Έκθεση «γροθιά» της Oxfam για τη Μόρια

Έντονες επικρίσεις και σκληρή κριτική προς την Ευρωπαϊκή Ένωση απευθύνει η βρετανική MKO Oxfam σε μια έκθεσή της, γροθιά στο στομάχι, για τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στη Μόρια.

Η έκθεση της Oxfam που τιτλοφορείται «Ευάλωτοι και εγκαταλελειμμένοι» και αποσπάσματα της δημοσιεύει ο Guardian, περιγράφει

την ολοένα και πιο επικίνδυνη κατάσταση στον επιχορηγούμενο από την ΕΕ καταυλισμό της Μόριας, όπου την Τρίτη ενδεικτικά, όπως σημειώνει, 24χρονος από το Καμερούν βρέθηκε νεκρός τις πρώτες πρωινές ώρες καθώς οι θερμοκρασίες έπεφταν κάτω από το μηδέν, ενώ σημειώνει ότι οι γυναίκες αναγκάζονται να φορούν πάνες καθώς φοβούνται τα βράδια να βγαίνουν από τις σκηνές για να πάνε στην τουαλέτα.

Υπενθυμίζει ότι τρεις αιτούντες άσυλο έχασαν τη ζωή τους από δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα τον Ιανουάριο του 2017, προσπαθώντας να ζεσταθούν με αυτοσχέδιες σόμπες.

Τονίζοντας την αποτυχία των Αρχών στη διαχείριση των συνθηκών στον καταυλισμό της Μόριας, όπου ζουν περίπου 5.000 άνθρωποι, η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι ύστερα από την παραίτηση, τον Νοέμβριο, του γιατρού που ήταν επιφορτισμένος με την αποτίμηση της ψυχικής υγείας των αιτούντων άσυλο, οι εξετάσεις αυτές έκαναν ένα τουλάχιστον ένα μήνα να διεξαχθούν, σε έναν καταυλισμό που την περασμένη χρονιά φιλοξενούσε αριθμό προσφύγων ακόμη και τρεις φορές μεγαλύτερο των δυνατοτήτων της.

Και προειδοποιεί ότι «ευάλωτοι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων που επιβίωσαν από βασανισμούς και σεξουαλική βία, στεγάζονται σε μη ασφαλείς περιοχές. Γυναίκες σε εγκυμοσύνη και μητέρες με νεογέννητα κοιμούνται σε σκηνές ενώ ασυνόδευτα παιδιά, λανθασμένα καταγεγραμμένα ως ενήλικες, τίθενται υπό κράτηση».


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα