Η μέρα που έδωσε το έναυσμα στο... «χέρι του Θεού»

Σαν σήμερα το 1982 ξεκίνησε η ιστορία, που θα έδινε την αφορμή στον Μαραντόνα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986, να σημειώσει ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα τέρματα στην ιστορία του ποδοσφαίρου, το γνωστό και ως «χέρι του Θεού».

Στον προημιτελικό εκείνης τη διοργάνωσης η Αργεντινή βρήκε απέναντι της την Αγγλία, σε ένα παιχνίδι που ήταν «πνιγμένο» στις πολιτικές του προεκτάσεις. Αυτές είχαν ξεκινήσει τέσσερα χρόνια πριν, στις 2 Απριλίου του 1982, όταν και εκκίνησε ο γνωστός και ως Πόλεμος των Φόκλαντς, μεταξύ των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα, οι Βρετανοί, που κατείχε τα νησιά Φόκλαντς,
Νότια Γεωργία και Νότια Σάντουιτς και η Αργεντινή, που τα διεκδικούσε για πάνω από 100 χρόνια, αποφάσισαν να ξεκινήσουν τις εχθροπραξίες, μετά και την απόφαση των Λατινοαμερικάνων να υψώσουν τη σημαία τους σε αυτά.

Ο πόλεμος κράτησε περίπου δέκα εβδομάδες, με τους Άγγλους να κερδίζουν τη μάχη, κάτι που ο Ντιέγκο Μαραντόνα και οι συμπατριώτες του δεν ξέχασαν. Μπορεί να άργησαν τέσσερα χρόνια, αλλά ο σπουδαίος Αργεντινός οδήγησε τη χώρα του στη νίκη με 2-1, σημειώνοντας δύο τέρματα, τα οποία θα έμεναν στην ιστορία.
Αρχικά, το «χέρι του Θεού», που αγαπήθηκε περισσότερο από τους συμπατριώτες του από το «γκολ του αιώνα», στο οποίο ξεκίνησε από τον χώρο του κέντρου και πέτυχε, τριπλάροντας όλη την ομάδα των Άγγλων.
Χαρακτηριστική άλλωστε είναι και η δήλωση του μετά το ματς, όσον αφορά το πρώτο του τέρμα, πως «ήταν ένα γκολ με το κεφάλι του Μαραντόνα και το χέρι του Θεού».

Το πόσο σημαντική ήταν για τους Αργεντινούς η επικράτηση επί της Αγγλίας σε εκείνο το παιχνίδι φαίνεται και στις δηλώσεις του πρώην διεθνή με την «αλμπισελέστε», Ρομπέρτο Περφούμο.

«Το 1986, το να κερδίσουμε το ματς κόντρα στην Αγγλία ήταν αρκετό. Η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν δευτερευούσης σημασίας για εμάς. Η νίκη επί της Αγγλίας ήταν ο πραγματικός μας στόχος».

Άλλωστε αυτός ήταν και ο κύριος λόγος, που ύστερα και από αυτή του την παράσταση λάτρεψαν τον Μαραντόνα σαν... Θεό, ενώ το γεγονός πως το πρώτο του τέρμα σημειώθηκε με το χέρι και μέτρησε, ήταν για εκείνους μια... μικρή εκδίκηση για τον πόνο που ένιωσαν σε εκείνον τον πόλεμο, ο οποίος ξεκίνησε σαν σήμερα το 1982
Keywords
Τυχαία Θέματα