Ναι μεν έτοιμη, αλλά ...χαμηλά η μπάλα

Η εικόνα της ΑΕΚ κόντρα στην πρωταθλήτρια Τουρκίας και σαφώς πιο έτοιμη αγωνιστικά, Γαλατά Σαράι, ήταν ανέλπιστα καλή. Για να μην υπάρξει παρεξήγηση, όταν λέμε ανέλπιστα καλή, εννοούμε δεδομένης της ποιότητας του αντιπάλου, της χρονικής στιγμής που έγινε το παιχνίδι, των κουραστικών προπονήσεων που έχουν προηγηθεί λόγω ζέστης και πίεσης για άμεσο αποτέλεσμα και για έναν επιπλέον λόγο. Επειδή ο Μαρίνος Ουζουνίδης θέλει απ' τη μία να περάσει τα δικά του στοιχεία στο παιχνίδι της ομάδας κι απ' την άλλη, συγχρόνως να ενσωματώσει τα τρία νέα
μεταγραφικά αποκτήματα στο υπόλοιπο σύνολο.

Τι είδαμε από την ΑΕΚ στο φιλικό - πρόβα τζενεράλε με τους Τούρκους; Μια ομάδα με σαφές πλάνο ανάπτυξης στο γήπεδο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έβγαινε πάντα. Στη μεγαλύτερη διάρκεια οι Κιτρινόμαυροι έτρεξαν, είχαν σωστές αλληλοκαλύψεις και οι τρεις γραμμές ήταν κοντά, αφήνοντας ελάχιστα κενά στους αντιπάλους τους (περισσότερο αριστερά υπήρξε πρόβλημα). Θετικό στοιχείο ήταν επίσης τόσο το επιθετικό όσο και το αμυντικό transition, με αποτέλεσμα η ΑΕΚ να βγάλει αρκετές κόντρα επιθέσεις και με τις γρήγορες επιστροφές να μην επιτρέψει στην αντίπαλό της να την απειλήσει. Επιμένουμε, δεν τα κατάφερνε πάντα, αλλά ήταν ένα δείγμα δουλειάς που άρχισε να βγαίνει στο γήπεδο.

Σημαντικό στοιχείο που πρέπει να κρατήσουμε απ' το φιλικό ήταν και το σκοράρισμα. Μέχρι το συγκεκριμένο ματς οι παίκτες του Ουζουνίδη δεν είχαν πανηγυρίσει κάποιο γκολ. Το γεγονός ότι η δημιουργία φάσεων συνδυάζεται πλέον και με το αποτέλεσμα αυξάνει την αυτοπεποίθηση εντός κι εκτός ομάδας. Είναι δεδομένο ότι μετά απ' την εμφάνιση και το αποτέλεσμα κόντρα στη Γαλατά Σαράι, άπαντες στην Ένωση έχουν αρχίσει να πιστεύουν περισσότερο στις ικανότητες της ομάδας, με επίκεντρο πάντα τα επίσημα ευρωπαϊκά ματς του Αυγούστου.

Δεν ήταν πάντως όλα ...ρόδινα στο φιλικό με τους Τούρκους. Οι στατικές φάσεις φαίνεται πως αποτελούν για ένα ακόμα καλοκαίρι το "αγκάθι" στην εικόνα της ομάδας. Έχει ήδη δουλέψει ο Ουζουνίδης στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά είδε και ο ίδιος ότι οφείλει να δουλέψει ακόμα περισσότερο προκειμένου να βελτιωθούν οι ποδοσφαιριστές του, για να μην επαναληφθούν τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος. Στη φάση του πρώτου γκολ όσοι έκαναν άμυνα έμειναν στατικοί στις θέσεις τους, χάνοντας τον αντίπαλο στο δεύτερο δοκάρι. Στο δεύτερο γκολ (απευθείας φάουλ) το τείχος δεν είχε σωστή αντίδραση. Επίσης υπήρχε ένα μεγάλο διάστημα στο α' ημίχρονο, στο οποίο η ΑΕΚ έδωσε χώρο στον αντίπαλο και κλείστηκε στην περιοχή της, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται τόσο να βγάλει τη μπάλα από εκεί όσο και να αναπτυχθεί ορθολογικά.

Πάμε τώρα και στην εικόνα που μας άφησαν τα τρία νέα - τελευταία χρονικά μεταγραφικά αποκτήματα. Ο Λούκας Μπογέ, ο Έκι Πόνσε και ο Άλεφ Ντος Σάντος. Προσωπική εκτίμηση αποτελεί το γεγονός ότι βρίσκονται σε τρεις διαφορετικές βαθμίδες ετοιμότητας.

Ο Μπογέ δείχνει έτοιμος ακόμα και για να βρεθεί στην αρχική ενδεκάδα του πρώτου επίσημου ματς. Εμφάνισε εξαιρετικά στοιχεία τεχνικής κατάρτισης, ενώ είναι πολύ καλός στο ένας εναντίον ενός. Ο Άλεφ είναι ένα επίπεδο πιο πίσω, αλλά πολύ κοντά στον Αργεντινό. Δεν τον είδαμε βέβαια να συνυπάρχει στην ενδεκάδα με τον Σιμόες (αν και σχεδόν ίδια στοιχεία διαθέτουν στο παιχνίδι τους), αλλά "γέμιζε" το κέντρο και έδειξε σχεδόν έτοιμος για να χτυπήσει την πόρτα της ενδεκάδας. Ο Πόνσε απ' την πλευρά του είναι ξεκάθαρα επηρεασμένος απ' το γεγονός ότι δεν έκανε προετοιμασία. Παρά το γεγονός ότι ήταν μέσα στις φάσεις (κακώς δε μέτρησε κι ένα γκολ του ως οφσάιντ), έχασε κοντρόλ, μονομαχίες και γενικά έδειξε να χρειάζεται περισσότερο χρόνο προκειμένου να κατανοήσει τα "θέλω" του Ουζουνίδη.

Εν κατακλείδι, η ΑΕΚ ναι μεν έδειξε ετοιμοτητα, αλλά η ...μπάλα θα πρέπει να μείνει χαμηλά στο έδαφος. Δεν θα πρέπει να υπάρχει ενθουσιασμός, αφού μένουν ακόμα αρκετά κομμάτια στα οποία η ομάδα χρειάζεται βελτίωση. Αν μη τι άλλο πάντως, το γεγονός ότι ο Μαρίνος Ουζουνίδης στηρίζεται στον κορμό της περσινής πρωταθλήτριας, είναι στοιχείο που μπορεί τη δεδομένη χρονική στιγμή να κάνει τη διαφορά. Αυτοί οι παίκτες διαθέτουν πλέον αυτοπεποίθηση και με 2-3 προσθήκες στην ενδεκάδα μπορούν να πετύχουν τον πρώτο στόχο.
Keywords
Τυχαία Θέματα