Χτύπησε τη Ζάκυνθο με 6,7 Ρίχτερ ο εγκέλαδος! (photo)

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν τις 2 το πρωί της Παρασκευής με επίκεντρο θαλάσσια περιοχή 53 χλμ νοτιοδυτικά της Ζακύνθου. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα δέκα χλμ. Η δόνηση είχε αρκετή διάρκεια και έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό
σεισμολογικό κέντρο, νωρίτερα στην ίδια περιοχή είχε σημειωθεί δόνηση 5,1 βαθμών, ενώ περίπου δεκαπέντε λεπτά μετά τον μεγάλο σεισμό, υπήρξε κι άλλη δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών.

Το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο USGS κάνει λόγο για σεισμό μεγέθους 6,9 βαθμών. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 124 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πάτρας.

Ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Ζάκυνθο Κ. Συνετός μεταδίδει ότι η ηλεκτροδότηση στο νησί έχει διακοπεί, υπάρχουν υλικές ζημιές και οι κάτοικοι, ανάστατοι, έχουν βγει στους δρόμους χωριών και της πρωτεύουσας του νησιού.

Δεν είναι σαφές μέχρι στιγμής εάν υπάρχουν τραυματισμοί εξαιτίας του σεισμού.

UPDATE 04:18

«Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες»

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ζακύνθου Νίκος Τσίπηρας δήλωσε «δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί πολιτών έως αυτή τη στιγμή. Έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές σε κτίρια και σπίτια, κυρίως στη περιοχή του Λαγανά και του Αγίου Σωστή, που βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο. Ακόμη, έχουμε ζημιά στο λιμάνι του νησιού αλλά και σε κολώνες ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ.

Ζημιές στον Πύργο των Στροφάδων

Ο «Εγκέλαδος» φαίνεται πως προξένησε ένα σημαντικό πλήγμα στην πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, καθώς, σύμφωνα με τοπικά μέσα της Ζακύνθου έχει υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά ο πύργος στο καστρομοναστήρι στα Στροφάδια.

Τα Στροφάδια είναι δύο μικρά νησιά νότια της Ζακύνθου και στο καστρομοναστήρι, το οποίο φέρεται να έχει χτιστεί τον 13ο αιώνα, ο θρύλος αναφέρει ότι έζησε και ο Άγιος Διονύσιος.

Πηγη: efsyn.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα