Έρευνα: Γιατί το blue light είναι επιβλαβές για την όρασή μας

Το μάτι επιτίθεται στον εαυτό του.

Η υπερβολική έκθεση στο blue light δεν είναι είναι ιδανικό για τα μάτια μας, συμβάλλοντας σε μια αργή απώλεια της όρασης κατά τη διάρκεια μιας ζωής.

Όπως αναφέρει το PC Gamer, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τολέδο στις ΗΠΑ κατανοούν τώρα με ακρίβεια πώς λειτουργεί αυτό το τοξικό αποτέλεσμα, το οποίο θα μπορούσε να είναι καλή είδηση ​​για όσους βρίσκονται σε κίνδυνο εκφυλιστικών

οφθαλμικών καταστάσεων.

"Δεν είναι μυστικό ότι το blue light βλάπτει την όρασή μας, βλάπτοντας τον αμφιβληστροειδή του ματιού", λέει ο χημικός και ανώτερος ερευνητής Ajith Karunarathne.

"Τα πειράματά μας εξηγούν πώς συμβαίνει αυτό και ελπίζουμε ότι όλη αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει σε θεραπείες που επιβραδύνουν την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, όπως ένα νέο είδος οφθαλμικής πτώσης".

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας περιλαμβάνει την αργή διάσπαση των κυττάρων που βρίσκονται πίσω από τον ευαίσθητο στο φως ιστό στο εσωτερικό του ματιού, αποτρέποντας τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών και την απομάκρυνση των αποβλήτων.

Σιγά σιγά, ο αμφιβληστροειδής μυς πεθαίνει, αφήνοντας ένα αυξανόμενο τυφλό σημείο που τελικά αφαιρεί την όραση ενός ατόμου.

Η κατάσταση είναι υπεύθυνη για περίπου το ήμισυ όλων των περιπτώσεων όρασης, οπότε η εκμάθηση περισσότερων στοιχείων σχετικά με τις ασκήσεις και τις επιρροές της θα μπορούσε να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να κρατήσουν την πολύτιμη όραση τους τουλάχιστον για μερικά ακόμη χρόνια.

Για να μελετήσουν τα αποτελέσματα του μπλε φωτός, οι ερευνητές εισήγαγαν τα μόρια του αμφιβληστροειδούς σε άλλους κυτταρικούς τύπους που βρέθηκαν στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων καρκινικών κυττάρων, καρδιακών κυττάρων και νευρώνων. Τα κύτταρα πέθαναν όταν εκτέθηκαν σε συνδυασμό blue light και αμφιβληστροειδούς, αλλά δεν υπήρχε καμία επίδραση όταν τα εισήγαγαν.

Τα καλά νέα σε όλα αυτά είναι ότι η έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε τρόπους πρόληψης ή αντιμετώπισης των επιπτώσεων του blue light.

"Είμαστε εκτεθειμένοι στο blue light συνεχώς, ο κερατοειδής και ο φακός του ματιού δεν μπορούν να τον εμποδίσουν ή να τον αντανακλούν", δήλωσε ο Dr. Ajith Karunarathne, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Χημείας και Βιοχημείας του UT. «Δεν είναι μυστικό ότι το blue light βλάπτει την όρασή μας και πιο συγκεκριμένα τον αμφιβληστροειδή του οφθαλμού. Τα πειράματά μας εξηγούν πώς συμβαίνει αυτό και ελπίζουμε ότι όλη η διαδικασία θα οδηγήσει σε θεραπείες που επιβραδύνουν την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, όπως ένα νέο είδος οφθαλμικών σταγόνων.

Η αποφυγή του Blue Light είναι αρκετά δύσκολη, ιδιαίτερα για όσους βρίσκονται συνέχεια μπροστά σε μια οθόνη, και καθώς φαίνεται οι LED οθόνες δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο της προσπάθειά μας να προστατεύσουμε τα μάτια μας.

Για όσους δεν έχουν την επιλογή να απομακρυνθούν από την οθόνη τους, δουλεύουν πολύ ή απλώς θέλουν να παίζουν όλη μέρα, υπάρχουν προγράμματα που ρυθμίζουν τη φωτεινότητα της οθόνης ανάλογα με το φως του χώρου.

H Μαριάντζελα (Angelgraph) είναι News Overlord στο Gaming Dep του IGN Greece. Όταν δεν γράφει ή δεν ασχολείται με τα social media του IGN, μπορείτε να τη βρείτε στο Facebook και το Twitter. Keep Gaming, Buddies!

IGN GreeceΗ Black Friday έρχεται στον ΓΕΡΜΑΝΟΗ Samsung ανακοινώνει το Samsung Galaxy Note 9Με νέες τεχνολογίες GPU απασχολείται η Nvidia;

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα