Νέο και απέραντο λιβάδι με τους μαργαρίτες

Το «Νέο και απέραντο λιβάδι με τους μαργαρίτες» του Μιχάλη Μουτσάτσου, είναι ένα πολύ ιδιαίτερο και –μάλλον- πολύ πρωτότυπο βιβλίο.

Στις 220 σελίδες του παρατίθενται πολλές εκατοντάδες λεκτικά «μαργαριτάρια» από την T.V., τον Τύπο και τους πολιτικούς μας, συνοδευόμενα από μικρό –πλην δηκτικό- σχολιασμό.

Πρόκειται για μια εργασία που άρχισε το 2001 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, χωρίς να «χαρίζεται» ούτε σε πρωθυπουργούς, όπως θα ανακαλύψει ο αναγνώστης.

Γράφει στον πρόλογό του ο συγγραφέας:

Αλήθεια, πόσων ειδών μαργαριτάρια υπάρχουν; Ποια είναι τα αίτια; Πρώτα απ’ όλα

ας ξεχωρίσουμε τα γραπτά και τα προφορικά. Θα περίμενε κανείς ότι σχεδόν όλα θα ήταν προφορικά. Για πολλούς λόγους: Κατ’ αρχήν γιατί έχουμε χρόνο να σκεφτούμε τι και πώς θα γράψουμε, ενώ ο προφορικός λόγος δεν δικαιολογεί παύσεις και σκέψεις. Γι’ αυτό και λέμε πως άλλο πράγμα είναι η ρητορική δεινότητα και άλλο η «γερή πένα». Παλαιότερα, τα κείμενα σε εφημερίδες και βιβλία υπόκειντο σε αυστηρό διορθωτικό έλεγχο, ενώ ο προφορικός λόγος δεν είχε τρόπο μετάδοσης πλην των (ολίγων) ακροατών. Σήμερα όμως, με τα ραδιόφωνα και (ιδίως) με την τηλεόραση, η κύρια επικοινωνία είναι η προφορική και αυτός είναι ο μεγάλος “μαργαριταρότοπος” (ή “οστρακότοπος”, αν προτιμάτε). Αυτό το ελαφρυντικό πάντως δεν ισχύει για τα δελτία ειδήσεων, αφού οι παρουσιαστές απλώς διαβάζουν από μεγάλη οθόνη που βρίσκεται μπροστά τους (κι εμείς νομίζουμε ότι κοιτάζουν εμάς).


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα