Η σφαγή στο Μπάμπι Γιαρ
Το Μπάμπι Γιαρ είναι ένα φαράγγι βόρεια του Κιέβου. Το 1941 έγινε ο τόπος εκτέλεσης για χιλιάδες εβραίους, τσιγγάνους, αντιστασιακούς και αιχμαλώτους, κατά τη διάρκεια της ναζιστικής εισβολής στη Σοβιετική Ένωση.
Οι προελαύνουσες στο Ανατολικό Μέτωπο γερμανικές δυνάμεις κατέλαβαν το Κίεβο στις 19 Σεπτεμβρίου 1941. Εννιά μέρες αργότερα τοιχοκόλλησαν μια ανακοίνωση σε κάθε γωνιά της πόλης: «Όλοι οι Εβραίοι του Κιέβου και των περιχώρων διατάσσονται να παρουσιαστούν στις 8 το πρωί της 29ης Σεπτεμβρίου στη γωνία των οδών Μελνικόφσκι και Ντοκτούροφ, κοντά στο νεκροταφείο.
Οι περισσότεροι από τους 175.000 εβραίους της περιοχής πίστεψαν ότι θα κατέληγαν σε κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Όμως, οι Ναζί είχαν αποφασίσει ήδη από τις 26 Σεπτεμβρίου να τους εκτελέσουν σε αντίποινα για μια σειρά βομβιστικών ενεργειών κατά στρατιωτικών τους εγκαταστάσεων από την σοβιετική αντίσταση.
Ο εβραϊκός πληθυσμός του Κιέβου (άνδρες, γυναίκες και παιδιά) συγκεντρώθηκε τελικά στο κοιμητήριο, περιμένοντας τα τρένα που θα τους μετέφεραν στην εξορία, όπως πίστευαν. Μόλις άκουσαν το κροτάλισμα των πολυβόλων κατάλαβαν ότι ήταν ήδη πολύ αργά για να ξεφύγουν από την κόλαση που τους περίμενε. Οι άνδρες των SS και οι ντόπιοι συνεργάτες τους οδηγούσαν τους εβραίους σε μικρές ομάδες των 10 ατόμων στο χείλος του φαραγγιού, όπου τους πολυβολούσαν, αφού πρώτα τους έγδυναν και τους χτυπούσαν ανηλεώς αν προέβαλαν αντίσταση. Στις 30 Σεπτεμβρίου η πρώτη πράξη της ανθρωποσφαγής είχε ολοκληρωθεί.
Τη διαταγή είχε δώσει ο ίδιος ο αρχηγός των SS, o διαβόητος Χάινριχ Χίμλερ και την εκτέλεσή της ανέλαβε ο στρατηγός Φρίντριχ Γιέκελν. Σύμφωνα με την αναφορά του τοπικού τμήματος των SS προς την κεντρική διοίκηση στο Βερολίνο, 33.771 εβραίοι εκτελέστηκαν. Σε αυτούς θα πρέπει να προσθέσουμε και άλλους 60.000 ομοεθνείς τους, αλλά και τσιγγάνους, αντιστασιακούς και αιχμαλώτους, που εκτελέστηκαν λίγες μέρες αργότερα στο ίδιο σημείο.
Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αθλητικά
- Έφυγε από τη ζωή ο Τάσος Βασιλείου
- Η ενδεκάδα του Ολυμπιακού στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ
- Πανό για Τσίπρα-Καμμένο με... φανέλες του ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη! (pics)
- LIVE: Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ
- Χρυσή μεταγραφή!
- γάβρος - ΠΑΟΚ 0-1 (live)
- Πολιτική διαμάχη Ολυμπιακού – ΠΑΟΚ
- Φόβοι για ανθρώπινες ζωές από την κακοκαιρία – Ποιες περιοχές είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
- Με αυτούς έρχεται στην Αθήνα η Μπενφίκα!
- Ο Κώστας καρφώνει και ο Θανάσης τον αποθεώνει (video)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Novasports
- Χρυσή μεταγραφή!
- Φόβοι για ανθρώπινες ζωές από την κακοκαιρία – Ποιες περιοχές είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
- Τα αποτελέσματα της Γ' Εθνικής
- Το μοναδικό ρεκόρ του Γούναρη
- Βενετίδης, ο πιο ακριβός αμυντικός
- Η άφιξη του ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης» (photos)
- Βεζένκοβ και… νίκη στην παράταση
- Ανησυχία με Τουπάν στον Ολυμπιακό
- Οι καλύτερες στιγμές από τη δεύτερη μέρα του «Παύλος Γιαννακόπουλος» (Video)
- Football Manager 2019: Συνέχεια και με τη 'βούλα' της Bundesliga

- Τελευταία Νέα Novasports
- Η σφαγή στο Μπάμπι Γιαρ
- Μαριόν Κοτιγιάρ και «Ζωή σαν Τριαντάφυλλο»
- Βενετίδης, ο πιο ακριβός αμυντικός
- "Καθάρισε" ο αρχηγός (video)
- Οι καλύτερες στιγμές από τη δεύτερη μέρα του «Παύλος Γιαννακόπουλος» (Video)
- Πήρε φόρα η Μπέρνλι
- Football Manager 2019: Συνέχεια και με τη 'βούλα' της Bundesliga
- Μία ώρα βίντεο από τον Αγγέλου
- Ουγκράι και 2-0! (video)
- Ανιγκό: "Χαρούμενος μόνο για τη νίκη"
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αθλητικά
- Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ: Εκτός αποστολής ο Τουρέ
- Έντονες αποδοκιμασίες κατά την άφιξη των Γιώργου και Νίκου Σαββίδη στο "Καραϊσκάκης"
- Τα στιγμιότυπα της Premier League (vids)
- Στο «Καραϊσκάκης» οι Ελβετοί διαιτητές του ντέρμπι
- Το λάβαρο, το συγκινητικό βίντεο, οι απονομές και όσα έγιναν την 2η μέρα του τουρνουά (vid)
- O "The Rock" είναι χαζομπαμπάς, άφησε την κορούλα να του βάψει τα νύχια και όλοι «έλιωσαν» (pic)
- Σε σουίτα ο Γιώργος Σαββίδης στο «Καραϊσκάκης» (pics)
- ΑΕΚ από ... χρυσάφι! (ΦΩΤΟ)
- Στο πλευρό του ΠΑΟΚ ο Σαββίδης
- Με «συνταγή» ΑΕΚ απέναντι στον Ολυμπιακό ο ΠΑΟΚ