Ο Ολλανδός που άλλαξε την ιστορία

Ήταν 15 Νοεμβρίου του 1964 όταν μια από τις πιο λαμπρές ποδοσφαιρικές ιστορίες άρχισε να γράφεται. Ήταν η ημέρα που έκανε την πρώτη του εμφάνιση με τη φανέλα του Άγιαξ ο μεγάλος Γιόχαν Κρόιφ.

Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Ολλανδός κατάφερε τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής να σημαδέψει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Πήρε 8 πρωταθλήματα με τον Άγιαξ και 1 με τη Φέγενορτ στην Ολλανδία, ενώ κατέκτησε και πρωτάθλημα Ισπανίας με τη Μπαρσελόνα.
Με τον μεγάλο Άγιαξ της δεκαετίας το '70 έγραψε
ιστορία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο κατακτώντας τρεις φορές το Κύπελλο Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης.

Το 1971 στο Γουέμπλεϊ με τη νίκη (2-1) απέναντι στον Παναθηναϊκό.
Ένα χρόνο αργότερα κόντρα στην Ίντερ σκοράροντας μάλιστα δύο φορές στον τελικό και το 1973 απέναντι στη Γιουβέντους.

Με τη Μπαρσελόνα πήρε πρωτάθλημα και Κύπελλο σε χρόνια που οι Καταλανοί ήταν ως σύλλογος, σύμβολο αντίστασης κατά του Φράνκο και η Ρεάλ κυριαρχούσε σε προσκήνιο και παρασκήνιο.

Μετά το πρώτο πέρασμά του από τη Βαρκελώνη (θα ακολουθούσε ακόμη σημαντικότερο στα επόμενα χρόνια) μετακόμισε στην Αμερική στη δύση της καριέρας του πριν την ολοκληρώσει με τη φανέλα της Φέγενορτ για μια σεζόν.

Με την Εθνική ομάδα ήταν φιναλίστ στο Μουντιάλ του 1974 όταν οι Ολλανδοί ηττήθηκαν από τους διοργανωτές Δυτικογερμανούς.

Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα από τον αγαπημένο του Άγιαξ το 1985 και δύο χρόνια μετά πήρε στο Ολυμπιακό Στάδιο το Κύπελλο Κυπελλούχων με τον "Αίαντα" με γκολ του Φαν Μπάστεν.

"Ξέρεις αν ένας παίκτης χτυπάει σωστά τη μπάλα, όχι βλέποντάς τον, αλλά ακούγοντας τον ήχο που κάνει το παπούτσι του στην επαφή με τη μπάλα", είχε πει σε ανύποπτο χρόνο για να δώσει το στίγμα του απόλυτου γνώστη του αθλήματος τόσο ως αθλητής, όσο και ως προπονητής στη νέα σελίδα της ζωής και της καριέρας του.

Όσα πέτυχε στα επόμενα χρόνια και στη δεύτερη θητεία του στη Βαρκελώνη, αυτή τη φορά ως προπονητής της Μπαρσελόνα, ήταν απλά απόδειξη πως πάντα ήξερε τι έλεγε. «Το να παίξεις ποδόσφαιρο είναι πολύ απλό, αλλά το να παίξεις απλό ποδόσφαιρο είναι το δυσκολότερο πράγμα που υπάρχει», είχε τονίσει και οι "Μπλαουγκράνα" με το ποδόσφαιρο που έπαιξαν είτε μαζί του είτε χωρίς αυτόν στα επόμενα χρόνια έδειξαν πως όταν μπορείς να παίξεις απλό ποδόσφαιρο είσαι ανίκητος.

Το 1992 πήρε το κύπελλο πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης ως προπονητής της, στο Γουέμπλεϊ απέναντι στη Σαμπτόρια, ενώ τρία χρόνια πριν είχε επικρατήσει πάλι απέναντι στον ιταλικό σύλλογο στον τελικό του κυπέλλου Κυπελλούχων.

Σαν σήμερα το 2016 έφυγε από τη ζωή νικημένος από την επάρατη νόσο και στις 25 Οκτωβρίου του 2017 η Αρένα του Άμστερνταμ, το γήπεδο του αγαπημένου του Άγιαξ, πήρε το όνομά του.

Ο Κρόιφ δεν ήταν μόνο ένας αέρινος σπουδαίος ποδοσφαιριστής, από τους κορυφαίους που έχουν υπάρξει στην ιστορία. Είναι ο μοναδικός μέχρι τώρα, που κατάφερε έχοντας κάνει τόσο σημαντική καριέρα ως παίκτης, να την ξεπεράσει τόσο σε επιτυχίες όσο και σε κληρονομιά που άλλαξε το ποδόσφαιρο.
Keywords
Τυχαία Θέματα