Που χάθηκε η Ζηνοβία Αρβανιτίδη

SHOWBIZΜετανάστρια του έρωτα η κόρη του ΠασχάληΠου χάθηκε η Ζηνοβία ΑρβανιτίδηΤετάρτη, Μάιος 23, 2018 - 17:19

❱❱ Το ντεμπούτο στο πλευρό του πατέρα της και οι συνθέσεις για ταινίες και θεατρικά έργα ❱❱Οι επαγγελματικές συνεργασίες εκτός Ελλάδας και ο Γάλλος που έκλεψε την καρδιά της

Από τον
ΑΛΚΙΝΟΟ ΜΠΟΥΝΙΑ

Τη γνωρίσαμε το 1991, όταν μαζί με τον πατέρα της Πασχάλη Αρβανιτίδη τραγούδησαν το τρυφερό κομμάτι με τίτλο «Οι καταπληκτικοί». Η τότε

έφηβη Ζήνα -και όχι Ζηνοβία, όπως την αποκαλούν σήμερα- έδειξε πως θα ακολουθούσε τα χνάρια του διάσημου μπαμπά της στην ποπ μουσική σκηνή, όμως γρήγορα μας φανέρωσε κρυφό άσο στο μανίκι της: ασχολήθηκε μεν με τη μουσική, όμως ως συνθέτρια για το θέατρο και το σινεμά, κυρίως εκτός Ελλάδας, και γι’ αυτό... χάθηκε από τη δική μας καλλιτεχνική επικαιρότητα.

Μάλιστα φέτος στην Παγκόσμια Ημέρα Πιάνου, στις 29 Μαρτίου, κυκλοφόρησε τη νέα συνθετική δουλειά της, η οποία λέγεται «Ivory» κι έχει ήδη κερδίσει τα θετικά σχόλια εναλλακτικών sites και blogs του εξωτερικού.
Η Ζηνοβία Αρβανιτίδη, που γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα, δεν μπήκε από το... παράθυρο στον χώρο της μουσικής, αφού από μικρή έκανε σημαντικές μουσικές σπουδές. Πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου σε ηλικία 8 χρόνων, φοιτώντας στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Απέκτησε πτυχίο Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας, καθώς και δίπλωμα Μουσικής Τεχνολογίας, Sound Σύνθεσης, Advanced ηχογράφησης και τεχνικών μίξης.

Παράλληλα, συνέχισε τις σπουδές της στο πιάνο κι έκανε επίσης μαθήματα φωνητικής κλασικής εκπαίδευσης για δύο χρόνια, με δασκάλα τη διάσημη σοπράνο Μαρίνα Kρίλοβιτς. Με τη σύνθεση η Ζηνοβία άρχισε να ασχολείται από τα 15 χρόνια της, ενώ μετά την ολοκλήρωση των μουσικών σπουδών της άρχισε να πειραματίζεται περισσότερο με τον ηλεκτρονικό ήχο, επηρεασμένη από ακούσματα της κλασικής, ambient, electro, dub, jazz και κινηματογραφικής μουσικής, φιλτράροντας και ενσωματώνοντάς τα στις δικές της συνθέσεις.

«Το Λυκαυγές»

Το πρώτο σόλο άλμπουμ της ως συνθέτριας, τραγουδίστριας και ενορχηστρωτή βγήκε το 1997, με τίτλο «Το Λυκαυγές». Από τότε έχει συνεργαστεί ως τραγουδίστρια, συνθέτρια, μουσικός και μηχανικός ήχου με διάσημους Ελληνες καλλιτέχνες, όπως οι Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Πάνος Κατσιμίχας, Γιάννης Μαρκόπουλος, Μάνος Ξυδούς και Οναρ.

Στο βιογραφικό της συμπεριλαμβάνονται αξιόλογες συνθετικές δουλειές για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η μουσική που έγραψε για το θεατρικό έργο της Ιόλης Ανδρεάδη «Best Friends Forever», το οποίο παρουσιάστηκε στο Old Red Lion Theatre του Λονδίνου, το animation μεγάλου μήκους «Από τη Γη στη Σελήνη» του Αγγελου Σπάρταλη, με την ερμηνευτική συμμετοχή δύο σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών, του Διονύση Σαββόπουλου και του Ψαραντώνη, καθώς και το soundtrack της ρωσικής τηλεοπτικής μίνι σειράς «Godfather».
Αξίζει να τονίσουμε πως από το 2014 η Ζηνοβία εκπροσωπείται από την εταιρία για συνθέτες μουσικής κινηματογράφου Oticons, ανάμεσα σε ονόματα όπως οι Rachel Portman, Shigeru Umebayashi και Jan A.P. Kaczmarek.



Το 2012 συμμετείχε ως τραγουδίστρια στο ντουέτο Pill-Oh και στο άλμπουμ «Vanishing Mirror». Την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε το προσωπικό σόλο άλμπουμ της «The Gift Of Affliction», μια δουλειά που χαρακτηρίζεται από αισθαντικές ορχηστρικές μελωδίες και αιθέρια φωνητικά, συνοδευόμενα από διακριτικά ηλεκτρονικά beats, με το πιάνο και τη μελόντικα να πλαισιώνονται από μαγευτικές ατμόσφαιρες.

Προσωπικό άλμπουμ

Με την ανεξάρτητη εταιρία Kitchen Label, με έδρα τη Σιγκαπούρη, με την οποία συνεργάζεται εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς εμπιστεύεται την αισθητική και την προσοχή στην επικοινωνία του ιδιοκτήτη της Ricks Ang, κυκλοφόρησε και το πρόσφατο, δεύτερο προσωπικό άλμπουμ της «Ivory», εμπνεόμενη από το απόφθεγμα του Αλμπέρ Καμί «Υπάρχει η ζωή και υπάρχει ο θάνατος, στο ενδιάμεσο υπάρχει ομορφιά και μελαγχολία».

Οσο για τον ρόλο που έχει παίξει στην καλλιτεχνική διαδρομή της ο πατέρας της Πασχάλης Αρβανιτίδης, η Ζηνοβία έχει δηλώσει πως όχι μόνο δεν την απέτρεψε, αλλά την ενθάρρυνε στην απόφασή της να ασχοληθεί με κάτι τόσο δύσκολο και απαιτητικό όσο η σύνθεση. «Το μόνο που μου έλεγε είναι να ακολουθήσω τις κατάλληλες σπουδές. Επέμενε πως πρώτα πρέπει να αποκτήσω τις απαραίτητες βάσεις» υποστήριξε η ίδια σε πρόσφατη συνέντευξή της στη «Lifo».

Σε ό,τι αφορά τα προσωπικά της, για τα οποία αποφεύγει να μιλάει δημόσια και δη με λεπτομέρειες, είναι γνωστό ότι διατηρεί μια πολύ ωραία σχέση με έναν Γάλλο και ζει μαζί του στο Μπορντό της Γαλλίας. Ο σύντροφός της τη στηρίζει και την εμψυχώνει στη δουλειά της.

Keywords
Αναζητήσεις
ζηνοβία αρβανιτίδη
Τυχαία Θέματα