Κακοκαιρία: Συναγερμός για νέες καταιγίδες και χαλάζι τις επόμενες ώρες- Επεσε το 1/10 της ετήσιας βροχόπτωσης στην Αττική

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 26/01 το έντονο κύμα κακοκαιρίας, που πλήττει την περιφέρεια, αλλά και την Αττική. Καταιγίδες εκδηλώθηκαν και στην πόλη της Αθήνας δημιουργώντας προβλήματα στους δρόμους. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες, με τα φαινόμενα να εντείνονται κατά τόπους.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Θοδωρή Κολυδά, τα φαινόμενα στην Αττική αναμένεται να εξασθενίσουν μετά το απόγευμα.

Εξάλλου, σύμφωνα

με το επικαιροποιημένο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία(ΕΜΥ) τις επόμενες ώρες και έως την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου αναμένεται σημαντική επιδείνωση του καιρού, με κατά τόπους επικίνδυνα φαινόμενα, με τους μετεωρολόγους και Πολιτική Προστασία να προειδοποιούν τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, αξιοποιώντας δορυφορικά δεδομένα και το εκτεταμένο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών που έχει αναπτύξει, δημιούργησε την υπηρεσία “METEONOW”. Με χρήση δεδομένων του μετεωρολογικού δορυφόρου Meteosat – 11 και εξειδικευμένου λογισμικού απεικονίζονται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο οι περιοχές όπου υπάρχει πιθανότητα βροχόπτωσης ή χιονόπτωσης. Στους ίδιους χάρτες, σημειώνονται και οι θέσεις όλων των ενεργών μετεωρολογικών σταθμών του δικτύου καθώς και αυτών που καταγράφουν βροχόπτωση ή χιονόπτωση.

Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Αξίζει να σημειώσουμε πως για σημαντική επιδείνωση του καιρού με κατά τόπους επικίνδυνα φαινόμενα έως και την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου κάνει λόγο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τοπικές χαλαζοπτώσεις και τις πυκνές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο.

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε την Τρίτη (24/1) επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ενώ από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό Δελτίο.

Για την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

μέχρι το μεσημέρι στα νοτιότερα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Πελοπόννησοστην ανατολική Πελοπόννησο, στην κεντρική και την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες με εξασθένηση από το απόγευμα στην κεντρική Στερεά και τη Θεσσαλία και από τις βραδινές ώρες στις υπόλοιπες περιοχέςαπό το μεσημέρι στις Κυκλάδες και στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, με εξασθένηση τις βραδινές ώρες αρχικά στην κεντρική και βαθμιαία στην ανατολική Μακεδονίααπό αργά το απόγευμα στη Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίουαπό το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη νύχτα στα Δωδεκάνησα.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά και τοπικά σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές:

στη δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω)στη Θεσσαλία (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 600-700 μέτρα και πάνω)στη δυτική και κεντρική Στερεά (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 800-900 μέτρα και πάνω)από το μεσημέρι στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).

Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο σταδιακά θα ενισχυθούν στα 8 και τοπικά στα 9 μποφόρ.

Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως και τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και τις ανατολικές Κυκλάδες, έως και τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και έως το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, οι οποίες έως και τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω). Οι νότιοι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ τις πρωινές ώρες.

Σάκης Αρναούτογλου: Μεγάλη προσοχή τις βραδινές ώρες σε Κυκλάδες και ανατολικό Αιγαίο

Από την πλευρά του, ο προγνώστης της ΕΡΤ Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί για δυνητικά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στις Κυκλάδες και το ανατολ. Αιγαιο τις βραδινές ώρες της Πέμπτης 26 Ιανουαρίου.

“Mεγάλη Προσοχή στα έντονα αλλά και δυνητικά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχές – καταιγίδες) τις βραδινές ώρες στις Κυκλάδες (κυρίως τα βορειοτερα τμήματα του νησιωτικού συμπλέγματος) και κατά τη διαρκεια της νύχτας προς το ξημέρωμα της Παρασκευής στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κυρίως σε Χίο, Λέσβο, Σάμο, Ικαρία, Φούρνους!” αναφέρει ο Σάκης Αρναούτογλου σε ανάρτησή του.

Γιάννης Καλλιάνος: Μέσα σε 1 ώρα σημειώθηκε το 1/10 της ετήσιας βροχόπτωσης στην Αττική

“Μέσα σε 1 ώρα, σημειώθηκε σχεδόν το 1/10 της ετήσιας βροχόπτωσης στην Αττική με κατά τόπους απίστευτες ραγδαιότητες που άγγιζαν τα 280 mm/h! Ήταν πολύ ισχυρό το σύστημα που πέρασε πάνω από το νομό” αναφέρει σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

“Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στη Λακωνία, μέσα σε λίγη ώρα σημειώθηκε το 1/4 (!!) της ετήσιας βροχόπτωσης, δείγμα ότι η συγκεκριμένη κακοκαιρία είναι η πιο ισχυρή για τον φετινό χειμώνα γι’ αυτό και προκάλεσε τόσα προβλήματα” συνεχίζει ο μετεωρολόγος.

“Στην παρακάτω εικόνα βλέπετε τις καταιγίδες που εκδηλώθηκαν τις μεσημεριανές ώρες της σημερινής ημέρας. Πραγματικά “χτυπήθηκε” το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής και Νότιας Πελοποννήσου, της Ανατολικής Στερεάς (προφανώς και της Αττικής) και της Κεντρικής Εύβοιας. Πλέον επηρεάζονται και οι Σποράδες” καταλήγει ο Γιάννης Καλλιάνος στην ανάρτησή του.

Καταιγίδα στο κέντρο της Αθήνας

Έντονη καταιγίδα ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης στην Αθήνα, καθώς η κακοκαιρία που έχει χτυπήσει αρκετές περιοχές της χώρας, έφτασε και στην Αττική.

Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στάλθηκε και από το 112, ζητώντας από τους κατοίκους της Αττικής να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε: “Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες- θυελλώδεις άνεμοι) τις επόμενες ώρες στην περιοχή σας. Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων στις απολύτως απαραίτητες και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/entona-kairika-fainomena“.

Στα νότια προάστια της Αθήνας μάλιστα παρατηρήθηκε έντονη χαλαζόπτωση.

Η έντονη βροχόπτωση οδήγησε σε αυξημένη κίνηση στους δρόμους, καθώς οι οδηγοί κινούνταν με μειωμένες ταχύτητες, ενώ κάποιοι δρόμοι έκλεισαν

Η σφοδρή κακοκαιρία δημιούργησε πλημμύρες και προβλήματα σε αρκετούς δρόμους που μετατράπηκαν σε λίμνες και ποτάμια. Σε μια τέτοια περίπτωση, αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στην υπόγεια διάβαση της Σπύρου Λούη στο Μαρούσι στην κατεύθυνση προς τη λεωφ. Κηφισίας.

Τα νερά έφτασαν στην πόρτα των αυτοκινήτων, με τους οδηγούς να μην μπορούν να τα μετακινήσουν στον πλημμυρισμένο δρόμο.

Προβλήματα στους πλημμυρισμένους δρόμους της Αθήνας

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων σε κάποιους από τους δρόμους που έκλεισαν νωρίτερα την Πέμπτη, λόγω της ισχυρής καταιγίδας που έπληξε την Αττική.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Αστυνομίας δρόμοι υπερχείλισαν με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία, ενώ η Πυροσβεστική έχει ήδη δεχτεί 20 κλήσεις για άντληση υδάτων και μία για κοπή δέντρου.

Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων, που είχε διακοπεί λόγω της έντονης βροχόπτωσης, στους εξής δρόμους:

Στην οδό Πειραιώς από το ύψος της διασταύρωσής της με την οδό Πέτρου Ράλλη, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά.Στην οδό Πειραιώς από το ύψος της διασταύρωσής της με την οδό Χαμοστέρνας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Αθήνα.Στη λεωφόρο Βουλιαγμένης στο ρεύμα προς Αθήνα, απά το ύψος της οδού Ανθέων έως την οδό Ζέππου.Στην έξοδο Λαχανά επί της λεωφόρου Κηφισού στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία.Στη Νέα Παραλιακή.Στην οδό Ωκεανίδων στον Ασπρόπυργο.

Δείτε εδώ live την κίνηση στους δρόμους.

Από το απόγευμα εξασθενούν τα φαινόμενα

“Η Αττική ήδη επηρεάζεται από τώρα, ενώ το σύστημα θα απομακρυνθεί νωρίτερα αργά το απόγευμα” αναφέρει από την πλευρά του ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

1/2 Η Αττική ήδη επηρεάζεται ήδη από τώρα , ενώ το σύστημα θα απομακρυνθεί νωρίτερα αργά το απόγευμα. Θα ακολουθήσει βίντεο με τα προγνωστικά δεδομένα και το μεσημέρι η νέα επικαιροποίηση του εκτάκτου pic.twitter.com/ph3zncaf4q

— Theodoros Kolydas (@KolydasT) January 26, 2023

Δείτε live την εξέλιξη της κακοκαιρίας:

Μeteo: Ισχυρά φαινόμενα στην Αττική

Τα ισχυρά φαινόμενα προοδευτικά θα κινηθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν το σύνολο της χώρας. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνονται τόσο ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας, όσο και ο νομός και η πόλη της Θεσσαλονίκης. Λιγότερα θα είναι τα φαινόμενα στην Κρήτη και μέχρι αργά το απόγευμα στη Θράκη, ανέφερε χθές η Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται η εκτιμώμενη κατανομή του υετού (βροχές/χιόνια) κατά το τρίωρο 17:00-20:00 της Πέμπτης.

Χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου

Χιονίζει από τη νύχτα στα ορεινά της Ηπείρου και σε υψόμετρο πάνω από 1.000 μέτρα.

Σε όλο το επαρχιακό ορεινό δίκτυο εργάζονται πυρετωδώς μηχανήματα αποχιονισμού και μπουλντόζες, προκειμένου οι δρόμοι να μείνουν ασφαλείς για τους οδηγούς, ενώ γίνονται και ρίψεις αλατιού.

Ειδικότερα χιονίζει στα χωριά της Κόνιτσας, του ανατολικού Ζαγορίου, του Μετσόβου, των Τζουμέρκων και του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη στην Άρτα. Στις 09:30 έγινε άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας για νταλίκες και φορτηγά, τα οποία είχαν ακινητοποιηθεί από τις 03:30 τα ξημερώματα, στα διόδια του Δροσοχωρίου, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων στα σύνορα των νομών Ιωαννίνων Γρεβενών και Τρικάλων.

Πυκνή χιονόπτωση στο Πήλιο

Πυκνό χιόνι πέφτει από το απόγευμα της Τετάρτης σε όλο το κεντρικό Πήλιο με αποτέλεσμα να έχουν “ντυθεί” στα λευκά τα πάντα από τα 700 μέτρα και πάνω, χωρίς όμως να δημιουργούνται προβλήματα στις συγκοινωνίες.

Η χιονόπτωση στο βουνό των Κενταύρων άρχισε λίγο μετά τις 18:00 χθες και εντάθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας ανέλαβαν αμέσως υπηρεσία και άρχισε συνεχής αποχιονισμός του οδικού δικτύου, κυρίως της οδού Βόλου-Χανίων-Ζαγοράς, όπου συνήθως παρουσιάζονται προβλήματα.

Στα Χάνια το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 10 εκατοστά, ενώ στο χιονοδρομικό κέντρο Αγριόλευκες του Πηλίου έχει ξεπεράσει τα 25 εκατοστά, αφού και σήμερα εξακολουθεί να επικρατεί σφοδρή χιονόπτωση σε συνδυασμό με πολύ δυνατούς ανέμους.

Η θερμοκρασία στα Χάνια κατά τη διάρκεια της νύχτας έπεσε στους -4 βαθμούς Κελσίου, σήμερα είναι στους -2 και δεν αναμένεται να ανέβει πάνω από το 0 κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στον Βόλο βρέχει συνεχώς από χθες το βράδυ, το θερμόμετρο δεν θα ξεπεράσει τους 8 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα πλοία παραμένουν δεμένα στο λιμάνι.

Μηνύματα του 112 σε πολλές περιοχές

Προειδοποιητικά μηνύματα από το 112 μήνυμα έλαβαν σε πρώτη φάση οι χρήστες κινητών τηλεφώνων σε Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Ζάκυνθο, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία, ενώ ακολούθησε μήνυμα στους κατοίκους της Κορινθίας, της Αργολίδας, της Λακωνίας, της Μεσσηνίας της Ανατολικής Αρκαδίας, της Καρδίτσας των Τρικάλων και της Μαγνησίας. Το μήνυμα κάνει λόγο για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους, ενώ ζητά από τους πολίτες να πραγματοποιούν μόνο τις απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Στον Βόλο βρέχει συνεχώς από χθες το απόγευμα και συνεχίζεται η βροχόπτωση, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα. Στο Πήλιο πέφτει πυκνό χιόνι, αλλά ο συνεχής αποχιονισμός του οδικού δικτύου και κυρίως στο άξονα Βόλου-Χανίων -Ζαγοράς διατηρεί τους δρόμους καθαρούς, ενώ παράλληλα μηχανήματα ρίχνουν και αλατι για να μην παγώσει το οδόστρωμα.

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις άνεμοι) τις επόμενες ώρες σε #Αιτωλοακαρνανία #Αχαΐα #Ηλεία #νησιά_Ιονίου πλην #Κέρκυρα

Περιορίστε μετακινήσεις σε απολύτως απαραίτητες & ακολουθείτε οδηγίες Αρχών

https://t.co/rhGuJbyuPh

— 112 Greece (@112Greece) January 25, 2023 Πλημμύρες και κατολισθήσεις σε Ζάκυνθο και Μπράλο

Στη Ζάκυνθο, συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας και του Δήμου από νωρίς το πρωί βρίσκονται στους δρόμους ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας δέχτηκε δεκάδες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων.

Μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις χρειάστηκε να πραγματοποιηθεί επιχείρηση διάσωσης από σπίτια που είχαν πλημμυρίσει.

Ακόμα η τεράστια ποσότητα βροχής που έπεσε στη Ζάκυνθο μετέτρεψε τους δρόμους σε απέραντα ποτάμια, με αποτέλεσμα να γίνουν απροσπέλαστοι για τα αυτοκίνητα. Μέχρι αυτή την ώρα, είναι κλειστή η επαρχιακή οδός Ζακύνθου – Καλαμακίου ενώ σημειώθηκαν πτώσεις βράχων και φερτών υλικών στην επαρχιακή οδό Ζακύνθου – Βασιλικού στη θέση Ξηροκάστελο.

Ακόμα στην περιοχή της Λιθακιάς από την έντονη βροχόπτωση έπεσε στον δρόμο μια πέτρινη μάντρα, ενώ προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις περιοχές ‘Αγιος Σώστης, Καλαμάκι, Λαγανάς, Τσιλιβή και Σαρακινάδο.

Προβλήματα έχει δημιουργήσει η κακοκαιρία και στην εθνική οδό Θερμοπυλών – Ιτέας στο ύψος του Μπράλου.

Συγκεκριμένα, μισή ώρα πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης σημειώθηκε κατολίσθηση με πέτρες και χώματα να βρίσκονται μέσα στο δρόμο διακόπτοντας την κυκλοφορία.

Η επέμβαση των μηχανημάτων έργου αλλά και της αστυνομίας ήταν άμεση. Αρχικά δόθηκε το ένα ρεύμα κυκλοφορίας και η κίνηση των οχημάτων, που ήταν ευτυχώς λιγοστή, γινόταν εκ περιτροπής, ενώ ξημερώματα το οδόστρωμα καθαρίστηκε και δόθηκε στην κυκλοφορία.

Παράλληλα, στα ορεινά των δήμων Λαμίας τα μηχανήματα της Περιφέρειας πριν τη σήραγγα “Παύλος Μπακογιάννης” δίνουν μάχη για να κρατήσουν τον δρόμο ανοιχτό, καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας αυξήθηκε η ένταση του χιονιού. Χιονόστρωση παρατηρείται και στην εθνική οδό Λαμίας – Καρπενησίου.

Πηγή: ΤΗΕΤΟC

Keywords
αττικη, ωρες, κινηση στους δρομους, αθηνα, καιρος, meteo.gr, ΕΜΥ, αιγαιο, ΕΡΤ, πειραιας, λαμια, νέα, twitter, live, θεσσαλονικη, κρητη, διοδια, συγκοινωνιες, αλατι, τελη κυκλοφοριας, προγνωστικα στοιχηματος, www.meteo.gr, meteo, κερκυρα, 600 δις, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ηλεια, χιονι, αστεροσκοπειο, βιντεο, αρτα, αστυνομια, αυτοκινητα, δωδεκανησα, εθνικη, ευβοια, θρακη, ιθακη, ικαρια, κεφαλονια, κυκλαδες, λευκαδα, νησια, πειραιως, πηλιο, πυροσβεστικη, υψος, χαρτες, ωρα, αιτωλοακαρνανια, αλατι, βορεια, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γεωργιου, γινονται, δορυφορικα, δειγμα, δικτυο, δυτικη μακεδονια, δυτικη, δοθηκε, εγινε, υπαρχει, ενημερωση, εξελιξη, ζακυνθο, ζητα, υπηρεσια, θεσσαλια, θοδωρης, εικονα, κελσιου, κυμα, κινηση, κηφισιας, κυρια, λακωνια, λευκα, λογο, μακεδονια, μηνυματα, νυχτα, ξημερωμα, ξημερωματα, παντα, οδος, οχηματων, πεμπτη, πλοια, προβληματα, πορτα, πρωι, πυροσβεστικη υπηρεσια, ρευμα, ριψεις, σακης αρναουτογλου, σηραγγα, σπιτια, σπυρου, τριτη, υψομετρο, φορτηγα, χωματα, αρναουτογλου, μποφορ, επικινδυνα καιρικα φαινομενα, εθνικο, ηπειρωτικα, ηπειρο, οδηγοι, ποταμια, θερμομετρο, θερμοκρασια, θεσεις, βουνο, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα