Παρέλαση ξένων αστέρων!

Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017, ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ ήταν η 119η φορά που τέθηκαν αντιμέτωποι από καταβολής Α' Εθνικής, ήτοι από τη σεζόν 1959-1960. Μέχρι τότε είχαν βρεθεί αντιμέτωποι άλλες 30 φορές για το Κύπελλο. Συνολικά, δηλαδή, ως τότε είχαν παίξει μεταξύ τους 149 αγώνες. Παρά το γεγονός αυτό, όμως, όπως φάνηκε στην πράξη υπήρχε χώρος για νέα
ιστορικά ρεκόρ!
Για την ακρίβεια, τρία τέτοια ρεκόρ καταγράφηκαν εκείνη την ημέρα (1-0 επικράτησε ο Ολυμπιακός), δημιουργώντας καινούργιες κατηγορίες στην ιστορία των αναμετρήσεων των δύο αυτών συλλόγων, ιδανικές για μελέτη από τους μελλοντικούς αναλυτές του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα –και ειδικότερα τους αναλυτές των πολύ μεγάλων ντέρμπι.

Το ρεκόρ νούμερο 1, λοιπόν, ήταν ότι για πρώτη φορά μία από τις δύο ομάδες ξεκίνησε με έντεκα ξένους παίκτες στη βασική της ενδεκάδα. Το έκανε ο ΠΑΟΚ, που είχε στη σύνθεσή του τους: Ρέι, Ζαμπράνο, Μάτος, Λέοβατς, Βαρέλα, Ελ Καντουρί, Μαουρίτσιο, Τσίμιροτ, Βιεϊρίνια, Πρίγιοβιτς και Μακ.

Το ρεκόρ νούμερο 2 ήταν ότι στις δύο βασικές ενδεκάδες, συνολικά, παρατάχθηκαν λιγότεροι Έλληνες παίκτες από ποτέ άλλοτε. Ο αριθμός έφτασε μόλις στους τρεις, όλοι στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού, εφόσον ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε με έντεκα ξένους. Οι τρεις βασικοί Έλληνες παίκτες των «ερυθρόλευκων» ήταν οι Κούτρης, Ανδρούτσος και Φορτούνης.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ποτέ στο παρελθόν οι Έλληνες παίκτες που ξεκίνησαν ως βασικοί για τις δύο ομάδες σε μεταξύ τους παιχνίδι δεν ήταν τόσο λίγοι σε αριθμό. Ακόμη και τη σεζόν 2009-2010 (στην 3η αγωνιστική των πλέι οφ), που ο ΠΑΟΚ είχε ξεκινήσει ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, στην Τούμπα τότε, με έναν Έλληνα στην αρχική του ενδεκάδα, τον Χαλκιά, στην άλλη πλευρά υπήρχαν τρεις Έλληνες βασικοί, οι Νικοπολίδης, Αβραάμ Παπαδόπουλος και Τοροσίδης, συνολικά, δηλαδή, τέσσερις.

Το ρεκόρ νούμερο 3 είναι ότι οι δύο ομάδες τελείωσαν αυτή την αναμέτρηση με μόλις έναν Έλληνα παίκτη στις δύο ενδεκάδες! Ο λόγος για τον Κούτρη, καθώς από τον Ολυμπιακό βγήκαν στη διάρκεια του παιχνιδιού οι Φορτούνης και Ανδρούτσος. Οι δύο αντίπαλοι πραγματοποίησαν έξι αλλαγές συνολικά, χωρίς καμία από αυτές να είναι Έλληνας παίκτης: από τον Ολυμπιακό πέρασαν στο παιχνίδι οι Μάριν, Ζντιέλαρ και Τζούρτζεβιτς, ενώ από τον ΠΑΟΚ οι Σάκχοφ, Κάμπος, Μπίσεσβαρ.

Ακόμη και στο παιχνίδι που αναφέραμε πιο πάνω, για τη σεζόν 2009-2010, που ήταν τέσσερις οι Έλληνες βασικοί για τις δύο ομάδες, συνολικά, για τον ΠΑΟΚ πέρασαν ως αλλαγή οι Μαλεζάς, Φωτάκης και Παπάζογλου, ενώ για τον Ολυμπιακό οι Μήτρογλου και Γιάννης Παπαδόπουλος.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι στο ντέρμπι της περασμένης σεζόν του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης» αγωνίστηκαν συνολικά 25 ξένοι παίκτες, αξίζει να αναφέρουμε και πόσες χώρες εκπροσώπησαν αυτοί στον αγωνιστικό χώρο.

Από τον Ολυμπιακό, οι Προτό, Ένγκελς και Οτζίτζα το Βέλγιο, ο Ρομαό το Τόγκο, ο Ελαμπεντελαουΐ τη Νορβηγία, ο Σισέ τη Σενεγάλη, ο Ανσαριφάρντ το Ιράν, ο Πάρντο την Κολομβία, ο Μάριν τη Γερμανία, οι Ζντιέλαρ και Τζούρτζεβιτς τη Σερβία.

Από τον ΠΑΟΚ, ο Ρέι την Αργεντινή, ο Ζαμπράνο το Περού, οι Μάτος και Μαουρίτσιο τη Βραζιλία, ο Λέοβατς την Κροατία, ο Βαρέλα το Πράσινο Ακρωτήρι, ο Ελ Καντουρί το Μαρόκο, ο Τσίμιροτ τη Βοσνία, ο Βιεϊρίνια την Πορτογαλία, ο Πρίγιοβιτς τη Σερβία, ο Μακ τη Σλοβακία, ο Σάκχοφ την Ουκρανία, ο Κάμπος την Ανγκόλα και ο Μπίσεσβαρ την Ολλανδία.

Δηλαδή, εκπροσωπήθηκαν 21 χώρες συνολικά –μαζί με την Ελλάδα- σε ένα από τα κορυφαία ντέρμπι του ελληνικού ποδοσφαίρου, δίνοντάς του, δυνάμει και ουσία, το χαρακτήρα ενός πολυεθνικού αγώνα, απολύτως συνυφασμένου με την εποχή της παγκοσμιοποίησης!
Keywords
Τυχαία Θέματα