Γιατί η Αθήνα έχει τέτοια χάλια;

Οι ξένοι επισκέπτες στην Αθήνα συχνά εντυπωσιάζονται από την εμφάνιση της πόλης. Μια εκτεταμένη μητρόπολη με άσχημες πολυκατοικίες, δεν έχει ούτε την κλασική χάρη που συνήθως συνδέεται με την αρχαία Αθήνα, ούτε το μπαρόκ μεγαλείο πόλεων όπως η Ρώμη. Λοιπόν, «πώς έφτασε η Αθήνα

να έχει τέτοια χάλια;», αναρωτιούνται οι Αθηναίοι αλλά ακόμα και το BBC!

Αρχικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Αθήνα δεν προοριζόταν ποτέ να γίνει η πρωτεύουσα της Ελλάδας, έχοντας παύσει να είναι ένας οικισμός οποιασδήποτε σημασίας για αρκετούς αιώνες. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, είχε καταλήξει να είναι ένα κακοτράχαλο χωριό με περίπου 4.000 κατοίκους. Κατά συνέπεια, οι Έλληνες επαναστάτες επέλεξαν την πολυσύχναστη πόλη του Ναυπλίου να είναι η πρωτεύουσα του νέου τους κράτους, γράφει ο Άλεξ Σάκαλης στο βρετανικό μέσο.

Αλλά οι δυτικές δυνάμεις, όπως η Γαλλία και η Βρετανία, που είχαν στηρίξει οικονομικά και στρατιωτικά την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του πολέμου, επέμειναν στην Αθήνα ως πρωτεύουσα. Με κίνητρο έναν ρομαντικό ιδεαλισμό για την Αρχαία Ελλάδα, έστειλαν μια ομάδα αρχιτεκτόνων στην Αθήνα με στόχο την αναβίωση του κλασικού ελληνικού αρχιτεκτονικού μοντέλου. Οι σημαντικότεροι από αυτούς ήταν ο Θεόφιλος Χάνσεν, ο Ερνέστος Τσίλλερ και ο Σταμάτης Κλεάνθης.

Τις δεκαετίες που ακολούθησαν, η Αθήνα απομακρύνθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις οθωμανικές, φράγκικες και βυζαντινές επιρροές της. Οι μετωπικοί δρόμοι αντικαταστάθηκαν από ορθογώνια δίκτυα, ενώ τα υπάρχοντα κτίρια κατεδαφίστηκαν και αντικαταστάθηκαν από μεγάλα νεοκλασικά κτίρια που προορίζονταν να εκφράζουν τη συνέχεια της αρχαίας Αθήνας σε αρχιτεκτονική μορφή. Η ζωντανή φαντασίωση που η δύση είχε επιβάλει στην Αθήνα δεν είχε καμιά σχέση με την Ελλάδα του 19ου αιώνα. Ωστόσο, οι Έλληνες σταδιακά υιοθετήσουν αυτό το οικιστικό μοντέλο ως δικό τους. Πολύ αφότου οι ξένοι αρχιτέκτονες είχαν επιστρέψει στην πατρίδα τους, συνέχισαν να κατασκευάζουν νεοκλασικά σπίτια, προσθέτοντας συχνά εντελώς δικά τους στοιχεία. Το αποτέλεσμα ήταν ένα μοναδικά «ελληνικό» ύφος νεοκλασικισμού που ήταν αισθητά διαφορετικό από αλλού στην Ευρώπη.

Οι φωτογραφίες από τις αρχές του 20ου αιώνα απεικονίζουν μια όμορφη πόλη με μεγάλες λεωφόρους, μεγάλες πλατείες και ωραία νεοκλασική αρχιτεκτονική που ξεπροβάλλει ανάμεσα στους λόφους της Ακρόπολης και του Λυκαβηττού. Ο πληθυσμός αυξήθηκε στους 120.000 και η Αθήνα άρχιζε να μοιάζει με ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Λοιπόν τι έγινε;


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα