Η συγκλονιστική υπόθεση Κούδα

Ο Γιώργος Κούδας γεννήθηκε στις 23 Νοεμβρίου του 1946. Η μοίρα του υπερ-ταλαντούχου ποδοσφαιριστή ήταν να μην βγάλει ποτέ από πάνω του την ασπρόμαυρη φανέλα του ΠΑΟΚ, αλλά και να αποτελέσει τη μεγαλύτερη αφορμή για την ασίγαστη αντιπαλότητα μεταξύ των "ασπρόμαυρων" και των "ερυθρόλευκων".

Τα ασπρόμαυρα ο "Μεγαλέξανδρος" του ελληνικού ποδοσφαίρου τα φόρεσε το 1963 και τα έβγαλε το 1984, όταν σταμάτησε το ποδόσφαιρο. Με τον ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1976 και δυο
Κύπελλα Ελλάδας (1972, 1974). Έπαιξε σε 504 αγώνες της Α' Εθνικής και σημείωσε 133 γκολ. Μέτρησε ακόμη 70 αγώνες στο Κύπελλο (σκοράροντας 27 γκολ), ενώ συνολικά, μαζί και με τους ευρωπαϊκούς αγώνες, με τον ΠΑΟΚ αγωνίστηκε 780 φορές και σημείωσε 220 γκολ. Στην Εθνική Ομάδα είχε 43 συμμετοχές και ήταν μέλος του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στην τελική φάση του Κυπέλλου Εθνών το 1980.

Όσο ενδιαφέρουσα και θαυμαστή είναι η αγωνιστική ιστορία του Γιώργου Κούδα, όμως, άλλο τόσο ενδιαφέρουσα είναι και η εξωαγωνιστική του περιπέτεια, αυτή που τον συνδέει με τον Ολυμπιακό και κόντεψε να κόψει την Ελλάδα στα δύο!

Το ταλέντο του είχε φανεί από το ξεκίνημά του. Τη σεζόν 1965-66 είχε αγωνιστεί σε 29 αγώνες στην Α' Εθνική με τον ΠΑΟΚ κι είχε σημειώσει 13 γκολ. Ένα απ΄αυτά ήταν και στο 3-2 του Δικεφάλου επί του Ολυμπιακού στο παιχνίδι της Τούμπας!

Τότε οι παίκτες δεν υπέγραφαν συμβόλαια, αλλά δελτία, τα οποία ανήκαν στις ομάδες. Μεταγραφή γινόταν μόνο με τη συγκατάθεση του σωματείου. Στις 14 Ιουλίου του 1966 ο Κούδας, ωθούμενος από το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ δεν είχε καλύψει ένα οικονομικό όφελος προς αυτόν και την οικογένειά του, βρέθηκε στον Πειραιά μαζί με τον πατέρα του, Γιάννη, για να υπογράψει δελτίο στον Ολυμπιακό.
Οι "ασπρόμαυροι", υπό την πίεση των οπαδών της ομάδας, αντέδρασαν. Μπλόκαραν τη μεταγραφή, με αποτέλεσμα ο Γιώργος Κούδας να μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για δύο χρόνια. Σε αυτό το διάστημα, ο νεαρός τότε παίκτης υπηρέτησε και τη στρατιωτική του θητεία. Επισήμως, τη φανέλα του Ολυμπιακού δεν τη φόρεσε ποτέ, παρά μόνο σε προπονήσεις και κάποια φιλικά παιχνίδια.
Το 1967 προέξυψε η στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα. Επικεφαλής του αθλητισμού ήταν ο Κωνσταντίνος Ασλανίδης. Αυτός πρότεινε στον ΠΑΟΚ να συναινέσει στη μεταγραφή του Κούδα στον Ολυμπιακό, όμως, ο Γιώργος Παντελάκης αντέδρασε σθεναρά. Θρυλείται, μάλιστα, ότι είπε... "εγώ μπορεί να πάω στη Γυάρο, όμως, ο Κούδας δεν θα παίξει στον Ολυμπιακό".

Υπό την πίεση και του κόσμου του ΠΑΟΚ, ο Ασλανίδης απείλησε τον Κούδα ότι δεν θα παίξει ποτέ ξανά ποδόσφαιρο, αν δεν γυρίσει στους "ασπρόμαυρους". Όπως κι έγινε το 1968. Στην πρώτη προπόνηση μετά την επιστροφή του, πάνω από 10.000 φίλοι του ΠΑΟΚ έδωσαν τον παρών στο γήπεδο!

Η ιστορία φούντωσε για τα καλά την αντιπαλότητα μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού, που είχε αρχίσει να ανάβει από τις αρχές της δεκαετίας του '60, για άλλους λόγους, αγωνιστικούς. Οι "ερυθρόλευκοι" έκαναν 21 χρόνια να πάρουν νίκη στη Θεσσαλονίκη επί του "Δικέφαλου". Η ιστορία έγραψε ότι ο Κούδας έμεινε για πάντα ντυμένος στα ασππρόμαυρα
Keywords
Τυχαία Θέματα