Η…τρίτη κεφαλιά του Ζιντάν

Υπό κανονικές συνθήκες ο Ζιντάν θα έβλεπε το Μουντιάλ της Γερμανίας από το σπίτι του. Στις 12 Αυγούστου 2004, δημοσιοποιεί την αποχώρησή του από την εθνική ομάδα. «Το σκέφτηκα πολύ προτού πάρω αυτή την απόφαση. Νομίζω πως κάποια στιγμή πρέπει να λες στοπ». Προτού περάσει ένας χρόνος θα ανακαλέσει την απόφασή του και θα ξαναφορέσει την τρικολόρ φανέλα –μαζί με τους άλλους δύο Σωματοφύλακες, Μακελελέ και Τουράμ- δηλώνοντας πως άκουσε μια…φωνή να τον καλεί στον ύπνο του! «Μια νύχτα, ξαφνικά ξύπνησα και μίλησα με κάποιον. Δεν έχω ξαναζήσει κάτι παρόμοιο. Ήταν κάτι σαν αποκάλυψη. Δεν
μπορούσα να αντισταθώ σε αυτή τη φωνή…». Με το τέλος της σεζόν 2005/06 στη La Liga, ο Ζιντάν ανακοινώνει πως οριστικά κρεμάει τα παπούτσια του σε ηλικία 34 ετών. Η τελευταία παράστασή του θα ήταν στο Παγκόσμιο Κύπελλο εκείνου του καλοκαιριού.

Οι Γάλλοι τα βρίσκουν σκούρα στον όμιλο. Αρχή με «λευκή» ισοπαλία κόντρα στους Ελβετούς. Δεύτερη ισοπαλία 1-1 με τη Νότιο Κορέα κι η επιστροφή του Ζιζού στην εθνική κινδυνεύει να καταστεί εφιαλτική! Χάνει το επόμενο ματς με το Τόγκο, λόγω καρτών. Εφόσον το σύνολο του Ντομενέκ δεν νικήσει τους Αφρικανούς, τότε au revoir la France και κυρίως Ζιντάν. Ο Βιεϊρά σκοράρει στα 30α γενέθλιά του κι ο Ανρί διαμορφώνει το τελικό 2-0. Οι Μπλε νικούν για πρώτη φορά σε αγώνα τελικής φάσης Μουντιάλ από τον τελικό του 1998. Και το καταφέρνουν δίχως τον Ζιντάν στη σύνθεσή τους…

Στα νοκ-άουτ εμφανίζεται μια διαφορετική Γαλλία με έναν Ζιζού από τα παλιά. Πώς επήρθε η αλλαγή; «Απογοητευμένοι από την ανικανότητα της ομάδας να υπερκεράσει μέτριες ομάδες στη φάση των ομίλων, οι παλιοσειρές αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους επιβάλλοντας το δικό τους νόμο στο γαλλικό στρατόπεδο. Ο Ντομενέκ δεν μπορούσε να ελέγξει κανέναν…» γράφει ο Φιλίπ Οκλαίρ στη βιογραφία του Τιερί Ανρί. Στους «16» η Ισπανία, όπως πάντα εντυπωσιακή στους ομίλους. Φάουλ του Ζιντάν για το 2-1 με την κεφαλιά του Βιεϊρά στο 83’. Δικό του γκολ στις καθυστερήσεις για το τελικό 3-1. France is back! Στα προημιτελικά η Βραζιλία είναι το φαβορί. Φάουλ του Ζιντάν, γκολ του ξεχασμένου στο δεύτερο δοκάρι Ανρί, πρόκριση στην τετράδα, όπου περιμένει η Πορτογαλία. Άτσαλο μαρκάρισμα του Ρικάρντο Καρβάλιο στον Ανρί, πέναλτι του Ζιντάν, οι Γάλλοι είναι στον τελικό του Βερολίνου, χωρίς να λογίζονται μεταξύ των φαβορί, όπως βεβαίως κι οι έτεροι φιναλίστ, Ιταλοί.

9 Ιουλίου 2006, Ολυμπιακό Στάδιο Βερολίνου, Ιταλία-Γαλλία. Οι Αzzurri ψάχνουν το τέταρτο τρόπαιό τους, οι Bleus το δεύτερο. Προτού φύγει το δεκάλεπτο, ο Αργεντινός διαιτητής Ελισόντο, δίνει πολύ αυστηρό πέναλτι εις βάρος του Ματεράτσι για μαρκάρισμα επί του Μαλουντά. Ο Ζιντάν στην εκτέλεση. Απέναντί του ο Μπουφόν. Ποιός «παλαβός» θα έκανε πέναλτι Πανένκα σε τελικό; Εκείνος το έκανε. Οριζόντιο δοκάρι, η μπάλα μέσα από τη γραμμή και μετά έξω. 0-1 στο 7’.

Στο 19’ άμεση ιταλική απάντηση: κόρνερ του Πίρλο, ο Ματεράτσι νικάει στα ψηλά τον Βιεϊρά, 1-1. Κι άλλο κόρνερ του Πίρλο στο 35’, κεφαλιά του Τόνι, οριζόντιο δοκάρι. Στο δεύτερο ημίχρονο οι Γάλλοι είναι κάπως καλύτεροι, αλλά το ματς πηγαίνει στην παράταση. Τη μεγάλη ευκαιρία τη χάνει ο Ζιντάν, με κεφαλιά, όπως και στον τελικό του ’98. Τότε είχε πετύχει δύο γκολ. Τώρα, στο Βερολίνο, του το αρνείται ο Μπουφόν.

Για να έρθει το 108’. Ένα κόρνερ για τη Γαλλία έχει περάσει δίχως αποτέλεσμα. Ματεράτσι και Ζιντάν είναι στα όρια της μεγάλης περιοχής του Μπουφόν και οδεύουν προς τη σέντρα. «Μην μου τραβάς τη φανέλα. Εάν θες, να σου τη δώσω, στο τέλος του ματς»» λέει ο Γάλλος πικάροντας τον Ιταλό. «Προτιμώ την αδερφή σου, την πουτ…» του λέει ο Ιταλός κεντρικός αμυντικός. Ο Ζιζού τον σωριάζει κάτω με μια κεφαλιά στο στήθος. «Προσπάθησα να τον αγνοήσω, αλλά το επανέλαβε αρκετές φορές. Στην τρίτη, αντέδρασα» δηλώνει λίγες ημέρες αργότερα σε συνέντευξή του στο Canal +.

Ο Ματεράτσι είναι στο έδαφος. Ακούγονται αποδοκιμασίες από την εξέδρα, ο Ελισόντο διακόπτει. Κάποιοι Ιταλοί τα βάζουν με τον Τρεζεγκέ, νομίζουν πως εκείνος εμπλέκεται στη φάση. Ο Μπουφόν έχει δει τι συνέβη και διαμαρτύρεται στο βοηθό. Ο Λίπι μετά βίας ουρλιάζει από τη δική του τεχνική περιοχή. Όλοι είναι σε αναβρασμό. Εκτός από εκείνον. Φαίνεται ήρεμος, σχεδόν γαλήνιος. Πάντα είχε αυτή την ηρεμία στο βλέμμα του. Ξέρει τι έχει κάνει.

Αναμένει την απόφαση του διαιτητή. Όπως ο κατηγορούμενος, που έχει διαπράξει το έγκλημα, αναμένει την ετυμηγορία του δικαστή. Ο Ελισόντο προσπαθεί να βγάλει άκρη, μιλώντας με τον τέταρτο διαιτητή. Πλησιάζει τον Ζιντάν και τον αποβάλλει. Όλες οι κάμερες σημαδεύουν τον Ζιζού, ενώ φεύγει για τα αποδυτήρια.

Ο φωτογραφικός φακός αποτυπώνει καλύτερα τη στιγμή. Τον Ζιντάν να περνάει δίπλα από το τέλειο αντίο ενός αθλητή. Την κορύφωσή του. Μουντιάλ στο τελευταίο ματς! Αλλά αυτό ακριβώς έγινε. Πέρασε…ξυστά. Το είδε, το ένιωσε, αλλά δεν το σήκωσε. Οι Γάλλοι δημοσιογράφοι βλέπουν το replay της φάσης. «Ω Ζινεντίν! Όχι αυτό Ζινεντίν. Όχι τώρα, όχι σήμερα, όχι ύστερα από όλα έχεις κάνει. Δεν είναι δυνατόν» αναφωνεί ο σπίκερ.

Η παράταση αφήνει το σκορ όπως το βρήκε, στο 1-1. Το τρόπαιο κρίνεται στα πέναλτι. Στο δεύτερο γαλλικό, η μπάλα από το πόδι του Τρεζεγκέ πηγαίνει οριζόντιο δοκάρι κι εκτός γραμμής. Ο Φάμπιο Γκρόσο ολοκληρώνει την απόλυτη ιταλική ευστοχία με την πέμπτη εκτέλεση. Οι Ιταλοί είναι πρωταθλητές κόσμου!

Τα πρωτοσέλιδα του γαλλικού Τύπου «βράζουν». «Τί θα πούμε στα παιδιά μας, για τα οποία είσαι το αιώνιο πρότυπο; Πώς μπορεί αυτό να συνέβη σε κάποιον σαν κι εσένα» αναρωτιέται η L’ Equipe στο editorial της 10ης Ιουλίου.

Κι όμως στην επιστροφή στην πατρίδα, οι γαλλικές σημαίες ανεμίζουν στην Place de la Concorde. Το κοινό ζητωκραυγάζει «Zizou, Zizou». Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Ζακ Σιράκ, δίνει τον τόνο: «Στο χθεσινό ματς μας έδειξες το ταλέντο και τον επαγγελματισμό σου. Είσαι λυπημένος αλλά θέλω να ξέρεις πως ολόκληρη η χώρα είναι υπερήφανη για εσένα. Τίμησες την πατρίδα σου με τις αφάνταστες αρετές σου και το μαχητικό πνεύμα σου. Αυτό το πνεύμα που σε καθοδήγησε στις δύσκολες περιόδους, αλλά και στους θριάμβους».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο λαός είναι δίπλα στον Ζιντάν. Το 61% τον έχει συγχωρήσει, το 52% κατανοεί την πράξη του. Όλα αυτά για τον MVP του Μουντιάλ, αφού η Χρυσή Μπάλα της διοργάνωσης έχει αποφασιστεί πριν από την έναρξη του τελικού. Η FIFA διεξήγαγε έρευνα για το συμβάν. Αμφότεροι οι πρωταγωνιστές προσήρθαν, ο Ιταλός παραδέχθηκε πως έβρισε την αδερφή του Ζιντάν, ενώ ο Γάλλος κατέθεσε πως ο Ματεράτσι είπε προσβλητικές εκφράσεις και για τη μητέρα του. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία τιμώρησε με τρεις αγωνιστικές τον Ζιζού και με δύο τον Ματεράτσι. Ο Ζιντάν έκανε τρεις ημέρες κοινωνικής εργασίας για χάρη της FIFA. Εκείνη η κόκκινη κάρτα ήταν η 14η στην καριέρα του αρτίστα. Κι η τελευταία του…

Δείτε:
Τα καλύτερα στιγμιότυπα του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006, Ιταλία-Γαλλία

Η συνέντευξη του Ζιντάν στο Canal +, στην οποία περιγράφει την επίμαχη φάση

Η συνέντευξη του Ματεράτσι στo αφιέρωμα του ιταλικού δικτύου Sky Italia

Διαβάστε:

La 107e minute, Anne Delbée
La Mélancolie de Zidane, Jean-Philippe Toussaint
Una vita da guerriero, Marco Materazzi, Roberto de Ponti, Andrea Elefante
Keywords
Τυχαία Θέματα