Παναθηναϊκός: Bάσεις πρωταθλητισμού! (vid)

Ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι σε πρόσφατες δηλώσεις του στην κάμερα της NOVΑ απάντησε στο γιατί ο Παναθηναϊκός παίζει τώρα καλύτερο ποδόσφαιρο και αν αυτό το νιώθουν και οι ίδιοι οι παίκτες με την αυτοπεποίθηση που βγάζουν στο γήπεδο.

Ο Ιταλός τερματοφύλακας, ψύχραιμος και λογικός, τόνισε χαρακτηριστικά πως “η ομάδα ουσιαστικά άρχισε να δουλεύει όλη μαζί από τα μέσα Σεπτέμβρη” όταν δηλαδή και ολοκληρώθηκε ο (καθυστερημένος) μεταγραφικός σχεδιασμός.

Με την πάροδο του χρόνου,

οι παίκτες άρχισαν να γνωρίζουν ο ένας τον άλλον, να “χτίζουν” ομοιογένεια, να παίζουν πιο αποφασιστικά και να δημιουργούν ένα πιο συμπαγές σύνολο που αν μη τί άλλο κυριαρχεί στο γήπεδο ανεξαρτήτως αντιπάλου, ενώ και αμυντικά δέχεται ελάχιστες φάσεις προς την εστία.

Τί άλλο λοιπόν συνέβη εκτός από την εξέλιξη του γκρουπ σε ομάδα;

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς άλλαξε το 4-2-3-1 σε 4-3-3Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, του οποίου το συμβόλαιο λήγει το καλοκαίρι, αναμορφώνει τον Παναθηναϊκό

Μπορεί η διάταξη μιας ομάδας να παίξει το σημαντικό ρόλο στη μεταμόρφωσή της; Ναι! Η αλλαγή της εικόνας του Παναθηναϊκού πιστώνεται στον προπονητή του, ο οποίος προσάρμοσε τη φιλοσοφία του και το τακτικό του πλάνο όταν πια έμαθε πλήρως τους παίκτες του και αντιλήφθηκε πως εκείνοι νιώθουν πιο άνετα στο γήπεδο.

Το 4-3-3 ουσιαστικά ήταν το κλειδί για να πάρει ο Παναθηναϊκός τη μπάλα στα πόδια, αλλά και να κλείσουν περισσότερο οι διάδρομοι προς την εστία του Μπρινιόλι.

Ο νέος ρόλος του Βιγιαφάνιες στο “8”Σε ηγετική φυσιογνωμία του φετινού Παναθηναϊκού εξελίσσεται ο Λούκας Βιγιαφάνιες με τον νέο ρόλο που του έδωσε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς

Η ουσιαστική αλλαγή του συστήματος επήλθε με τη μετατόπιση του βραχύσωμου Βιγιαφάνιες από τη θέση “δέκα”, όπου εξαφανιζόταν ανάμεσα στα αντίπαλα αμυντικά χαφ, σε θέση “οκτώ”.

Ο Αργεντινός χαφ ανέλαβε την ευθύνη, γύρισε πιο πίσω, ζήτησε την πρώτη μπάλα ώστε να δημιουργήσει με μέτωπο στην αντίπαλη εστία και όχι με πλάτη, άφησε ελεύθερα τα μεσοδιαστήματα για τους συμπαίκτες του και παραλληλα εξελίχθηκε σε έναν προσηλωμένο παίκτη και στο ανασταλτικό κομμάτι, γεγονός που πιστώνεται απόλυτα στον Γιοβάνοβιτς.

Η επιστροφή του ΣχένκεφελντΟ “βράχος” της άμυνας Μπαρτ Σχένκεφελντ έχει βελτιώσει κατακόρυφα την άμυνα του Παναθηναϊκού

Το πόσο σημαντική ήταν η απουσία του Σχένκεφελντ το διαπιστώνει κανείς εύκολα από το γεγονός ότι στα πέντε ματς που έχει αγωνιστεί ο έμπειρος στόπερ, οι “πράσινοι” έχουν δεχθεί μόλις τρία γκολ, όλα στο ματς με τον Βόλο όπου και αγωνίστηκαν με παίκτη λιγότερο.

Σάρλια και Πούγγουρας έκαναν ό,τι μπορούσαν, αλλά το παιχνίδι του Παναθηναϊκού εξαρτιώταν κυρίως από την επίθεση για να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πλέον, η άμυνα έχει αρχίσει να δίνει λύσεις και σιγουριά, με το δίδυμο Βέλεθ-Σχένκεφελντ και τον Μπρινιόλι στο τέρμα να μοιάζουν απροσπέλαστοι.

Με 19 βαθμούς στα 9 τελευταία ματς οι “πράσινοι” κοιτούν ψηλότερα

Όλα αυτά αποτυπώνονται και στον βαθμολογικό πίνακα με τον Παναθηναϊκό για πρώτη φορά να εδραιώνεται στην τετράδα της βαθμολογίας παίζοντας και καλό ποδόσφαιρο. Δεν είναι τυχαίο ότι τις πρώτες εννιά αγωνιστικές οι “πράσινοι” είχαν μόλις 11 βαθμούς, ενώ τις επόμενες εννιά μάζεψαν 19 βαθμούς.

Ακόμα και στα ματς που “χάθηκαν” οι οκτώ βαθμοί τις τελευταίες αγωνιστικές, ο Παναθηναϊκός ήταν σαφώς καλύτερος από τον αντίπαλό του. Αρχικά στο ματς με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, οι “πράσινοι” με ποσοστά κατοχής μπάλας κοντά στο 70% περιόρισαν την “Ένωση” σε πλήρως παθητικό ρόλο που δεν είχε προηγούμενο.

Το ίδιο και στο ματς της Λεωφόρου με τον Ολυμπιακό, τον οποίο περιόρισαν επί 90 λεπτά σε παθητικό ρόλο, ταμπουρωμένο με δέκα παίκτες πίσω από τη μπάλα χωρίς να δεχθούν ούτε μία τελική προσπάθεια στην εστία του Μπρινιόλι.

Στο ματς με τον Βόλο, ο Παναθηναϊκός δεν εκμεταλλεύτηκε το πρώτο καλό του ημίωρο κι από ένα ατομικό λάθος του Κώτσιρα, αλλά και την αποβολή του Σάντσεθ, τα πάντα “στράβωσαν”. Είναι από τα παιχνίδια που όλα πάνε στραβά από την αρχή και φαίνεται πως δύσκολα θα έρθει το θετικό αποτέλεσμα.

Ο στόχος φέτος και ο στόχος του χρόνου

Ο στόχος πλέον του “Τριφυλλιού” είναι ασφαλώς να κλειδώσει την τέταρτη θέση που δίνει ευρωπαϊκό εισιτήριο, να προσπαθήσει να ανέβει ακόμα πιο ψηλά στη βαθμολογία συνεχίζοντας να παίζει ορθολογικό ποδόσφαιρο, να πάρει νίκες σε ντέρμπι αλλά και να κατακτήσει το Κύπελλο.

Όλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν τις βάσεις για “πρωταθλητισμό” τη νέα σεζόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα