Πάντα ήμουν εκεί που δεν έπρεπε να είμαι

Ένα συγκλονιστικό κείμενο της Νίνας Γεωργιάδου για τον θάνατο του 5χρονου στη Μόρια, που παίζοντας κρύφτηκε σε ένα χαρτόκουτο και παρασύρθηκε από φορτηγό. Ένα συγκλονιστικό κείμενο για όλα τα προσφυγόπουλα, για όλα τα παιδιά... 

Όταν μπήκα μέσα στην κοιλιά της μάνας μου, την άκουσα να λέει, "δεν έπρεπε τώρα, μέσα στον πόλεμο, να είναι εκεί". Έμεινα όμως κάμποσους μήνες στη ζεστή λίμνη της και ήταν όμορφα κι ας άκουγα από μακριά κρότους, εκρήξεις και κλάματα. Ήξερα πως όσο κούρνιαζα στο βυθό της λίμνης της κι ανέπνεα με τον ομφάλιο αναπνευστήρα, ούτε θα κρύωνα, ούτε θα πεινούσα.

Όταν

της μάνας μου της κοβόταν απ το φόβο η ανάσα, δεν υπήρχε τρόπος ν ανασάνω κι εγώ από εκείνο το σωλήνα του ομφαλού της. Μα την έσπρωχνα λίγο και πάλι θυμόταν πως ήμουν εκεί που δεν έπρεπε να είμαι. Ρουφούσε τότε μ ένα λυγμό τον αέρα και μου τον έστελνε και όλα ήταν όπως πριν κι ας κουβαλούσαν εκείνες οι ανάσες κάτι βαρύ. Όταν όμως η μάνα μου με χάιδευε, ακουμπώντας το άσπρο δέρμα της κοιλιάς της, ένοιωθα πως με συγχωρούσε που ήμουν εκεί και ήταν όμορφα κι ούτε που φοβόμουν τους κρότους τις εκρήξεις και τα μακρινά κλάματα.

Όταν γεννήθηκα κάπου, που η μάνα μου τον είπε "ξένο τόπο" και σκαρφάλωσα απ τη λίμνη της κοιλιάς της στο στήθος της, εκείνη μου ψιθύρισε, "δεν έπρεπε να 'ρθεις τώρα στον κόσμο". Καθώς την είδα χλωμή από τους πόνους του ερχομού μου και δακρυσμένη από ένα πόνο άλλο, σκέφτηκα πως δεν θα το έκανα αν ήξερα πόσο θα τη λυπήσω.
- Ας εμένα κι άλλο, μαμά, στο μέσα κόσμο σου που ήταν ζεστά κι αθόρυβα.

Μα βρέθηκα εκεί δίχως πια να μπορώ να το αποτρέψω. Όταν το σπίτι μας έγινε σμπαράλια απ τη βόμβα, άκουσα την έκρηξη, τον κρότο και τις φωνές, δυνατά και άγρια. Νόμιζα πως κουφάθηκα. Ή πως πέθανα κι ας μην ήξερα τι είναι να πεθαίνεις. Και τότε σκέφτηκα μόνος μου, "μάλλον δεν έπρεπε να είμαι τώρα εδώ". Όπως κατρακυλούσαν οι τοίχοι στο πάτωμα, μ έναν ήχο τρομακτικά πρωτόγνωρο, εγώ ήμουνα άντρας και δεν ήθελα να κλάψω, αλλά κατουρήθηκα κι ευχήθηκα μια φορά από φόβο κι άλλη μια από ντροπή, να μην ήμουν εκεί.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα