Μπλόκο της κυβέρνησης με νομοθετική πρωτοβουλία μετά τη “βόμβα” του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις συντάξεις των δικαστών

Μέτωπο κυβέρνησης δικαστών ανέδειξε η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε ότι πρέπει να δοθούν αναδρομικά αυξήσεις στις συντάξεις των δικαστών που προσέφυγαν σε βάρος του νόμου Κατρούγκαλου. Η κυβέρνηση προχωρά άμεσα σε ρύθμιση ώστε να λύσει το θέμα και βάλει μπλόκο σε ενδεχόμενο μπαράζ προσφυγών που πιθανολογείται οτι μπορεί να προκύψει, μετά την επίμαχη απόφαση, η οποία έχει ήδη ανοίξει μεγάλη συζήτηση για το εάν το νόμιμο ειναι και ηθικό.

Η κόντρα ξέσπασε μετά τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, τα οποία υποστήριζαν ότι η απόφαση

αφορά μόνο τους τρεις δικαστές που προσέφυγαν και πως η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να δημουργήσει συνταξιούχους δύο ή τριών ταχυτήτων.

Η…υπενθύμιση ήρθε αμέσως από το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο, το οποίο επιλύει διαφορές δημοσίων υπαλλήλων, την ωρα που το 2019 το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε βάλει ταφόπλακα σε διεκδικήσεις πολυετών αναδρομικών και αυξήσεις κύριων συντάξεων στον ιδιωτικό τομέα. Τότε, το ΣτΕ είχε κρίνει συνταγματικό τον επανυπολογισμο του νόμου Κατρούγκαλου για τον ιδιωτικό τομέα, κλείνοντας το παράθυρο της ελπίδας στους συνταξιούχους να ανατρέψουν τις περικοπές του 2012 που είχαν επιβληθεί με το δεύτερο μνημόνιο (και νομιμοποιήθηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου)

“Υπενθυμίζεται ότι με τις πιλοτικές δίκες ως οι ανωτέρω επιλύονται ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος που έχουν συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων και όχι διαφορές που αφορούν ειδικώς τον συγκεκριμένο διάδικο, το δικόγραφο του οποίου, φέροντας τα εν λόγω χαρακτηριστικά, έδωσε απλώς λαβή για την επίλυση των εν λόγω ζητημάτων”.

Δεν είναι μόνο τρεις
Και μπορεί πράγματι η νομική βάση των προσφυγών στο Ελεγκτικό Συνέδριο να πατάει σε συνταγματικά θεμέλια, ωστόσο όπως λένε νομικοί, η επίμαχη απόφαση που εντέλει το δημόσιο μπορεί να δώσει αυξήσεις στις συντάξεις των δικαστών ανοίγει θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας.

Πλην των πρώτων 3 δικαστών, όπως ανάφερουν πληροφορίες, έχουν ήδη προσφύγει ακόμη 450 δκαστές, οι οποίοι δικαιούνται τώρα αναδρομικά την αύξηση της σύνταξής τους από την ημερομηνία της προσφυγής τους, που πάντως είναι μετά τον Οκτώβριο του 2021, όταν και δημοσιεύθηκε η κρίσιμη απόφαση του Μισθοδικείου.

Παράλληλα υπάρχουν άλλοι 4.000 συνταξιούχοι δικαστές οι οποίοι μπορούν να διεκδικήσουν τώρα την αλλαγή της σύνταξής τους και να δικαιωθούν – καθώς οι αποφάσεις της Ολομέλειας είναι αμετάκλητες. Οι εν λόγω θα πάρουν αυξήσεις από την ημερομηνία της προσφυγής τους και μετά, δηλαδή όχι αναδρομικά.

“Δεν θα διακινδυνεύσουμε τη σταθερότητα”
Μετά την δημοσίευση της επίμαχης απόφασης, το υπουργείο Οικονομικών αναζητεί λύση, ώστε και να την εφαρμόσει αλλα και να μην δώσει λάθος σήμα για εκτροχιασμό των δημοσιονομικών της χώρας. Όλα δείχνουν ότι ο τρόπος υπολογισμού των συνταξιούχων δικαστών θα αλλάξει και θα ισχύσει από τον Οκτώβριο του 2021όταν και δημοσιεύθηκε η επίμαχη απόφαση του Μισθοδικείου, ώστε να κλείσει ακόμη και τα παράθυρα αναδρομικής πληρωμής των διαφορών που διεκδικούν οι δικαστικοί.

Το υπουργείο Οικονομικων πάντως, με ανακοίνωσή του έδειξε τις προθέσεις του, επισημαίνοντας πως θα “προστατεύσει το ασφαλιστικό σύστημα από νέα ελλείμματα”.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει:

“Σε σχέση με την ανακοίνωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ως προς τις πρόσφατες αποφάσεις 1030, 1031 και 1032/2023, ο υπουργός Οικονομικών έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι σέβεται την Δικαιοσύνη. Σέβεται όμως και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών την περασμένη δεκαετία, αλλά και την ανάγκη η χώρα να προχωρήσει με σταθερότητα μπροστά, μακριά από νέες οικονομικές περιπέτειες.

Μετά τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η κυβέρνηση θα αναλάβει χωρίς καθυστέρηση σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, που όμως ως βασικό της άξονα θα έχει την προστασία του ασφαλιστικού συστήματος από νέα ελλείμματα, των οποίων θύματα θα ήταν τελικά οι φορολογούμενοι και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι”.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μπλόκο, “βόμβα”, Ελεγκτικού Συνεδρίου,bloko, “vomva”, elegktikou synedriou