Κάμπου Βέρντε: Η μικρότερη χώρα στον κόσμο που θα παίξει σε Mundobasket! Και έχει Έντι Ταβάρες για σέντερ!

Κατά την αρχαία ελληνική μυθολογία, οι Νήσοι των Μακάρων ήταν νησιά πέρα από τις Ηράκλειες στήλες, στα οποία μετέβαιναν οι ψυχές των ηρώων και άλλων επιφανών ανδρών, μετά τον θάνατό τους.

Εν έτει 2023, δέκα από τούτα τα νησάκια θα εκπροσωπηθούν στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Μπάσκετ, καθώς το Κάμπου Βέρντε (ναι, το Πράσινο Ακρωτήριο είναι) εξασφάλισε την πρόκριση για το Μουντομπάσκετ που θα διεξαχθεί στα τέλη Αυγούστου στα γήπεδα της Ιαπωνίας, των Φιλιππίνων και της Ινδονησίας. Με… σημαιοφόρο το φοβερό και τρομερό σέντερ της Ρεάλ Μαδρίτης, Έντι Ταβάρες,

ο οποίος ηγήθηκε της προσπάθειας πρόκρισης και ζει το όνειρο σε μια χώρα με… ανύπαρκτη μπασκετική παράδοση.

To Kάμπου Βέρντε ή Κάπε Βέρντε ή Πράσινο Ακρωτήριο βρίσκεται στα δυτικά της Σενεγάλης και της Μαυριτανίας, έχει πληθυσμό 561.901 κατοίκων και από το βράδυ της 26ης Φεβρουαρίου είναι η πιο μικρή χώρα που έχει προκριθεί σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου Μπάσκετ.

Τα… πρωτεία κατείχε μέχρι πρότινος το Μαυροβούνιο (620.000 κάτοικοι – συμμετοχή στο Μουντομπάσκετ το 2019), ωστόσο το μικρό νησιωτικό κράτος έγραψε ιστορία και με τον σούπερ σταρ Έντι Ταβάρες θα βρεθεί ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες του πλανήτη στα ασιατικά γήπεδα.

Οι “μπλε καρχαρίες”, όπως είναι το παρατσούκλι της εθνικής ομάδας μπάσκετ του Κάμπου Βέρντε, πάλεψαν μέχρι το φινάλε για την πρόκριση και κατάφεραν την τελευταία αγωνιστική της προκριματικής φάσης με μια εμφατική νίκη επί της Ακτής Ελεφαντοστού στη Λουάντα (79-64) να προκριθούν στο Μουντομπάσκετ.

Στη διάρκεια των προκριματικών, ο Έντι Ταβάρες, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν ο κορυφαίος παίκτης σε πόντους και ριμπάουντ, ωστόσο στον “τελικό” με την Ακτή Ελεφαντοστού, ο 33χρονος γκαρντ της Μπενφίκα, Ιβάν Αλμέιδα ήταν ο παίκτης που έκανε τη διαφορά με… υπαρχηγό τον συμπαίκτη του στους “Αετούς” της Λισσαβώνας, Μπετίνιο Γκόμες που έχει πλέον “πατήσει” τα 38 χρόνια.

H μεγαλύτερη διάκριση στη μικρή μπασκετική ιστορία του Κάμπου Βέρντε ήταν ένα χάλκινο μετάλλιο στο Αφρομπάσκετ του 2007 και πλέον η παρέα του Έντι Ταβάρες θα έχει να καυχιέται για την πρόκριση στο Μουντομπάσκετ.

“Νιώθω υπέροχα. Δεν ξέρω τι να πω, νιώθω συγκινημένος αυτή τη στιγμή. Αυτό ήταν ένα από τα όνειρά μου, ήθελα να πετύχω κάτι με τη χώρα μου. Χρειαζόμασταν να κερδίσουμε. Ναι, χάσαμε από την Ανγκόλα, είχαμε άλλη μια ευκαιρία κόντρα στην Ακτή Ελεφαντοστού και τελειώσαμε τη δουλειά”, δήλωσε ο πιο διάσημος Καπεβερντιανός μπασκετμπολίστας, Έντι Ταβάρες.

Ραντεβού λοιπόν στο Μουντομπάσκετ!

Keywords
Τυχαία Θέματα