Deep fake news και «ινφο-αποκάλυψη»

Τον περασμένο Μάιο, κυκλοφόρησε ένα βίντεο στο διαδίκτυο με τον Ντόναλντ Τραμπ να απευθύνεται στο λαό του Βελγίου για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. «Όπως γνωρίζετε, είχα το θάρρος να αποσύρω τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή», φερόταν να είπε και κοιτάζοντας απευθείας στην κάμερα, συμπλήρωσε: «και έτσι πρέπει να κάνετε κι εσείς».

Το βίντεο δημιουργήθηκε από ένα βελγικό πολιτικό κόμμα, το Socialistische Partij Anders, ή sp.a, και προκάλεσε εκατοντάδες παρατηρήσεις, πολλές δε εκφράζανε οργή για την

παρέμβαση και τις συμβουλές του Αμερικανού προέδρου στην κλιματική πολιτική του Βελγίου.

Το βίντεο, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια πλαστογραφία υψηλής τεχνολογίας. Οι εκπρόσωποι του Sp.a υποστήριξαν ότι είχαν αναθέσει σε ένα στούντιο παραγωγής να χρησιμοποιήσουν τη μηχανική μάθηση για να παράξουν αυτό που είναι γνωστό ως «deep» fake news. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά, ότι η πρόοδος στην τεχνολογία ήχου - εικόνας έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε μπορούμε στο στόμα ενός πολιτικού που τον βλέπουμε να μιλάει να του βάλουμε -με τη φωνή του- φράσεις που ποτέ δεν έχει πει.

Η πρόθεση της Sp.a ήταν να χρησιμοποιήσει το ψεύτικο βίντεο για να τραβήξει την προσοχή των ανθρώπων και στη συνέχεια να την ανακατευθύνει σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που καλεί τη βελγική κυβέρνηση να αναλάβει πιο επείγουσα δράση για το κλίμα. Οι δημιουργοί του βίντεο αργότερα δήλωσαν ότι υπολόγιζαν πως η κακή ποιότητα του ψεύτικου βίντεο θα ήταν αρκετή για να προειδοποιήσει τους θεατές του. «Είναι σαφές από τα χείλη ότι αυτό δεν είναι μια πραγματική ομιλία του Τραμπ», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του sp.a στο Politico.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα