Deutsche Bank: H «άριστη» τράπεζα στο χείλος του γκρεμού

Οι νέες ειδήσεις για την πιθανότητα να κριθεί αναγκαία η διάσωση της Deutsche Bank από το γερμανικό κράτος μπορεί να δημιούργησαν αίσθηση στην διεθνή κοινή γνώμη, αλλά φαίνεται πως δε δημιούργησαν την παραμικρή έκπληξη σε όσους παρακολουθούν με προσοχή τα δεδομένα γύρω από τις κινήσεις της εν λόγω πάλαι ποτέ πανίσχυρης τράπεζας.

Κι αυτό γιατί τα νέα όσον αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση είχαν εδώ και πολύ καιρό πάψει να είναι καλά. Σε κάποιες περιπτώσεις δε οι εκτιμήσεις ανέφεραν πως η κατάστασή βρισκόταν σε σημείο οριακό.

Το γιατί «έσκασε» μέχρι στιγμής είναι μια άλλη ιστορία. Ήταν άλλωστε εύλογη απορία πολλών αναλυτών πως ήταν δυνατό η πιο εκτεθειμένη ευρωπαϊκή τράπεζα σε «τοξικά ομόλογα» και έχει τεράστια ανοίγματα, να μαζεύει όλο το χαρτί από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και όχι μόνο. Τον Μάρτιο του 2015 έγινε γνωστό ότι η Deutsche Bank στις ΗΠΑ (το αμερικανικό παρακλάδι της) απέτυχε παταγωδώς να περάσει τα stress tests της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ , δείχνοντας πως κάτι δεν πήγαινε καθόλου καλά.

Από εκείνη την εποχή μέχρι και σήμερα το ερώτημα αν η γερμανική τράπεζα κινδυνεύει να «σκάσει» το επόμενο διάστημα στοιχειώνει τον ύπνο των περισσότερων στελεχών της παγκόσμιας οικονομίας. Πόσο πιθανό όμως είναι στην πραγματικότητα η Deutche Bank να γίνει η νέα Lehman Brothers;

Όπου κι αν την ψάξεις, την βρίσκεις μπλεγμένη σε σκάνδαλα

Για πολλές δεκαετίες η Deutsche Bank θεωρείτο too big to fail. Κι αυτό παρά το γεγονός πως είχε εμπλακεί σε κάποιες από τις πιο «σκοτεινές υποθέσεις» της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς φέρεται να έχει «βάλει το χέρι» της τόσο στο φούσκα των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, η οποία υπήρξε η απαρχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, όσο και η χρεοκοπία του Ντιτρόιτ το 2013.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα