Γκραντ: Ο «πράσινος» ισορροπιστής στη περιφέρεια (videos)

Όταν ο Παναθηναϊκός αποφάσισε το καλοκαίρι να δώσει μία δεύτερη ευκαιρία στην Euroleague στον Τζέριαν Γκραντ, πολλοί γκρίνιαξαν. Θεώρησαν ότι η μεταγραφή δεν συνάδει με τους στόχους που είχαν θέσει οι έξι φορές πρωταθλητές Ευρώπης. Για ακόμη μία φορά όμως δεν είχαν δίκιο οι προπονητές του… καναπέ αλλά ο Εργκίν Αταμάν και το

επιτελείο του. Ο δευτεραθλητής του Eurocup με την φανέλα της Τουρκ Τέλεκομ ξεκίνησε την χρονιά μυθικά και χωρίς εκείνον ο Παναθηναϊκός στο πρώτο τρίμηνο θα είχε τεράστιο πρόβλημα. Για να ακριβολογούμε, θα χρειαζόταν απίστευτο ντεμαράζ νικών για να προλάβει το πλεονέκτημα έδρας.

Ο Γκραντ τον κράτησε επιθετικά μέχρι ο Ναν να εγκλιματιστεί πλήρως και μέχρι να αρχίσουν κι άλλοι παίκτες στη περιφέρεια να αποδίδουν. Η άμυνα ήταν η σταθερά όλη την σεζόν, ό,τι και αν συνέβαινε στο μπροστά μέρος, ο Αμερικανός ήξερες ότι θα βγάλει το… λάδι σε οποιονδήποτε φρουρεί. Αποκτήθηκε για αυτόν ακριβώς το λόγο και αποδείχθηκε λίρα εκατό με τις… φωνές για το αν έπρεπε να ψηφιστεί καλύτερος αμυντικός της χρονιάς να είναι ουκ ολίγες.

Από τα 39 παιχνίδια που έπαιξε (ναι, δεν έχασε ούτε ένα), τα 32 ήταν ως βασικός με τα 27.5 λεπτά συμμετοχής να αποδεικνύουν πόσο σημαντικός είναι για το σύνολο του Εργκίν Αταμάν. Οι 8.4 πόντοι και οι 3.5 ασίστ ανά ματς δεν είναι νούμερα που προκαλούν τεράστια αίσθηση αλλά όταν ένας παίκτης είναι τόσο οικονομικός στις προσπάθειες του (49.6% δίποντα, 40.4% τρίποντα, 87.8% βολές) και παίζει σκυλίσια άμυνα καθ’όλη την διάρκεια της συμμετοχής του, τα νούμερα αρχίζουν να φαίνονται πιο εντυπωσιακά από ότι είναι σε μία πρώτη ανάγνωση.

Ο αυριανός ημιτελικός του Παναθηναϊκού με την Φενέρμπαχτσε (24/05, 19:00, Novasports Prime) είναι μία «μάχη» στη σκακιέρα των πάγκων, όμως δεν είναι μυστικό ότι η σωστή λειτουργεία στην επίθεση των Τούρκων εξαρτάται κατά μεγάλο ποσοστό από τον Νικ Καλάθη. Ο Γκραντ θα έχει μία ακόμη αποστολή, όπως όλες αυτές που έφερε εις πέρας μέσα στη σεζόν και αυτή είναι απλούστατη: Να μην πάρει… ανάσα ο άνθρωπος που έφερε την Φενέρμπαχτσε στο Βερολίνο με δύο δικά του τρίποντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα