Γιατί δεν πρέπει να αποικίσουμε στον Άρη

Νωρίτερα αυτό το μήνα, μια ομάδα 60 εξέχοντων επιστημόνων και μηχανικών συναντήθηκε πίσω από κλειστές πόρτες στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Boulder. Θέμα συζήτησης τους; Ο αποικισμός του Άρη.

Στόχος αυτού του «σεμιναρίου σχετικά με τον κόκκινο πλανήτη» (Mars workshop), ήταν να ξεκινήσει η διαμόρφωση συγκεκριμένων σχεδίων για την οικοδόμηση και τη διατήρηση μιας ανθρώπινης αποικίας στον Άρη μέσα στα επόμενα 40 έως 100 χρόνια. Η συνάντηση οργανώθηκε από την εταιρία SpaceX του Elon Musk με συμμετοχή

μελών του προγράμματος εξερεύνησης του Άρη της NASA.

Αυτό το «σεμινάριο» φανερώνει πόσο πιθανό και ρεαλιστικό είναι το σενάριο αποστολής ανθρώπων στον Άρη. Αλλά ενώ η SpaceX και οι συνεργάτες μελετούν αν μπορούμε να ζήσουμε εκεί, άλλοι διερωτώνται αν πρέπει να μείνουμε εκεί.

Μια έρευνα της Pew Research Centre που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο ζήτησε από τους ενήλικες των ΗΠΑ να κατατάξουν πόσο σημαντικές θεωρούν τις εννέα από τις τρέχουσες πρωταρχικές αποστολές της NASA. Η αποστολή ανθρώπων στον Άρη βρέθηκε στην όγδοη θέση, ενώ μόνο το 18% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι πρέπει να θεωρείται ως υψηλή προτεραιότητα.

Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι το ταξίδι στον Άρη για τους ανθρώπους είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς ακριβό, επικίνδυνο, αλλά και βαρετό. Ωστόσο, πολλοί υποστηρικτές της εξερεύνησης του Άρη, πιστεύουν ότι η θυσία αξίζει τον κόπο. Αλλά ο Zahaan Bharmal αναλύει σε δημοσίευμά του στον Guardian ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι που δεν χρειάζεται να επισκεφτούμε τον κόκκινο πλανήτη.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα