Αναβολή στη στέψη (video)

Η ΑΕΛ χάλασε (1-1) τα σχέδια του ΠΑΟΚ για πάρτι τίτλου, όμως ο «Δικέφαλος» θα έχει ακόμη δύο ευκαιρίες να σφραγίσει την επιστροφή του στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος για πρώτη φορά μετά το 1985.

Οι Θεσσαλονικείς προηγήθηκαν στο σκορ στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου με τον Πέλκα (55’), όμως δεν το χάρηκαν για πολύ. Στο 64’ η ΑΕΛ ισοφάρισε με το πρώτο φετινό γκολ
του Γιακιμόφσκι και παρότι η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου πίεσε αρκετά μέχρι το τέλος, δεν κατάφερε να πανηγυρίσει τη νίκη, που θα «σφράγιζε» από σήμερα την κατάκτηση του τίτλου.

Πλέον, ο ΠΑΟΚ απέχει μόλις έναν βαθμό από το να πανηγυρίσει το τρίτο πρωτάθλημα της ιστορίας του και θα έχει την ευκαιρία να το κάνει είτε κόντρα στον Λεβαδειακό (εντός, 21/4), είτε απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννινα (εκτός, 5/5). Στην αντίπερα όχθη, η ΑΕΛ πρόσθεσε στο... σακούλι της έναν βαθμό, που μπορεί να αποδειχθεί «χρυσός» για την παραμονή της στην κατηγορία.

Μεγάλη αγωνία στο στρατόπεδο του «Δικεφάλου» για τον Αντελίνο Βιεϊρίνια, ο οποίος τραυματίστηκε στο γόνατο και αποχώρησε με πατερίτσες.

Τα πλάνα των προπονητών

Με το αμυντικογενές 5-3-2 παρέταξε την ΑΕΛ ο Τζανλούκα Φέστα, με τον Κρίστινσον να υπερασπίζεται την εστία της ομάδας του. Η τριάδα της άμυνας ήταν ο Μπράλιτς με τους Μόρα και Γκοίκοβιτς, ενώ στα άκρα κινούνταν οι Μπέρτος (δεξιά) και Ζίβκοβιτς (αριστερά). Στα χαφ αγωνίστηκαν Μιλοσάβλιεβιτς, Φατιόν και Γιακιμόφσκι, ενώ στην επίθεση βρέθηκαν οι Νούνιτς και Σικάφκα.

Από την άλλη πλευρά, ο Ραζβάν Λουτσέσκου επέλεξε σχηματισμό 4-2-3-1 για τον ΠΑΟΚ, με τον Πασχαλάκη κάτω από τα δοκάρια. Στο δεξί άκρο της άμυνας αγωνίστηκε ο Μάτος, στο αριστερό ο Βιεϊρίνια και κεντρικό δίδυμο ο Κρέσπο με τον Βαρέλα. Αμυντικά χαφ ήταν ο Σάκχοφ με τον Ολιβέιρα, στα άκρα κινούνταν ο Λημνιός (δεξιά) με τον Μπίσεσβαρ (αριστερά), ενώ πίσω από τον προωθημένο Σφιντέρσκι ήταν ο Πέλκας.

Απειλητικός ο ΠΑΟΚ, σταθερός ο Κρίστινσον

Πιο δραστήριος από την ΑΕΛ παρουσιάστηκε ο ΠΑΟΚ στο πρώτο ημίχρονο, το οποίο σημαδεύτηκε από τρεις τραυματισμούς. Οι φιλοξενούμενοι με ανάπτυξη κυρίως από τα άκρα, πατούσαν συχνά στην αντίπαλη περιοχή και απείλησαν για πρώτη φορά με αξιώσεις στο 11’ με πρωταγωνιστή τον Μπίσεσβαρ. Την ίδια στιγμή, η ομάδα του Τζανλούκα Φέστα ήταν πολύ προσεκτική στα αμυντικά της καθήκοντα και έψαχνε την ευκαιρία να «χτυπήσει» στην κόντρα.

Στο 23’ ο «Δικέφαλος» απείλησε ξανά την ΑΕΛ με σουτ του Λημνιού, όμως όπως και στην περίπτωση του Μπίσεσβαρ, ο Κρίστινσον φώναξε «παρών» και κράτησε ανέπαφη την εστία του. Με τη συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου είχαμε την πρώτη αναγκαστική αλλαγή, με τον Ζίζιτς να αντικαθιστά τον Γκοΐκοβιτς που δεν μπορούσε να συνεχίσει. Έξι λεπτά αργότερα η ατυχία χτύπησε την «πόρτα» του ΠΑΟΚ, αφού ο Βιεϊρίνια τραυματίστηκε στο γόνατο.

Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου, ωστόσο, δεν επηρεάστηκε και συνέχισε στο ίδιο τέμπο, δημιουργώντας ακόμη δύο καλές στιγμές ως το τέλος του ημιχρόνου με σουτ του Μπίσεσβαρ (38’) και απευθείας εκτέλεση φάουλ του Ολιβέιρα (45+2’). Στο μεταξύ η ΑΕΛ είχε χάσει και δεύτερο ποδοσφαιριστή της με πρόβλημα τραυματισμού, τον Μπέρτο (42’).

«Κόλλησε» στον κάμπο, παράταση στη στέψη

Στο ξεκίνημα της επανάληψης το σκηνικό άλλαξε και αυτό διότι η ΑΕΛ έδειξε πολύ πιο ορεξάτη. Πήρε μέτρα στο γήπεδο, πίεσε τον ΠΑΟΚ, που έδειχνε να είχε μείνει στα αποδυτήρια και ανησύχησε για πρώτη φορά τον Πασχαλάκη με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Γιακιμόφσκι (52’).

Η απάντηση του «Δικεφάλου», πάντως, δεν άργησε να έρθει. Στο 55’ ο Γιαννούλης εκτέλεσε κόρνερ από αριστερά, οι γηπεδούχοι απομάκρυναν, όμως ο Πέλκας πήρε το... ριμπάουντ και με «οβίδα» στην κίνηση πέτυχε το γκολ που έψαχναν τόσο πολύ.

Οι πανηγυρισμοί στον πάγκο του ΠΑΟΚ ήταν έντονοι, όμως δεν κράτησαν για πολύ. Εννέα λεπτά μετά το τέρμα του Πέλκα, ο Γιακιμόφσκι βρήκε δίχτυα και έβαλε «φωτιά» στην «AEL FC Arena». Όπως ήταν λογικό το γκολ των γηπεδούχων έφερε «παγωμάρα» στις τάξεις των φιλοξενούμενων, ωστόσο, δεν το έβαλαν κάτω.

Ανέλαβαν και πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων, έκλεισαν την ΑΕΛ στο μισό γήπεδο και άσκησαν έντονη πίεση σε μία προσπάθεια να βρουν και δεύτερο γκολ. Στο 68’ ο Σφιντέρσκι προσπάθησε με κεφαλιά να νικήσει τον Κρίστινσον, όμως η μπάλα πέρασε ελάχιστα δίπλα από το δεξί δοκάρι.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου «φόρτωσε» κι άλλο την επίθεση με Ζάμπα και Καρέλη και ο ΠΑΟΚ συνέχισε να δημιουργεί ευκαιρίες. Στο 86’ ήταν η σειρά του Βραζιλιάνου να απειλήσει με σουτ, δύο λεπτά αργότερα του Καρέλη, ενώ στο 89’ ο Πέλκας άγγιξε το δεύτερο προσωπικό του τέρμα. Τελικά, η πίεση του ΠΑΟΚ δεν απέφερε καρπούς και το 1-1 έμεινε μέχρι τέλους, αναβάλλοντας τη στέψη και το πάρτι τίτλου που ετοιμαζόταν στη Θεσσαλονίκη.

ΑΕΛ – ΠΑΟΚ 1-1
Σούπερ Λιγκ 2018-19, 28η Αγωνιστική, «AEL FC Arena»

Γκολ: Γιακιμόφσκι (64’) – Πέλκας (55’)
Κίτρινες: Φατιόν (5’), Μπράλιτς (87’) – Λημνιός (51’)
Κόκκινη: -

ΑΕΛ (Τζανλούκα Φέστα): Κρίστινσον, Γκοΐκοβιτς (29’ Ζίζιτς), Μόρας, Μπράλιτς, Ζίβκοβιτς, Φατιόν, Μιλοσάβλιεβιτς, Μπέρτος (43’ Καρανίκας), Σικάφκα, Νούνιτς, Γιακομόφσκι (86’ Γκόλιας).
Στον πάγκο: Παϊτέρης, Μπάλλας, Ακόστα, Νούσιος.

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Βιεϊρίνια (36’ Γιαννούλης), Κρέσπο, Βαρέλα, Μάτος, Ολιβέιρα (79’ Ζάμπα), Σάκχοφ, Μπίσεσβαρ, Πέλκας, Λημνιός (84’ Καρέλης), Σφιντέρσκι.
Στον πάγκο: Ρέι, Ίνγκασον, Μίσιτς, Κάνιας.

Διαιτητής: Β. Φωτιάς
Βοηθοί: Η. Κωνσταντίνου, Κ. Ψάρρης
Τέταρτος: Γ. Τζοβάρας
Keywords
Τυχαία Θέματα