Κλερ Ντενί: Αναζητώντας την αγάπη στην μεγάλη οθόνη

Γεννημένη στις 21 Απριλίου του 1946 στο Παρίσι, η Κλερ Ντενί μας συστήθηκε εντυπωσιακά μέσα από την πρώτη μεγάλου μήκους ταινίας της, «Chocolat» το 1988. Έκτοτε η κορυφαία Γαλλίδα σκηνοθέτης, έχει υπογράψει μέχρι σήμερα σπουδαίες δημιουργίες, ενώ έχει συνεργαστεί με σπουδαίους ηθοποιούς, όπως η Ζιλιέτ Μπινός και η Ιζαμπέλ Ιπέρ. Με αφορμή τα γενέθλιά της, αλλά και την κυκλοφορία της νέας ταινίας της, «Μαύρη Τρύπα» (High Life), θυμόμαστε δέκα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα της αξιόλογης φιλμογραφίας της.

«Το Σινεμά για μένα δεν βρίσκεται στις εξηγήσεις. Βρίσκεται στην

εξερεύνηση ενός συναισθήματος, μιας αντίληψης για το πώς θα έπρεπε να μοιάζει μια ιστορία. Είναι μια διαδικασία προσωπική, εσωτερική και όχι εύκολο να περιγραφεί. Περισσότερο τη νιώθεις μέσα σου. Κι αυτό προσπαθώ να μεταδώσω κι εγώ μέσα από το φιλμ. Θέλω να ξεφορτωθώ την τυραννία του να πρέπει να εξηγείς τα πάντα. Γιατί μόνο τότε μπορείς να εμπιστευτείς το δικό σου κριτήριο, τα αισθητήρια όργανά σου και να φτάσεις σε συμπεράσματα που δεν φανταζόσουν ότι υπήρχα.» - Κλερ Ντενί / Claire Denis

Το φιλμικό σύμπαν της Γαλλίδας σκηνοθέτιδας - και πρώην συνεργάτης του Τζιμ Τζάρμους, του Ζακ Ριβέτ, του Ντούσαν Μακαβέγιεφ κ.α. - δονείται από πάθος και από παρόρμηση, δανείζεται συχνά από τη ρευστή αλληλουχία των ονείρων, ανοίγει ενστικτωδώς δρόμο μέσα από διηγήσεις για ολέθρια πάθη, για νυχτερινές αποπλανήσεις, για εύθραυστους οικογενειακούς δεσμούς, για χαρακτήρες που ζουν στο περιθώριο, για βαμπιρικές σεξουαλικές επαφές, αλλά και για πολυφυλετικές κοινότητες στην καρδιά αφιλόξενων αστικών κέντρων.

Σοκολάτα / Chocolate (1988)


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα