Εαυτός εναντίον εαυτού

Πριν από δύο δεκαετίες, ίσως και λίγο περισσότερο, έρευνες στην Αμερική ανέφεραν ότι τα ψυχοσωματικά και τα αυτοάνοσα θα αποτελέσουν τη νέα μάστιγα της ανθρωπότητας. Εαυτός εναντίον εαυτού δηλαδή... Δυστυχώς δικαιώθηκαν οι ερευνητές, με τις ολοένα και πιο πιεστικές συνθήκες που επικρατούν στις κοινωνίες να παίζουν τον καθοριστικό ρόλο.

Τον τελευταίο χρόνο στην οικογένειά μας αντιμετωπίσαμε μία παρόμοια κατάσταση. Τα ψυχοσωματικά, προϊόντα ενός κλειστού, πολύ ευαίσθητου ανθρώπου, που δεν εκφραζόταν, που
καταπίεζε τα συναισθήματά του, που προτιμούσε να βράζει στο ζουμί του αντί να εξωτερικεύεται, που το πρέπει πάντα κυριαρχούσε του θέλω, σε συνδυασμό με το άγχος που αποτελεί για τους περισσότερους μόνιμο σύντροφο, μετατράπηκαν σε λέμφωμα επιθετικής μορφής και ο αγώνας ξεκίνησε. Τον τελευταίο μήνα υπήρξε υποτροπή και όλα πήραν τον... κακό δρόμο. Σ' αυτό το διάστημα των 30 ημερών άκουσα κατ' επανάληψη από το στόμα του Σωτήρη να λέει ότι πρέπει να δουλέψει με τον εαυτό του, να τον πάω στον μοριακό διατροφολόγο που γνωρίζω, να τσεκάρουμε τα κύτταρά του, η εκγύμναση του να είναι ελεγχόμενη για να έχει τα αντίστοιχα θετικά αποτελέσματα στον οργανισμό του. "Θέλω να με βοηθήσεις" μου επαναλάμβανε και αυτό κάθε φορά ήταν μια μαχαιριά στην ήδη πονεμένη μου καρδιά. Αλλά το θέμα δεν ήμουν εγώ, γιατί εκείνος ανέβαινε τον Γολγοθά.

Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Το να αναγνωρίζουμε τα θέματα που έχουμε, να ζητάμε βοήθεια από ειδικούς, να λέμε αυτό που νιώθουμε δεν αποτελεί ντροπή, αλλά επιλογή ζωής. Τη μόνη επιλογή ζωής. Και κάτι ακόμα: μην αφήνετε για την ύστατη ώρα αυτό που μπορείτε να κάνετε νωρίτερα. Το σήμερα είναι η καλύτερη μέρα που υπάρχει στη ζωή όλων μας. Το σήμερα ζούμε, το παρόν μάς καθορίζει. Μην αφήνετε μη ουσιώδη γεγονότα και μικρότητες να επηρεάζουν τη ζωή σας. Δεν έχω το δικαίωμα να συμβουλεύω κανέναν, αλλά ως άνθρωπος που αντιμετωπίζει τη σκληρή πλευρά της όμορφης ζωής, σας εκφράζω αυτά που νιώθω και το "μάθημα" που πήρα...

Υγ. Όσο στεναχωριέμαι για την πρόωρη απώλεια του αδελφού μου, άλλο τόσο με θλίβει που ένα σπουδαίο μυαλό για την ελληνική φιλοσοφία, με διάθεση στον υπέρτατο βαθμό να προσφέρει σε νεαρούς ανθρώπους, δεν θα συνεχίσει το έργο του.
Keywords
Τυχαία Θέματα