Κορυφώνεται το κύμα της Όμικρον 2: Αναμένεται εκτόξευση νοσηλειών – “Χτυπάει” μεγαλύτερες ηλικίες

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχουμε τη κορύφωση αυτού του κύματος της πανδημίας, όπως λένε οι ειδικοί.

Ο αυξανόμενος ρυθμός των νοσηλειών, τόσο σε κλίνες ΜΕΘ όσο και σε απλές κλίνες Covid, αλλά και η άνοδος στον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων κορονοϊού, δείχνουν πως ακόμη δεν έχουμε φτάσει στο τέλος. Δεδομένα που απέτρεψαν άλλωστε την κατάργηση των περιοριστικών μέτρων τουλάχιστον πριν το Πάσχα.

Όπως ανέφερε στη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής

εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, τα κύρια χαρακτηριστικά της πανδημίας στη χώρα μας την εβδομάδα που μας πέρασε αφορούν σε σταθεροποίηση της αυξητικής πορείας σε σύγκριση με τις προηγούμενες δύο εβδομάδες με σαφή όμως μετακίνηση των νέων κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Παράλληλα, καταγράφεται αύξηση των νέων νοσηλειών, ενώ οι πιο σκληροί δείκτες της πανδημίας που αφορούν στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών και των νέων θανάτων ακολουθεί μία αργή αποκλιμάκωση.

Ο κυλιόμενος μέσος όρος του 7ημέρου έχει αυξηθεί στα 210.000 νέα κρούσματα, ενώ σημαντική αύξηση καταγράφεται και στο συνολικό αριθμό των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια που αυξήθηκε στις 176.000 συνανθρώπους μας.

“Παρόλα αυτά φαίνεται ότι βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση του πανδημικού κύματος της “Όμικρον 2”, καθώς η αυξητική τάση φαίνεται να επιπεδώνεται σε σχέση με τις πρώτες 20 ημέρες του Μαρτίου”, σημείωσε.

Την ίδια ώρα, ο κυλιόμενος μέσος όρος θετικότητας του 7ημερου είναι στο 8,2% ενώ πριν από 15 μέρες ήταν κάτω από 5%. Παράλληλα, σύμφωνα με τα δεδομένα από το Εθνικό Δίκτυο Ιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, έχουμε πλέον πλήρη επικράτηση της παραλλαγής “Όμικρον” με την “Όμικρον 2” να αφορά στο 77% των νέων δειγμάτων που εξετάζονται.

Το ποσοστό της θετικότητας των εργαστηριακών ελέγχων επίσης αυξήθηκε σημαντικά, παρά τον σχετικά σταθερό αριθμό εργαστηριακών ελέγχων που διενεργούνται καθημερινά.

Οι περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο

Σύμφωνα με τις εβδομαδιαίες εκθέσεις του ΕΟΔΥ, τις προηγούμενες δύο εβδομάδες είχαμε αντίστοιχα αύξηση κατά 24% και 16% στα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, ενώ την εβδομάδα που μας πέρασε είχε μία σαφή επιπέδωση του πανδημικού κύματος με μία σχετική μείωση των νέων κρουσμάτων κατά 6,3% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Αύξηση των κρουσμάτων σημειώθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε στις περιφερειακές ενότητες Έβρου, Πιερίας, Θεσπρωτίας, Αρκαδίας, Φθιώτιδας, Ροδόπης και Σερρών. Ακόμα, αύξηση σημειώθηκε και σε περιοχές της Αττικής όπως είναι ο βόρειος τομέας Αθηνών και η δυτική Αττική.

Παράλληλα καταγράφεται σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα σε 8 από τις 13 περιφερειακές ενότητες, όπου υπάρχει σύστημα επιτήρησης, με σημαντική αύξηση στην Αττική, το Ηράκλειο και τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης αλλά και στα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη.Αύξηση κρουσμάτων στους άνω των 50

Ανησυχεί, όπως εξήγησε η κ. Παπαευαγγέλου, η σαφής αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων που έχει φτάσει στα 41 έτη. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες παρατηρείται μείωση στην επίπτωση νέων κρουσμάτων στους εφήβους και νεαρούς ενήλικες, δηλαδή στην ηλικιακή ομάδα από 12 έως 34 ετών, ενώ παράλληλα έχουμε σημαντική αύξηση σε άτομα ηλικίας άνω των 35 ετών και ιδιαίτερα σε ενήλικες ηλικίας άνω των 50 ετών.

Αύξηση του ποσοστού των νέων κρουσμάτων καταγράφεται και στους πλέον ευάλωτους συνανθρώπους μας, δηλαδή στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών. Και σημειώνουμε ότι στις περιφερειακές ενότητες Καρδίτσας, Γρεβενών, Δράμας, Κοζάνης, Πρέβεζας, Σερρών και Τρικάλων τα μισά από τα νέα κρούσματα αφορούν σε άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών.

“Είναι, λοιπόν, κατανοητό ότι με βάση την ηλικιακή αυτή κατανομή των νέων κρουσμάτων αναμένεται περαιτέρω αύξηση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία μας τις επόμενες εβδομάδες” είπε.

Οι νοσηλείες

Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών στην επικράτεια αυξάνεται κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων σταθερά με αποτέλεσμα οι νοσηλευόμενοι ασθενείς να είναι σήμερα περίπου στις 3.500, ενώ ο μέσος κυλιόμενος όρος νέων εισαγωγών του τελευταίο 7ημερου έχει σημαντικά αυξηθεί και έχει φτάσει στις 426 νέες εισαγωγές την ημέρα.

Το 75% των νέων εισαγωγών αφορά σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Την εβδομάδα που μας πέρασε σημειώθηκε αύξηση κατά 15% των νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες και κατά σχεδόν 20% των νέων εισαγωγών μεσοσταθμικά.

Σημαντικότερη αύξηση των νέων εισαγωγών είχαμε στην Αττική και στην Κρήτη. Ακόμα, καταγράφεται μια πολύ αργή αποκλιμάκωση κατά περίπου 5% των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι λόγω Covid, αλλά και των συνανθρώπων μας που χάνονται καθημερινά στην επικράτεια.

Αν και ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ανά εβδομάδα παρέμεινε σταθερός, περίπου στους 100 ασθενείς ανά εβδομάδα, σημειώνεται μία μικρή αύξηση των νέων διασωληνώσεων στην Αττική και στη Νότια Ελλάδα.

“Σύμφωνα, όμως, με την εμπειρία άλλων χωρών, αλλά και με βάση τα μαθηματικά μοντέλα της χώρας μας, θεωρούμε ότι το πανδημικό αυτό κύμα θα έχει μικρότερη διάρκεια και θα κορυφωθεί εντός των επόμενων ημερών” εξήγησε η κ. Παπαευαγγέλου.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα