Η πειθαρχία, ο Βράνιες και ο Μελισσανίδης

Η κίνηση του Δημήτρη Μελισσανίδη να ανέβει στα Σπάτα για να θέσει σε… καραντίνα τον Όγκνιεν Βράνιες μετά τα τελευταία γεγονότα σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Κάποιοι την θεώρησαν σωστή και κάποιοι άλλοι ότι οι άνθρωποι της ΑΕΚ βρήκαν τον αποδιοπομπαίο τράγο για να καλύψουν τα δικά τους λάθη. Έχω την αίσθηση πως το ένα δεν έχει καμία σχέση με το άλλο. Τα λάθη είναι λάθη και δεν αμφισβητούνται από κανέναν. Γι’ αυτό άλλωστε και τελευταίες ημέρες του Αυγούστου έγιναν όλες αυτές οι αλλαγές. Για να διορθωθεί η κατάσταση. Στον βαθμό
που μπορεί.

Σε ότι έχει να κάνει με την περίπτωση Βράνιες… Προφανώς και οι πάντες στον οργανισμό ΑΕΚ γνωρίζουν τι κουβαλάει ο Βόσνιος. Γνωρίζουν μέχρι και το τελευταίο του ελάττωμα. Οπότε όφειλαν να έχουν τους τρόπους (αν υπάρχουν τέτοιοι) για να τον αντιμετωπίσουν. Αποδείχθηκε πως δεν τους είχαν. Όλα όσα έκανε ο Βράνιες (και ο κάθε Βράνιες) σε καμία άλλη ομάδα στον πλανήτη δεν θα έμεναν ατιμώρητα. Άρα γιατί να είναι είδηση η τιμωρία του;

Είναι μια φυσιολογική εξέλιξη για ένα club που θέλει (και είναι) να λέγεται μεγάλο και οφείλει να λειτουργεί μέσα σε πλαίσια πειθαρχίας. Ο Βράνιες το… χάσε κάπου. Δεν άκουγε κανέναν. Ούτε καν τους ανθρώπους της ομάδας που του ζητούσαν να κατεβάσει το επίμαχο ποστάρισμα αμέσως μετά την ήττα της ΑΕΚ από τον Ολυμπιακό. Και ενώ είχε προηγηθεί μια απογοητευτική εμφάνιση του Βόσνιου αμυντικού.

Η πειθαρχία είναι το “Α” και το “Ω” για την ομαλή λειτουργία μιας ποδοσφαιρικής ομάδας. Και δεν πρέπει να διαπραγματεύεται είτε αυτόν τον λένε Βράνιες, είτε Μέσι, είτε Ρονάντο. Αλίμονο αν όλα όσα πρεσβεύει το κάθε club έμπαιναν στη ζυγαριά για το τι θα χάσει λόγω της απουσίας ενός παίκτη. Άπαντες οφείλουν να βάζουν το εγώ τους κάτω από το σύνολο και την ομάδα. Κανείς δεν είναι πάνω από την ομάδα.

Η ΑΕΚ και ο Μελισσανίδης προφανώς θα μπορούσαν να είχαν τελειώσει τον Βράνιες μετά τα όσα έγιναν. Δεν το έκαναν όμως. Του δίνουν μια… δεύτερη ευκαιρία. Να καθίσει να ηρεμήσει, να καθαρίσει το μυαλό του και να επιστρέψει στην ομάδα. Εάν δεν θέλει να το κάνει, εάν δεν θέλει να είναι ισότιμο μέλος ενός club του επιπέδου της Ένωσης και θέλει να εφαρμόζει τις δικές του τακτικές τότε προφανώς δεν έχει θέση στην ομάδα.

Εννοείται πως με την τιμωρία του Βράνιες δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα της ΑΕΚ. Δεν έχει σχέση όμως το ένα με το άλλο. Μην τα μπερδεύουμε. Η ομαλότητα της λειτουργίας της ομάδας είναι βασικό ζητούμενο. Οι ήττες όπως είπε ο Μελισσανίδης στους παίκτες είναι στο πρόγραμμα, αλλά το να προσβάλλεις όλα όσα εκπροσωπεί η ομάδα είναι ανεπίτρεπτο. Είναι ασέβεια. Και θα πρέπει να τιμωρείται πάντα. Ο κόσμος μπορεί να γουστάρει και να τρελαίνεται με την τρέλα που πουλάει για την ΑΕΚ ο Βόσνιος, όμως μέχρι ένα σημείο. Μην ξεχάσουμε και τα βασικά. Κανένας παίκτης δεν είναι πάνω από την ομάδα...

Η ΑΕΚ δεν βρίσκεται αυτή την περίοδο σε καλή κατάσταση, όμως είναι υποχρεωμένη να παλέψει μέχρι τέλους και όπου βγει. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζει ο κάθε φίλαθλος της Ένωσης είναι πως μέσα από τέτοιες καταστάσεις η ομάδα βγαίνει πιο δυνατή και κερδισμένη. Η στήριξη θα πρέπει να είναι διαρκής. Και ακόμα πιο ισχυρή σε τέτοιες περιπτώσεις.

ΥΓ: Ο Ίλια Ίβιτς, με βάση όσα έχουμε δει στο πρώτο διάστημα της παρουσίας του στην ομάδα, φαίνεται πως έχει τον τρόπο και τη θέληση να αλλάξει πολλά από τα κακώς κείμενα της ΑΕΚ. Να την βοηθήσει να ξεπεράσει προβλήματα του παρελθόντος και να την βάλει ξανά σε στέρεες και ισχυρές βάσεις.
Keywords
Τυχαία Θέματα