ΠΑΟΚ: Οι λεπτομέρειες κι η ποιότητα κάνουν τη διαφορά, είτε κατά, είτε υπέρ

Σε μια αρκετά κρίσιμη χρονική καμπή του πρωtαθλήματος, ο ΠΑΟΚ πέρασε νικηφόρα από την κατάμεστη Λεωφόρο, επικρατώντας του Παναθηναϊκού 3-1 (13’ Άκπομ, 85’ πεν. και 90+8’ Κούρτιτς-59’ Μαουρίσιο).

Αποτέλεσμα με ποικίλα οφέλη για την ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου, καθώς άλωσε μια «καυτή» έδρα προκαλώντας την πρώτη – εντός έδρας – ήττα του «τριφυλλιού», παρέμεινε σε κοντινή απόσταση από την κορυφή της βαθμολογίας,

ανέκτησε σημαντικό μέρος από την κλονισμένη αυτοπεποίθησή του μετά από όσα έγιναν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στην Τούμπα κόντρα στην Κοπεγχάγη και εξασφάλισε ηρεμία για να πάει στη διακοπή για να επουλώσει τις «πληγές» του.

Οι ανάγκες και οι συνέπειες

Οι διαδοχικές αγωνιστικές υποχρεώσεις υποχρεώνουν την τεχνική ηγεσία σε χρηστή διαχείριση του έμψυχου δυναμικού, που ως γνωστόν δοκιμάζεται από πληθώρα τραυματισμών, πέρα από τις αδυναμίες που το χαρακτηρίζουν εξ αρχής της σεζόν. Λόγοι για τους οποίους έμειναν εκτός αρχικού σχήματος οι Σίντκλεϊ, Ντόουγκλας, Ελ Καντουρί, Σβαμπ αλλά και οι Μιτρίτσα, Ολιβέιρα, οδηγώντας σε ένα αρχικό σχήμα με πέντε διαφοροποιήσεις σε σχέση με το αντίστοιχο του πρόσφατου ευρωπαϊκού αγώνα.

ΠΗΓΗ: In Time Sports

Παρόλα αυτά, η πειθαρχία κι η αποτελεσματικότητα που επέδειξε το σύνολο του 52χρονου Ρουμάνου τεχνικού επέδρασαν καταλυτικά ως προς την εξέλιξη του αγώνα σε συνάρτηση και με την τακτική που επιλέχθηκε, με έναν «γεμάτο» άξονα που συνειδητά ωθούσε τους γηπεδούχους να επιτεθούν από τις πτέρυγες – και δη από το δεξί άκρο της άμυνας του «Δικεφάλου» – με τους Εσίτι-Κούρτιτς να οπισθοχωρούν για να ενισχύσουν το κέντρο της άμυνας, ενώ την παρουσία του Τέιλορ ενίσχυε ο αεικίνητος Μουργκ.Μια από τις σπάνιες περιπτώσεις μεσοεπιθετικών ποδοσφαιριστών που δίνουν ίση – αν όχι μεγαλύτερη – προτεραιότητα στ’ ανασταλτικά τους καθήκοντα.

Οι αγωνιστικές ιδιαιτερότητες

Δημιουργικά, η παρείσφυση των Μπίσεσβαρ–Ζίβκοβιτς ανάμεσα στις γραμμές των «πρασίνων», που επέλεξαν να δημιουργήσουν ένα ισχυρό κέντρο με το 4-5-1 για να έχουν και τη δυνατότητα να προωθούν αρκετούς ποδοσφαιριστές πάνω από το μισό του γηπέδου για να πιέζουν τον αντίπαλό τους, ήταν υποδειγματική κι άκρως επιδραστική στην εξέλιξη του αγώνα. Το δικό τους ρόλο έπαιξαν κι οι ακραίοι αμυντικοί, παρότι με τη συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου αποχώρησε τραυματίας ο Βιεϊρίνια. Ωστόσο στο 12’ είχε προλάβει να βγάλει την πίεση στη μεσαία γραμμή, από την οποία ξεκίνησε το γκολ του Άκπομ, απόρροια της εξαιρετικής προσπάθειας του Ζίβκοβιτς.

ΠΗΓΗ: In Time Sports

Ήταν μια από τις πλέον εμπνευσμένες – επιθετικά – εμφανίσεις του Τέιλορ αλλά με τις γνωστές «χτυπητές» αδυναμίες ανασταλτικά και μια φιλότιμη προσπάθεια του Ροντρίγκο να καλύψει το αριστερό άκρο, καθώς ο Βραζιλιάνος, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει κατά το παρελθόν, δεν είναι η αυτήν η θέση του, μ’ ότι κι αν αυτό συνεπάγεται. Από εκεί και πέρα ο Εσίτι προχώρησε σε μια εξαιρετική απάντηση των όσων άκουσε μετά τον αγώνα στο «Γ. Καραϊσκάκης» έχοντας δίπλα του την ηγετική προσωπικότητα που τόσο λείπει από αυτήν την ομάδα από την αποχώρηση του Μάτος, τον Γιασμίν Κούρτιτς.

Το πρόσωπο “κλειδί”

Ο διεθνής Σλοβένος μέσος ήταν από τους βασικούς λόγους που η ομάδα δεν εμφάνισε το γνωστό κατατονικό της πρόσωπο όταν δέχτηκε την ισοφάριση ενώ ήταν αυτός που ανέλαβε και με ζηλευτή ψυχραιμία εκτέλεσε το πέναλτι στο 85’ ανακτώντας το προβάδισμα για την ομάδα του, παράλληλα με την αριστουργηματικό φάουλ που διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.

ΠΗΓΗ: In Time Sports

Όλα τα παραπάνω δε σημαίνως πως όλα ήταν … καλώς καμωμένα. Η ομάδα βρίσκεται και θα συνεχίσει να βρίσκεται – άγνωστο για πόσο καιρό ακόμη – σε μια μεταβατική περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίες λεπτομέρειες θα καθορίζουν την έκβαση της κάθε αναμέτρησης. Την περασμένη Πέμπτη, ο ΠΑΟΚ δημιούργησε τις ευκαιρίες, είχε δοκάρι ενώ δεν αξιοποίησε τις υπόλοιπες. Χτες είχε δέκα πέντε τελικές εκ των οποίων οι οκτώ στην εστία.

Οι λεπτομέρειες και το συμπέρασμα

Και μια ο λόγος για τις λεπτομέρειες, η φάση με το κλέψιμο του Βιεϊρίνια, η διπλή ευκαιρία του Μπίσεσβαρ με την μπάλα να βρίσκει δις στον Βέλεθ, η ευκαιρία του Μαουρίσιο μετά το γκολ που πέτυχε με την κεφαλιά από πλεονεκτικότατη θέση, η φάση του πέναλτι ήταν μόνον ορισμένες από αυτές, που στη συγκεκριμένη περίπτωση στην πλειοψηφία τους λειτούργησαν υπέρ του ΠΑΟΚ. Μια ομάδα που έχει συγκεκριμένες δυνατότητες κι αρετές αλλά σαφώς και δεν αρκούν για να συνεχίσει και να μπορέσει να βγάλει σε υψηλό επίπεδο το πρόγραμμά πετυχαίνοντας τους στόχους της.

ΠΗΓΗ: In Time Sports

Θα πρέπει να επιστρέψουν υγιείς οι απόντες, να καλυφθούν τα κενά της κι οι διαθέσιμοι ποδοσφαιριστές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, γιατί πολύ απλά, ως ώρα ήταν ελάχιστες οι περιπτώσεις που ο «Δικέφαλος» αγωνίστηκε με κανονικά άκρα στην άμυνά του. Καλή συνέχεια, καλή δύναμη …

Keywords
Τυχαία Θέματα