Ο «πόλεμος» Κίνας και ΗΠΑ για την κυριαρχία στα Βαλκάνια

Τον Οκτώβριο του 2009, μια μικρή πόλη στην κεντρική Βουλγαρία που ονομάζεται Λόβετς υποδεχόταν έναν Κινέζο αξιωματούχο, τον οποίο είχαν ακούσει λίγοι στη χώρα, πόσο μάλλον στην μικρή πόλη.

Ο Σι Τζινπίνγκ, τότε αντιπρόεδρος της Κίνας, βρισκόταν σε μια ευρωπαϊκή περιοδεία, συγκεντρώνοντας εμπειρία, καθώς είχε βάλει πλώρη για την κορυφή της εξουσίας. Στο Λονδίνο, είχε γίνει μάρτυρας της υπογραφής μιας συμφωνίας της βουλγαρικής εταιρείας Litex Commerce και της Great Wall Motors, ενός από τους κορυφαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων της Κίνας. Το εργοστάσιο παραγωγής

στο Λόβετς έβαλε μπρος τις μηχανές του το 2017, αλλά η «πείνα» για κινεζικές επενδύσεις παρέμεινε.

Δέκα χρόνια μετά, είναι οι ηγέτες των Βαλκανίων που παίρνουν το αεροπλάνο προς το Πεκίνο, πρόθυμοι να συναντήσουν τον Σι Τζινπίνγκ. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κηρύξει τον εμπορικό πόλεμο εναντίον της Κίνας και οι περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις ανησυχούν για τεχνολογικές εταιρείες όπως η Huawei, οι νοτιοανατολικοί Ευρωπαίοι εξακολουθούν να είναι πρόθυμοι να κάνουν διαπραγματεύσεις για επενδύσεις σε υποδομές από το Πεκίνο.

Τον Απρίλιο του 2012, μόλις ένα χρόνο εφόσον ο Σι είχε γίνει πρόεδρος, η Κίνα ξεκίνησε την πρωτοβουλία 16+1, μια πλατφόρμα στην οποία συμμετείχαν η Κίνα και άλλες 11 χώρες μέλη της ΕΕ, καθώς και 5 υποψήφιες προς ένταξη χώρες από τα Δυτικά Βαλκάνια. Φέτος η συνάντηση της πρωτοβουλίας πραγματοποιήθηκε στην ιστορική πόλη της Κροατίας, Ντουμπρόβνικ, με την Ελλάδα να δίνει το παρών και την πρωτοβουλία να επαναπροσδιορίζεται ως 17+1.

Φέτος, αρκετοί κορυφαίοι αξιωματούχοι από τα Βαλκάνια έκαναν το μακρύ ταξίδι για το Πεκίνο. Τον Απρίλιο, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε με την Σι στην πρωτεύουσα της Κίνας και μια μέρα αργότερα ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Τον Μάιο, ακολούθησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδας, κ. Παυλόπουλος. Τον Ιούλιο, ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ πραγματοποίησε επίσης επίσημη επίσκεψη.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα