Δεν είναι απλώς ένα ματς, είναι ΤO ματς...

H πρώτη πρωτεύουσα της Ιταλίας χωρίζεται στα δυο. Μια πόλη στο Πιεμόντε, δυο γήπεδα εν αντιθέσει με Ρώμη και Μιλάνο, δυο ιστορικές ομάδες. Με μεγάλη αντιπαλότητα. Το Derby Della Molle καθηλώνει Σαββατόβραδο τους οπαδούς της «γκρανάτα» και της «κυρίας».

«Χρειάζονται το πολύ δυο λεπτά για να καταλάβεις τι σημαίνει ντέρμπι. Και πόσο σημαντικό είναι για τις ομάδες. Η Γιουβέντους είναι η αριστοκρατία, ο πλούτος, η δύναμη. Η Τορίνο είναι οι εργάτες, οι φτωχοί»
σχολιάζει ο Φραντσέσκο Γκρατσιάνι, παγκόσμιος πρωταθλητής με την Ιταλία το 1982 στα ισπανικά γήπεδα και θρύλος της Τορίνο, από το 1973 έως το 1981 (221 ματς, 97 γκολ).

Τα τελευταία 23 χρόνια η Τορίνο είναι στη σκιά της Γιουβέντους, με μόλις μία νίκη στα ντέρμπι. Στη δεκαετία του 70 και του 80, η «γκρανάτα» ήταν η αρχηγός της ιστορίας αντιπαλότητας στον ιταλικό βορρά, με μόλις 4 χαμένα ντέρμπι στα 18!

«’Ηταν χρονιές που ήμασταν στο ίδιο επίπεδο με την αντίπαλό μας, όχι όμως μόνο για τα δυο ματς στη σεζόν, αλλά είχαμε και τους ίδιους στόχους, το σκουντέτο. Άλλωστε το 1976 το κατακτήσαμε, με προπονητή τον πρόσφατα χαμένο Τζίτζι Ραντίτσε» θυμάται, μιλώντας στην ιταλική τηλεόραση για το pregame του ματς ο Γκρατσιάνι, σκόρερ σπουδαίων γκολ στην εστία του Ντίνο Τζοφ, παρέα με τον Πάολο Πούλιτσι (200 γκολ και οι δυο σε 8 σεζόν).

Αναμορφωτής της Τόρο ήταν ο Ραντίτσε, εραστής του ολλανδικού μοντέλου και του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου. «Όλοι συμμετείχαν στη δημιουργία του παιχνιδιού από την πίσω ζώνη, όλοι αμύνονταν μαζικά» αναλύει ο Γκρατσίανι.

«Η Γιουβέντους τη δεδομένη χρονική στιγμή μοιάζει ανίκητη, είναι η καλύτερη ομάδα στη Λίγκα, έχει ποδοσφαιριστές ικανούς να αλλάξουν την ιστορία ενός αγώνα στο λεπτό και σε αυτούς πήγε και πήρε το καλοκαίρι έναν κόμη, τον Ρονάλντο. Η Τορίνο δεν έχει άλλη επιλογή από το να είναι συγκεντρωμένη, αποφασισμένη και επιθετική. Δεν έχει άλλη επιλογή» λέει ο Γκρατσιάνι και υπενθυμίζει με την εμπειρία του σε όλους τους ποδοσφαιριστές ότι «το Τορίνο-Γιουβέντους, δεν είναι απλώς ένα ματς, είναι ΤΟ ματς». Σςςςς αρχίζει απόψε στις 21:30 στα κανάλια Novasports.
Keywords
Τυχαία Θέματα