Η συγκλονιστική ιστορία μιας φωτογραφίας (pics+vid)

Ηταν 4 Απριλίου του 1999, μια μέρα σαν τη σημερινή, ακριβώς πριν από 20 χρόνια. Μέρα Κυριακή, Κυριακή των Βαϊων. Μέρα που είχε -και- μπάλα. Στις 17:00 άρχιζε το ντέρμπι στο Καυτανζόγλειο, για την 25η αγωνιστική, μεταξύ του Ηρακλή και του Αρη. Δεν ήταν όμως όλων των μυαλό στο παιχνίδι.

Στην πρώην Γιουγκοσλαβία, λίγες μέρες πριν είχαν αρχίσει οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ. Πόλεμος, φωτιά, τσακισμένες ζωές, νεκροί και τραύματα στις ψυχές. Στην Ελλάδα,
η ευαισθητοποίηση ήταν άμεση. Ο κόσμος συμμετείχε σε αντιπολεμικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, στη συγκέντρωση τροφίμων και φαρμάκων.

Μέσα σε ένα τέτοιο σκηνικό, ο Σέρβος μαέστρος του Ηρακλή, Ιβάν Γιοβάνοβιτς, δεν μπορούσε να έχει το μυαλό του άδειο από έγνοιες. Οι δικοί του άνθρωποι ήταν στη Σερβία που βομβαρδιζόταν.
Ο Γιοβάνοβιτς ήταν τότε 37 χρόνων και βρισκόταν στην 10η (και τελευταία του) σεζόν στον Ηρακλή.

Μια πολύ σπουδαία καριέρα που αργότερα θα τον έβρισκε να συνδεέται με τους Κυανόλευκους και ως προπονητής. Στο τέλος της σεζόν 1998-1999 σταμάτησε το ποδόσφαιρο.

Ο Γιοβάνοβιτς ήταν εδώ. Δικοί του άνθρωποι ήταν στη Γιουγκοσλαβία και βίωναν την τραγωδία. Ενιωθε ότι κάτι έπρεπε να κάνει, να ευαισθητοποιήσει κι άλλο την -ούτως η άλλως έτοιμη και ενήμερη- κοινή γνώμη.
Ηταν 4 Απριλίου 1999, Κυριακή των Βαϊων. Λίγες μέρες μετά, τη Μ.Τετάρτη θα γινόταν και το παιχνίδι της ΑΕΚ στο Βελιγράδι με τον Ερυθρό Αστέρα.

Μπαίνει με το πλακάτ

Πριν αρχίσει το παιχνίδι Ηρακλής-Αρης, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς βγαίνει από την καταπακτή (διαφορετική η διαρρύθμιση του Καυτανζόγλείου τότε) και κάνει, στο ταρτάν, τον γύρο του γηπέδου.

“Στην Ελλάδα χτυπά η καρδιά της καρδιάς μας” γράφει το πλακάτ που κρατάει στα χέρια. Στη φόρμα που φοράει έχει έναν στόχο πάνω, με ξεκάθαρο συμβολισμό. Συνοδεύεται από τους δύο φροντιστές του Ηρακλή, τον Ηλία Ωραιόπουλο και τον Λευτέρη Ηλιάδη που τον βοήθησαν.
Ο κόσμος χειροκοτάει με θέρμη. Κι όχι μόνο οι φίλοι του Ηρακλή αλλά και οι φίλοι του Αρη που ήταν στο Στάδιο. Ο ίδιος ο Γιοβάνοβιτς εμφανώς συγκινημένος προχωράει… Ο συμπατριώτης του, Πρέντραγκ Ερακ, πρώην παίκτης του Ηρακλή και σε εκείνο το ματς του Αρη (και μετέπειτα ο στενός συνεργάτης του Γιοβάνοβιτς στην προπονητική του καριέρα) πηγαίνει και τον αγκαλιάζει πριν το παιχνίδι.

“Μέσα από την καρδιά του…”

Είκοσι χρόνια μετά, 2019, ο Ηλίας Ωραιόπουλος και ο Λευτέρης Ηλιάδης, άθρωποι με χρόνια προσφοράς στην ομάδα, μιλώντας στο Novasports.gr, στο ραντεβού που είχαμε στο Καυτανζόγλειο, θυμήθηκαν το τι είχε γίνει τότε.
Είπε ο Ωραιόπουλος: “Η σκέψη του ήταν κάτι να διατυπώσει ο ίδιος μέσα από την καρδιά του για να φαίνεται ότι πονάει και αυτός και οι Ελληνες για την τότε Γιουγκοσλαβία. Και η σκέψη του ήταν να περάσει το μήνυμα μέσα από το γήπεδο και μέσα από τον κόσμο. Ο κόσμος ήταν συγκινημένος, σηκώθηκαν όλοι και χειροκροτούσανε, ακόμη και οι φιλοξενούμενοι φίλαθλοι”.
Προσθέτει: “Δώσαμε και στις φανέλες του Αρη να τοποθετήσουνε μπροστά, και αυτοί, τον στόχο. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν ήταν σε καλή κατάσταση όλο εκείνο το διάστημα. Κι εκείνες τις μέρες ήταν πολύ σκεπτικός. Ηθελε κάτι να κάνει μέσα από την καρδιά του και σκέφτηκε αυτό”.

“Ηταν δύσκολες στιγμές”

Από την πλευρά του, ο Λευτέρης Ηλιάδης λέει: “Ηταν πολύ επηρεασμένος, ήταν πολύ δύσκολη εποχή για τον ίδιο. Νομίζω για κάθε άνθρωπο θα ήτανε δύσκολη εποχή όταν η πατρίδα του βομβαρδίζεται και γίνεται στόχος κάποιου πολέμου. Ηταν δύσκολες στιγμές”.

Ο Λευτέρης Ηλιάδης προσθέτει: “Είχε μια ιδέα. Είχε πει ότι θέλει να κάνουμε κάτι, να διαδηλώσουμε την αντίθεση για να σταματήσει όλο αυτό που γινόταν. Η ιδέα που είχε ήταν να κάνουμε αυτόν τον “στόχο”. Μην στοχεύεται τη χώρα μου… Και να γράψουμε σε ένα πλακάτ κάποια πράγματα που δεν μπορούσε να τα γράψει αυτός. Τυπώσαμε αυτούς τους στόχους και τα βάλαμε στις φόρμες και των παικτών του Ηρακλή και της αντίπαλης ομάδας. Το πλακάτ το ετοιμάσαμε Κυριακή πρωί πριν τον αγώνα για να μπορέσει να βγει ο Γιοβάνοβιτς με αυτό”.

“Η ανθρώπινη ζωή αξίζει περισσότερο από ένα Stealth”

Ο Γιοβάνοβιτς μίλησε στον Τύπο της εποχής για τα δυνατά μηνύματα που έστειλε. Ηταν χαρακτηριστικός ο τίτλος στα “Σπορ του Βορρά”, στη συνέντευξη που έδωσε στον συνάδελφο, Χαρίλαο Χαρίτωνα. “Η ανθρώπινη ζωή αξίζει περισσότερο από ένα Stealth”. Και είπε τόσα πολλά. Μεταξύ άλλων...

Γιοβάνοβιτς: “Το δράμα που ζει ο σερβικός λαός”
Σε άλλες δηλώσεις του, στον “Ελληνικό Βορρά”, είχε πει: “Θέλω μέσα από την καρδιά μου να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο για τη συμπαράστασή του. Ηταν πραγματικά πάρα πολύ συγκινητικό να βλέπω τους φιλάθλους να συμμετέχουν και να ζουν με τον τρόπο τους το δράμα που ζει ο σερβικός λαός. Οι Ελληνες αποδεικνύουν ότι είναι κοντά και στο πλευρό των Σέρβων. Πρόκειται για δύο αδερφούς λαούς. Ο,τι γίνεται σε βάρος μας είναι άδικο αλλά δεν σκύβουμε το κεφάλι. Οι στιγμές που ζούμε είναι δύσκολες στιγμές αλλά με τη συμπαράσταση όλων των φίλων της ειρήνης δεν νιώθουμε μόνοι μας και αυτό είναι πολύ σημαντικό”.

“Ενας πόλεμος φέρνει μόνο καταστροφή”

Μεταξύ άλλων, υπάρχουν και οι δηλώσεις του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην “Αθλητική Ηχώ”, Λέει: “Η αλήθεια είναι ότι περνάω δύσκολες ώρες. Ολη την ημέρα είμαι μπροστά σε μια τηλεόραση και με ένα τηλέφωνο, προσπαθώντας να μάθω νέα για τους δικούς μου στη Γιουγκοσλαβία. Αισθάνομαι τυχερός στην ατυχία μου. Νιώθω πολύ καλά που βρίσκομαι στην Ελλάδα, τη μοναδική χώρα στον κόσμο που με τόση θέρμη και ενδιαφέρον στέκεται στο πλευρό της πατρίδας μου. Θέλω μέσα από την καρδιά μου να ευχαριστήσω όλους τους Ελληνες για τη συγκινητική, τη συγκλονιστική -πραγματικά- συμπεριφορά τους. Η φωνή τους ακούγεται σε όλο τον κόσμο και ο Θεός μόνο ξέρει πόσο ανάγκη την έχουμε. Οι διαφορές όμως, μεταξύ των ανθρώπων, δεν πρέπει να λύνονται με όπλα παρά μόνο με διάλογο και καλή θέληση. Ενας πόλεμος φέρνει μόνο καταστροφή και τίποτε άλλο…».

“Είμαι εντάξει… Θέλω να παίξω”

Σε εκείνο το παιχνίδι, ο Σουηδός προπονητής του Ηρακλή, Ματς Γίνγκμπλαντ, προφανώς λόγω της κατάστασης, δεν είχε βάλει τον Γιοβάνοβιτς στην αρχική εντεκάδα.

Ο Αρης, με προπονητή τον Γιώργο Παράσχο, με γκολ του Μάριου Αγαθοκλέους στο 37’, προηγούταν στο ημίχρονο με 0-1. Στην ανάπαυλα, ο Γιοβάνοβιτς λέει στον Γίνγκμπλαντ: “Είμαι εντάξει… Θέλω να παίξω”.
Η συμμετοχή του είναι καταλυτική στο να πάρει ο Ηρακλής τη νίκη. Στο 58’ ο Στολτίδης κάνει το 1-1 και στο 90’, ο Μάριος Χριστοδούλου κάνει το 2-1.
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων σε εκείνο το παιχνίδι…

ΗΡΑΚΛΗΣ (Ματς Γίνγκμπλαντ): Καρκαμάνης, Κυριαζής (46’ Γιοβάνοβιτς), Σέμος, Κιντόντα, Τζιωρτζιόπουλος, Στολτίδης, Βελέντζας, Χριστοδούλου, Κωφίδης, Χάγκαν (89’ Ταυλαρίδης), Κωνσταντίνου.
ΑΡΗΣ (Γιώργος Παράσχος): Κατεργιαννάκης, Ερακ, Λουμπούτης (56’ Κένεντι), Μητσόπουλος, Μάντζιος, Γ.Σ.Γεωργιάδης, Κυζερίδης, Αντριόλι, Κούτσης (65’ Βλαχούδης), Σιγκουργκέιρσον (46’ Δαλκίδης), Αγαθοκλέους.
Keywords
Τυχαία Θέματα