Κάποτε ήσουν Panathinaikos! Τα δώδεκα "καταραμένα" χρόνια του Τριφυλλιού!

Η Ευρώπη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του Παναθηναϊκού και το Τριφύλλι παραμένει η ελληνική ομάδα με τις σπουδαιότερες διακρίσεις στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ομως τα τελευταία χρόνια οι Πράσινοι ζουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση και μένουν εκτός Ευρώπης για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν, εξαιτίας - και - της τιμωρίας που έχει επιβληθεί στο σύλλογο.

Το Τριφύλλι δεν κατάφερε να "σβήσει" την ποινή με τριετή αναστολή ούτε την εφετινή σεζόν, επομένως θα μείνει εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων
και την μεθεπόμενη σεζόν(θα εκτίσει και τα τρία χρόνια ποινής) και στην καλύτερη περίπτωση θα επιστρέψει εκεί που ...ανήκει τη σεζόν 2021-22! Δηλαδή θα έχουν περάσει 4 χρόνια από την τελευταία ευρωπαϊκή βραδιά του Παναθηναϊκού!

Το novasports.gr καταγράφει τις δώδεκα σεζόν που έμεινε ο Παναθηναϊκός εκτός Ευρώπης, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι στην τρέχουσα δεκαετία και επί διοίκησης Αλαφούζου!

H πρώτη φορά

Ο Παναθηναϊκός χρειάστηκε να περιμένει δύο σεζόν για να "γράψει" την πρώτη του ευρωπαϊκή συμμετοχή. Οι Πράσινοι τερμάτισαν στην τέταρτη θέση του τελευταίου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος τη σεζόν 1958-59 πίσω από τους Ολυμπιακό, ΑΕΚ και Πανιώνιο και δεν κατάφεραν να πάρουν το μοναδικό ευρωπαϊκό εισιτήριο που δικαιούνταν η χώρα μας.

Χάθηκε στο μπαράζ

Στο ...νήμα έχασε το ευρωπαϊκό εισιτήριο ο Παναθηναϊκός τη σεζόν 1962-63, αφού οι Πράσινοι ισοβάθμισαν με την ΑΕΚ στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα με 77 βαθμούς και έπαιξαν σε παιχνίδι μπαράζ τον τίτλο. Στο ματς της 23ης Ιουνίου 1963 που έγινε στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε ισόπαλος 3-3 με τους "κιτρινόμαυρους", ο Δικέφαλος πήρε το πρωτάθλημα λόγω καλύτερου συντελεστή γκολ και οι Πράσινοι έχασαν και την ευκαιρία ευρωπαϊκής συμμετοχής.

Μέσα από τα χέρια του!

Οι Πράσινοι ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος της σεζόν 1965-66 και ήταν στην κορυφή τέσσερις αγωνιστικές πριν από το φινάλε, όμως μια ήττα από τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη ήταν αρκετή για να στερήσει τον τίτλο από την ομάδα του Στέφαν Μπόμπεκ. Ο Παναθηναϊκός τερμάτισε στη δεύτερη θέση με 79 βαθμούς, ένα λιγότερο από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό και εκτός από το πρωτάθλημα έχασε και την ευρωπαϊκή θέση.

Έμεινε στη δόξα του Γουέμπλεϊ

Τη χρονιά της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής του επιτυχίας, ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την έξοδο στην Ευρώπη. Η ομάδα του Πούσκας έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών τη σεζόν 1970-71, ωστόσο οι Πράσινοι δεν μπόρεσαν να παίξουν σε ...δύο ταμπλό. Κάτι οι πολλές αναβολές αγώνων εξαιτίας των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων, κάτι το ευρωπαϊκό όνειρο που ...αποσυντόνισε τους παίκτες του Παναθηναϊκού και το Τριφύλλι τελικά τερμάτισε στην 3η θέση του πρωταθλήματος με 82 βαθμούς (1η η ΑΕΚ με 88, 2ος ο Πανιώνιος με 83) και έμεινε εκτός Ευρώπης.

"Ή ο Μορέιρα ή εγώ"!

Σπουδαία επιτυχία είχε χαρακτηριστεί η συμφωνία του Παναθηναϊκού με τον Βραζιλιάνο προπονητή Αϊμόρε Μορέιρα, ο οποίος είχε κατακτήσει το Μουντιάλ του 1962 με τη Βραζιλία. Ο Λατινοαμερικάνος τεχνικός ήρθε αρκετά γρήγορα σε κόντρα με βασικούς και έμπειρους παίκτες (Δομάζο, Γραμμό, Ελευθεράκη), ενώ οι προστριβές του Μορέιρα με τους παίκτες είχαν φτάσει σε τέτοιο σημείο που ο Μίμης Δομάζος δήλωνε τον Μάρτιο του 1976: "Ή ο Μορέιρα ή εγώ"! Ο Παναθηναϊκός έχασε αρκετούς βαθμούς τη σεζόν 1975-76, δεν ικανοποίησε με το ποδόσφαιρο που έπαιξε και τερμάτισε στην τέταρτη θέση του πρωταθλήματος.

Οι μεγάλες αποχωρήσεις

Δύο "σημαίες" του Παναθηναϊκού αποχώρησαν πριν από την έναρξη της σεζόν 1978-79. Ο Δομάζος πήγε στην ΑΕΚ, ο Αντωνιάδης στον Ολυμπιακό, ενώ οι Πράσινοι απέκτησαν τη "σημαία" του "αιώνιου" αντίπαλου τους, τον Γιώργο Δεληκάρη. Πάντως ο τελευταίος αγωνίστηκε μόνο στα τελευταία παιχνίδια εκείνης της αγωνιστικής χρονιάς, αφού "κουβαλούσε" βαριά τιμωρία και ο Παναθηναϊκός των πολλών αλλαγών ήταν απογοητευτικός στο πρωτάθλημα. Οι Πράσινοι ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους στην 5η θέση με 38 βαθμούς (χειρότερη μέχρι τότε στην Α΄ Εθνική) και δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν την ευρωπαϊκή τους συμμετοχή.

Η αρχή της ανανέωσης

Στην έκτη θέση του βαθμολογικού πίνακα τερμάτισε ο Παναθηναϊκός τη σεζόν 1982-83 και δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή συμμετοχή. Οι Πράσινοι είχαν ήδη μπει σε διαδικασία ανανέωσης, όμως τα αποτελέσματα δεν ήταν τα επιθυμητά, καθώς η ομάδα του Στέφαν Κόβατς γνώρισε 11 ήττες σε 34 παιχνίδια και συγκέντρωσε μόλις 37 βαθμούς.

"Κολλημένος" στην ευρωπαϊκή δόξα

Όσο ονειρική ήταν η σεζόν 1995-96 για τον Παναθηναϊκό, άλλο τόσο εφιαλτική ήταν η επόμενη αγωνιστική χρονιά για τους Πράσινους. Το Τριφύλλι απογοήτευσε τους οπαδούς του, η εικόνα του ήταν κάκιστη και στο φινάλε της σεζόν έχασε μέσα από τα χέρια του το ευρωπαϊκό εισιτήριο με "χαρακίρι" στο Ολυμπιακό Στάδιο στο ματς με τον ΟΦΗ την 33η αγωνιστική (1-1). Δίχως σταθερότητα και ποιότητα το παιχνίδι του, ο Παναθηναϊκός τερμάτισε στην 5η θέση και έχασε το ...ευρωπαϊκό τρένο για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 1982-83.

Η πρώτη τιμωρία

Αν και ο Παναθηναϊκός ήταν κάκιστος τη σεζόν 2012-13 και ταλαιπωρημένος από πολλά προβλήματα στη μετα - πολυμετοχικότητας εποχή, έφτασε στο τέλος να διεκδικεί το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Και το κέρδισε στο γήπεδο σε αγώνα μπαράζ με την Ξάνθη! Οι Πράσινοι ισοβάθμισαν στην έκτη θέση του πρωταθλήματος με τους Ακρίτες, έδωσαν αγώνα - μπαράζ στη Νέα Σμύρνη με την Ξάνθη και κέρδισαν 3-0, ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν πήρε άδεια συμμετοχής, ωστόσο ο Παναθηναϊκός τελικά δεν αγωνίστηκε στην Ευρώπη. Και αυτό γιατί και οι Πράσινοι "κόπηκαν" από την Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΠΟ και δεν εξασφάλισαν άδεια συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Έμελλε να είναι η πρώτη φορά που οι Πράσινοι δεν αγωνίστηκαν στην Ευρώπη για μη αγωνιστικούς λόγους.

Ένα βήμα από τη διάλυση

Με πολλά όνειρα άρχισε η σεζόν 2017-18 για τους Πράσινους, όμως η ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη από εκεί που στόχευε ακόμα και την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ, έφτασε στο τέλος ένα ...βήμα από τη διάλυση. Τεράστια οικονομικά προβλήματα, αποχωρήσεις, απεργίες ποδοσφαιριστών και ένα ...εκρηκτικό μείγμα που είχε ως αποτέλεσμα και την κάκιστη πορεία του Παναθηναϊκού στις εγχώριες διοργανώσεις. Το Τριφύλλι έμεινε τελικά ...ζωντανό, ωστόσο τερμάτισε στην 11 θέση του βαθμολογικού πίνακα, ενώ εξαιτίας της οικονομικής ασυνέπειας της διοίκησης επιβλήθηκε από την ΟΥΕΦΑ ποινή τριετούς ευρωπαϊκού αποκλεισμού με μονοετή αναστολή.

"Λύγισε" από τις ποινές

Με την ευρωπαϊκή τιμωρία στην ...πλάτη και με το "βαρίδι" των -6 βαθμών για την αποτυχία της εξασφάλισης άδειας συμμετοχής μπήκε ο Παναθηναϊκός στη σεζόν 2018-19 και ο μοναδικός στόχος των Πράσινων ήταν να βρεθούν στην πρώτη πεντάδα και να "σβήσουν" οριστικά την ποινή της ΟΥΕΦΑ. Το Τριφύλλι ξεκίνησε εντυπωσιακά στο πρωτάθλημα, έκανε ...ελεύθερη πτώση στον δεύτερο γύρο και ήρθε στην πορεία και η ποινή αφαίρεσης άλλων πέντε βαθμών για τα γεγονότα στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό για να βάλουν οριστικά τέλος στο στόχο του Τριφυλλιού.

Το τέλος του εφιάλτη

Αρκετά ...άβολη είναι η θέση του Παναθηναϊκού, προτού καν αρχίσει η νέα αγωνιστική περίοδος. Και αυτό γιατί οι Πράσινοι γνωρίζουν ήδη ότι δεν θα μπορέσουν να διεκδικήσουν ευρωπαϊκό εισιτήριο μέσω των εγχώριων διοργανώσεων και αναγκαστικά θα εκτίσουν τον τρίτο και τελευταίο χρόνο της ποινής που έχει επιβάλλει η ΟΥΕΦΑ στο σύλλογο. Το ευχάριστο είναι ότι αυτός ο εφιάλτης τελειώνει!
Keywords
panathinaikos, δωδεκα, παναθηναικος, novasports, συμμετοχή, ολυμπιακος, ΑΕΚ, ιουνίου, νέα, γκολ, πανιωνιος, οφη, ξανθη, επο, απεργιες, ουεφα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, βαθμολογιες πανελληνιων 2011, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, ολυμπιακοί αγώνες, αλλαγη ωρας 2012, μουντιαλ 2014, αποτελεσματα, αδεια, βημα, βραζιλια, επο, ηττα, κοντρα, ονειρα, ονειρο, οφη, παιχνιδια, περιοδος, σμυρνη, novasports, novasports.gr, βραδια, γκολ, γεγονοτα, γηπεδο, δευτερο, δοξα, ευχαριστο, εγινε, ευκαιρια, εκρηκτικο, εποχη, επιτυχια, ευρωπη, εφιαλτης, εικονα, μιμης, νεα σμυρνη, νημα, ομαδα, ουεφα, ποδοσφαιρο, ποιοτητα, προβληματα, σεζον, συμμετοχή, τιμωρια, τρενο, τρια, φορα, ανηκει, χωρα, ιουνίου, μεινει, μουντιαλ, παιχνιδι, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα