προσθέτει. Τα λίγα κιλά που κατόρθωσε να αποδώσει δεν είναι αρκετά για να τροφοδοτήσουν τη μεγάλη του οικογένειά. Τα χωράφια τα κληρονόμησε από τον πατέρα του το 1984. Αρχικά, τα πράγματα πήγαιναν καλά, καθώς είχε τέσσερις αγελάδες, δύο ταύρους, κατσίκες και κοτόπουλα, ενώ καλλιεργούσε καλαμπόκι, σόγια, φιστίκια και λαχανικά. Αλλά τότε, θυμάται, ήρθε το 1995, ένα καταραμένο έτος με σχεδόν καμία βροχόπτωση.

Λίγα αγροτικά προϊόντα έμειναν να πουληθούν

Τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα στο τέλος της τελευταίας σεζόν. Ο Hantobolo έσπειρε τα χωράφια του το Νοέμβριο, αλλά δεν έβρεξε σχεδόν καθόλου κατά τη διάρκεια του έτους, με αποτέλεσμα όλες οι καλλιέργειες να πεθάνουν. «Βιώνουμε την πιο φρικτή ξηρασία που θυμάμαι», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα