Αρνήθηκε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς 2026 το Κάλγκαρι!

Με μια άκρως δημοκρατική διαδικασία, το Κάλγκαρι αρνήθηκε την διοργάνωση των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2026!

Είχε προηγηθεί η πρόκριση της πόλης του Καναδά στην short list της ΔΟΕ μετά την συνεδρίαση στο Μπουένος Άϊρες, μαζί με την Στοκχόλμη και την συνυποψηφιότητας του Μιλάνου με την Κορτίνα στη βόρεια Ιταλία.

Πριν
την τελική κρίση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής οι πολίτες στο Κάλγκαρι αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Αλμπέρτα στην δυτική πλευρά του Καναδά, είχαν εκφράσει έντονες ανησυχίες για το κόστος των αγώνων. Θυμίζουμε πως στην ίδια περιοχή είχαν φιλοξενηθεί οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες το 1988.

Σε μια περιπετειώδη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου του Κάλγκαρι με ψήφους 8-7 είχε επικρατήσει το «ΟΧΙ» με αποτέλεσμα να οδηγεί η ιστορία σε δημοψήφισμα στο οποίο πήραν μέρος πάνω από 300 χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής.
Εν τέλει, κι εκεί επικράτησε το «ΟΧΙ» με ψήφους 171.150 έναντι 132.832

«Οι πολίτες μίλησαν και το έκαναν σαφές. Εμείς δεν έχουμε παρά να το σεβαστούμε αυτό..» είπε, σχολιάζοντας ο 47χρονος δήμαρχος του Κάλγκαρι Νάχιντ Νένσι – ο πρώτος μουσουλμάνος σε αυτή την θέση στην ιστορία της πόλης - ειδοποιώντας και την ΔΟΕ για την συγκεκριμένη απόφαση.

Τώρα η ΔΟΕ αναμένεται να επιλέξει ανάμεσα στην Ιταλική και την Σουηδική υποψηφιότητα, χωρίς βέβαια να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μετά την απόσυρση του Κάλγκαρι να αποσυρθεί και η υποψηφιότητα της Στοκχόλμης καθώς όπως αναφέρουν κύκλοι της ΔΟΕ αλλά και ΜΜΕ στην Ιταλία, υπάρχουν προβλήματα πολιτικού επιπέδου που πιθανότατα να οδηγήσουν τους «αθάνατους» στην μια και μοναδική επιλογή, την ανάθεση των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Μιλάνο και την Κορτίνα του Ιταλικού βορρά.
Keywords
Τυχαία Θέματα