«Παίξε μπάλα ή δούλεψε»

Η Μπουντούτσνοστ παίζει στην Ευρωλίγκα και η Μποντγκόριτσα γιορτάζει σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι της. Μπορεί το ξεκίνημα να μην ήταν ιδανικό για την ομάδα από το Μαυροβούνιο, όμως, το ενδιαφέρον του κόσμου παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Αυτό φαίνεται αμέσως! Από την πρώτη «μυρωδιά» που θα πάρεις από την πόλη, από τα πρώτα σου λεπτά σε αυτήν.

«Για το μπάσκετ ήρθατε»; Ρώτησε ο οδηγός ταξί που μας παρέλαβε από το αεροδρόμιο. Μόλις πήρε καταφατική απάντηση ήρθε και η μοναδική ιστορία…

«Εγώ δεν είμαι από την Μποντγκόριτσα.
Μένω σε ένα χωριό λίγο έξω από την πόλη, ξέρετε, είναι το χωριό που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Νίκολα Μίροτιτς. Τον ξέρετε»;

Πλάκα μας κάνεις φίλε μου; Συνέχισε…

«Ο Πατέρας του ήταν πολύ φίλος μου, ακόμα είναι αλλά έχουμε χαθεί λόγω δουλειάς, οικογένειας κατάλαβες. Μικροί όμως, ήμασταν κολλητοί. Ο πατέρας του Νίκολα, λοιπόν, έπαιζε φοβερό ποδόσφαιρο. Ήταν μεγάλος γκολτζής και απορώ πως τελικά δεν έκανε μεγάλη καριέρα. Στο χωριό, ή θα παίξεις μπάλα, ή θα βρεις δουλειά να φέρεις χρήματα στο σπίτι.

Ο γιος του ο Νίκολα ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο. Δεν μπορούσε να κάνει κι αλλιώς, ο πατέρας του ήταν ανένδοτος σχεδόν τον πίεσε από πολύ μικρό να γραφτεί στην ομάδα του χωριού. Δεν έκανε όμως, το παιδί φαινόταν. Ειδικά από μια ηλικία και έπειτα είχε ψηλώσει τόσο πολύ που είχε χάσει την επαφή του με την μπάλα.

Κάθε μέρα όμως, είτε είχε προπόνηση στο ποδόσφαιρο είτε όχι πήγαινε να παίξει μπάσκετ. Κάθε μέρα, κάθε μέρα. Τον βλέπει ο προπονητής της τοπικής ομάδας, βλέπει ότι είναι και θηρίο έλα να κάνεις προπόνηση του λέει. Το βράδυ στο σπίτι ο Νίκολα είπε στον μπαμπά του ότι θα πάει για προπόνηση μπάσκετ.

Χαμός έγινε. Ούτε να ακούσει δεν ήθελε ο πατέρας του. Πήγαιναν οι προπονητές του μπάσκετ και του έλεγαν ότι το σώμα του είναι φτιαγμένο γι’ αυτό το άθλημα. Τίποτε δεν άλλαζε γνώμη για κανέναν λόγο. Ή θα παίξεις ποδόσφαιρο του έλεγε ή να πας να δουλέψεις. Ο Νίκολα συνέχιζε να παίζει κρυφά, έκανε και καμιά προπόνηση πάλι κρυφά, έδειχνε το παιδί ότι του αρέσει. Η αλήθεια είναι ότι εδώ στο Μαυροβούνιο μπροστά στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει μπάσκετ. Που να πείσεις τον πατέρα του. Εκείνος όμως, δεν τα παράταγε.

Μια μέρα λοιπόν μαθαίνουμε όλοι στο χωριό, ότι θα κάνει ένα καμπ για μπάσκετ η Ρεάλ στην Μποντγκόριτσα. Αυτό ήταν. Ο Νίκολα πήγε, πως έπεισε τον πατέρα του δεν ξέρω, αλλά πήγε. Τα υπόλοιπα μάλλον τα ξέρετε κι εσείς. Μαδρίτη καλή ζωή, καλό συμβόλαιο και μετά ΝΒΑ Μπουλς. Τώρα νομίζω του πατέρα του, του αρέσει και το μπάσκετ, αλλά με τέτοιο λογαριασμό στην τράπεζα και μένα θα μου άρεσε ακόμα και το κέρλινγκ».
Keywords
Τυχαία Θέματα