Οι πράκτορες «000» που έχουν αναλάβει τη βρόμικη δουλειά για τον Πούτιν

Η μυστική υπηρεσία πληροφοριών του στρατού της Ρωσίας (GRU) έχει εξελιχθεί σε ένα πολιτικό όργανο για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που αναλαμβάνει τη βρόμικη δουλειά. Τώρα τελευταία όμως, οι πράκτορες της μόνο μυστικοί δεν είναι. Ως άλλοι «000» πέφτουν διαρκώς σε λάθη, αποκαλύπτοντας τις ταυτότητές τους. Από τις «σκιές» έχουν καταφέρει να βρεθούν στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου ως οι άνθρωποι πίσω από τις υποθέσεις που τράβηξαν το παγκόσμιο πολιτικό ενδιαφέρον. Τι συμβαίνει;

Πάρτυ «ανίκανων»

Κάθε φθινόπωρο, η μυστική υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας γιορτάζει

τα γενέθλιά της. Στο στρατηγείο της, ένα σύγχρονο λειτουργικό κτίριο που βρίσκεται στη βορειοδυτική Μόσχα, ο στρατός τιμά την ίδρυση της σοβιετικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, με τον υπουργό Άμυνας να δίνει μια πομπώδη ομιλία αλλά και μετάλλια στους καλύτερους πράκτορες. Το 2006 μάλιστα, στον εορτασμό είχε παραστεί ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ξεναγήθηκε στα άδυτα του γραφείου πληροφοριών του στρατού, δοκιμάζοντας και τις επιδόσεις του στη σκοποβολή.

Φέτος ωστόσο, στα 100στά γενέθλια της GRU, το κλίμα μόνο πανηγυρικό δεν ήταν. Αντί για πρόσκληση σε πάρτυ, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, κάλεσε τους επικεφαλής της υπηρεσίας σε σύσκεψη καταλογίζοντας τους «πλήρη ανικανότητα».

Η αλήθεια είναι ότι η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας «δυσκολεύεται» τον τελευταίο καιρό να μην απασχολήσει τα ΜΜΕ. Αυτό είναι από μόνο του ένα κακό σημάδι, παρατηρεί το γερμανικό περιοδικό Spiegel, που σημειώνει ότι μέχρι πρόσφατα μόλις μια χούφτα ανθρώπων στο εξωτερικό γνώριζαν τι σημαίνει η συντομογραφία GRU. Οι περισσότεροι γνώριζαν την FSB, την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της οποίας ηγείται ο ίδιος ο Πούτιν.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα