"Έφυγε" ο Roby Müller, γνωστός Ολλανδός κινηματογραφιστής

Σε ηλικία 78 ετών, ο Müller απεβίωσε, έχοντας αφήσει πίσω του μια γεμάτη καριέρα.

Απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών, ο Roby Müller, Ολλανδός κινηματογραφιστής, ο οποίος είναι γνωστός για τις συνεργασίες του με τους Wim Wenders, Jim Jarmsusch και Lars Von Trier.

Η οικογένειά του Müller επιβεβαίωσε τον θάνατο του στο ολλανδικό μέσο De Volkskrant - ενώ εμείς το μάθαμε μέσω του The Independent - λέγοντας πως ήταν άρρωστος για κάμποσο καιρό. Ο Roby Müller ήταν γνωστός

ως "Master of Light" (άρχοντας του φωτός) λόγω της έμφασης του στα έντονα και πλούσια χρώματα στις ταινίες του.

Γεννήθηκε στο νησί του Curaçao και μετακόμισε στο Amsterdam για να φοιτήσει στην Ακαδημία Κινηματογράφου της Ολλανδίας.

Ο Müller έκανε ντεμπούτο το 1970, στην ταινία του Wim Wenders, Summer in the City και έκανε μια καριέρα η οποία κράτησε πολλά χρόνια. Η συνεργασία του με τον Wenders ανέδειξε την καριέρα του, καθώς ήταν πίσω από τις κάμερες και στα “The Goalkeeper’s Fear of the Penalty” (1971), “The Scarlet Letter” (1973) και “The American Friend” (1977). Εκείνον τον καιρό έγινε αγαπημένος συνεργάτης του Γερμανού σκηνοθέτη Hans W. Geißendörfer. Η δουλειά του στο δράμα του Wenders το 1975, "The Wrong Move", κέρδισε το Γερμανικό Βραβείο Κινηματογράφου για Καλύτερη Διεύθυνση Φωτογραφίας.

Η πιο γνωστή ταινία του Wenders και του Müller ήταν το "Paris, Texas" που κέρδισε και το Βαυαρικό Βραβείο Κινηματογράφου για Καλύτερη Διεύθυνση Φωτογραφίας και έφερε μεγάλη δημοσιότητα για τους νέους, τότε, στον χώρο του κινηματογράφου, ειδικά στους κύκλους των Αμερικανών φαν του κινηματογράφου.

Η συνεργασία του με τον Jim Jarmsuch ξεκίνησε το 1986 με το "Down by Law" και συνέχισε με τα “Mystery Train” (1989), “Dead Man” (1995), “Ghost Dog” (1999) και “Coffee and Cigarettes” (2003).

"Ο Robby ήταν ένας από τους πιο αξιόλογους ανθρώπους που έχω γνωρίσει ποτέ, ένας από τους αγαπημένους μου φίλους, ο μεγάλος αδελφός μου και ο δάσκαλός μου", είπε ο Jarmsuch στο IndieWire. "Χωρίς αυτόν δεν νομίζω ότι θα ήξερα τίποτα για τη σκηνοθεσία ή για πολλά άλλα πράγματα. Τώρα έχει πετάξει μακριά, αλλά είναι στην καρδιά και το πνεύμα και τις σκέψεις μου για πάντα. Σε ευχαριστούμε Robby, για όλα όσα μας έδωσες και για την αναντικατάστατη παρουσία σου στη ζωή μας."

Ο Müller συνεργάστηκε και με τον αμφιλεγόμενο Lars Von Trier στα “Breaking the Waves” (1996) and “Dancer in the Dark” (2000).

Ο Roby Müller έχει κερδίσει πάνω από 10 βραβεία για Καλύτερη Διεύθυνση Φωτογραφίας, ενώ το 2013 και το 2016 κέρδισε το International Achievement Award από το American Society of Cinematographers και το Golden Camera 300 στο Manaki Brothers Film Festival, αντίστοιχα, για τη δουλειά της ζωής του.

Ο Κωνσταντίνος Μακρής είναι συντάκτης στο IGN και παρουσιαστής στο ΖΜΑΚ. Τα υπόλοιπα, στο instagram του.

Read more on [SITE_NAME]Κινηματογραφικός Οδηγός Ιουλίου - Εσείς ποιες θα δείτε;Η Jessica Chastain είναι η ζωγράφος και ακτιβίστρια Caroline Weldon στο trailer του "Woman Walks Ahead"Οι νέες αφίσες της εβδομάδας 25/06 - 01/07

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα