Μπιλ Χάλεϊ, ο πρώτος «θεός» του ροκ εν ρολ

Ο Μπιλ Χάλεϊ (6 Ιουλίου 1925 - Χάρλινγκεν, 9 Φεβρουαρίου 1981) υπήρξε ο πρώτος «θεός» του ροκ εν ρολ, ο τραγουδιστής που ανοίξε το δρόμο σε καλλιτέχνες, όπως ο Έλβις Πρίσλεϊ.

Ο Γουίλιαμ Τζον Κλίφτον Χάλεϊ, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, ήταν ο δημιουργός του συγκροτήματος «Bill Haley & His Comets» και πρώτος ερμηνευτής του «Rock Around the Clock», ενός από τα δημοφιλέστερα και γνωστότερα ροκ εν ρολ κομμάτια στην ιστορία της μουσικής.

Το τραγούδι,

ύμνος της ροκ εν ρολ, έγινε γνωστό όταν συμπεριλήφθηκε το 1955 στο σάουντρακ της ταινίας «Η Ζούγκλα του Μαυροπίνακα» (Blackboard Jungle). Ήταν η έκρηξη του ροκ εν ρολ, του ήχου που έφερε την επανάσταση στη δεκαετία του '50

Ο Χάλεϊ, αν και πρωτοπόρος, επισκιάστηκε από τον Έλβις Πρίσλεϊ, που εξελίχθηκε στον βασιλιά του μουσικού είδους. Στο υπόλοιπο της καριέρας του, ο Χάλεϊ συνέχισε να γνωρίζει κάποια επιτυχία, κυρίως στη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη.

Μεγάλες επιτυχίες έγιναν ακόμα δύο τραγούδια του, το Shake, Rattle & Roll και See you later alligator. Το 1987 ο Χάλεϊ εισήχθη στο «Rock and Roll Hall of Fame».


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα