Ο κανόνας του χεριού. Ποιος είναι ο τελευταίος;

Η επίμαχη φάση με το κερδισμένο πέναλτι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στις καθυστερήσεις του χθεσινού παιχνιδιού με την Παρί, επανέφερε μία μεγάλη συζήτηση για το VAR αλλά και για το πότε υπάρχει χέρι. Ο Μάρκους Ράσφορντ ευστόχησε στο 94ο λεπτό, αφού ο διαιτητής Νταμίρ Σκόμινα είχε αρχικά δώσει κόρνερ όταν στο σουτ του Νταλότ, η μπάλα πρόσκρουσε στον Κιμπεμπέ.
Ο Σκόμινα πήρε το «μήνυμα» να ελέγξει ξανά τη φάση για πιθανό χέρι εντός περιοχής και αφού είδε τη φάση στο μόνιτορ, άλλαξε την απόφασή του.

Έξαλλος ο Νεϊμάρ με την απόφαση του Σκόμινα

Ο Νεϊμάρ χαρακτήρισε την απόφαση
ως «ντροπή» λέγοντας: «Τι μπορεί να κάνει η Kιμπεμπέ με το χέρι του ενώ έχει γυρισμένη την πλάτη του;»
Αλλά ποιοι είναι οι κανόνες;
Όπως ισχύει από το βιβλίο κανόνων του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συνδέσμου (Ifab):
Αν βρεις την μπάλα με το χέρι, συνεπάγεται σκόπιμη ενέργεια ενός παίκτη που έρχεται σε επαφή με την μπάλα, με το χέρι ή με τον βραχίονα.
Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα εξής:
Η κίνηση του χεριού προς την μπάλα (όχι η μπάλα προς το χέρι)
Η απόσταση μεταξύ του αντιπάλου και της μπάλας (απρόσμενη πρόσκρουση)
Η θέση του χεριού δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει αδίκημα

O Ρομπέρτο Ροζέτι

Ωστόσο, ο επικεφαλής των διαιτητών της UEFA, Ρoμπ;eρτo Ροζέτι, δήλωσε στους Times τον Ιανουάριο ότι «όταν το VAR εισήχθη στο Τσάμπιονς Λιγκ αυτή τη σεζόν, οι διαιτητές θα τιμωρούσαν οποιαδήποτε αφύσικη κίνηση του βραχίονα που έρχεται σε επαφή με την μπάλα.
Η μεγάλη πρόκληση είναι η θέση του βραχίονα. Όταν ο βραχίονας είναι εντελώς έξω από το σώμα πάνω από τον ώμο, πρέπει να τιμωρηθεί. Εάν ο αμυντικός κάνει το σώμα του «μεγαλύτερο» για να εμποδίσει την μπάλα δεν είναι σωστό.
Είναι διαφορετικό εάν ο αμυντικός προειδοποιεί ή παίζει την μπάλα αλλά εάν προσπαθεί να μπλοκάρει μία σέντρα ή ένα σουτ προς την εστία και ο παίκτης προσπαθεί να απλώσει το σώμα του τότε είναι χέρι».
Keywords
Τυχαία Θέματα