Ανάλυση Politico: Ο εκβιασμός του Πούτιν για την ενέργεια εξαρτάται από τον καιρό – Επικίνδυνος χειμώνας για την Ευρώπη

Καθώς οι νύχτες μεγαλώνουν η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν χειμώνα που μπορεί να την καταστρέψει. Στο παιχνίδι θα βρεθούν όχι μόνο τα αποθέματα φυσικού αερίου, αλλά και η πολιτική της αποφασιστικότητα να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία στον αγώνα της κατά της Ρωσίας.

Τον τελευταίο χρόνο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αποδείξει την ικανότητά του να παίζει με τις ευρωπαϊκές τιμές της ενέργειας μέσω ενός μείγματος απειλών και περικοπών της προμήθειας – οδηγώντας την Γηραιά Ήπειρο σε νέους προμηθευτές, πλήττοντας σοβαρά τις βιομηχανίες που “διψούν” για ενέργεια και αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις σε δαπανηρές κρατικές παρεμβάσεις για να βοηθήσουν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Όμως τις τελευταίες εβδομάδες, ο λόγος του Ρώσου προέδρου στον καθορισμό των τιμών έχει μειωθεί καθώς οι αγορές αποσιωπούν τις δηλώσεις του Κρεμλίνου, γράφει το Politico.

Όμως αυτό μπορεί να αλλάξει καθώς οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν. Το πώς θα εξελιχθεί η επόμενη φάση του ενεργειακού πολέμου της Μόσχας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από κάτι που κανένας πολιτικός δεν μπορεί να ελέγξει – τον καιρό.

“Αν έχουμε λίγη τύχη με τον καιρό, θα έχουμε την ευκαιρία να περάσουμε άνετα τον χειμώνα”, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, αποτυπώνοντας τον βαθμό στον οποίο οι ισχυρότεροι ηγέτες της Ευρώπης βρίσκονται πλέον, ουσιαστικά, στο έλεος των “θεών”.

Ένας πολύ κρύος χειμώνας θα μπορούσε να δει την πολιτική αναταραχή σχετικά με το κόστος ζωής και το κόστος της υποστήριξης της Ευρώπης προς την Ουκρανία να βαθαίνει, εάν οι Ευρωπαίοι αναγκαστούν να υπομείνουν τις κακουχίες των διακοπών ρεύματος και των κλειστών εργοστασίων. Ένας ήπιος χειμώνας και οι ενεργειακές προμήθειες έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαρκέσουν, προβλέπουν οι αναλυτές, επιτρέποντας στους ηγέτες της ΕΕ να πουν ότι αντιμετώπισαν το όπλο του Πούτιν για το φυσικό αέριο και κέρδισαν.

Σπάνια έχουν εξαρτηθεί τόσα πολλά από μια πρόγνωση του καιρού.

Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε με βεβαιότητα τι θερμοκρασίες μπορούμε να περιμένουμε ή πόσες βροχοπτώσεις και άνεμοι θα υπάρχουν για να τροφοδοτήσουν την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Ο Carlo Buontempo, διευθυντής της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προβλέψεων, δήλωσε ότι οι αγορές ενέργειας έχουν ιστορικά δώσει μεγάλη προσοχή στις χειμερινές προβλέψεις που βγαίνουν τον Νοέμβριο.

“Μέχρι τότε οι περισσότεροι από τους παράγοντες μεγάλης κλίμακας που επηρεάζουν τη θερμοκρασία είναι σε εξέλιξη. Σε αυτό το στάδιο, είναι λίγο νωρίς για να πούμε”, είπε, αν και ένα ψυχρό κύμα το Νοέμβριο είναι επί του παρόντος είναι “πιο πιθανό από ό,τι συνήθως”.

Ψυχρά και ήπια σενάρια

Εάν ο φετινός χειμώνας είναι αντίστοιχος με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, η ανάλυση της εταιρείας ενεργειακών συμβούλων Wood Mackenzie προβλέπει ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να τον ξεπεράσει με μόλις το 1/4 της αποθηκευτικής της ικανότητας φυσικού αερίου που της έχει απομείνει. Εάν η Ρωσία προχωρήσει ακόμη περισσότερο και διακόψει όλες τις προμήθειές, η ΕΕ θα πρέπει να υπολογίζει ότι μέχρι το τέλος του χειμώνα θα έχει απομείνει στην αποθήκη περίπου 15% του φυσικού αερίου.

“Ίσως ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι μια ακραία κατάσταση”, δήλωσε η Κατερίνα Φιλιπένκο, αναλύτρια της Wood Mackenzie για τις αγορές φυσικού αερίου.

Εάν η Ρωσία συνεχίσει να μειώνει τις προμήθειες και ο φετινός χειμώνας είναι ένας ψυχρός χειμώνας που συμβαίνει μία φορά στα 20 χρόνια, με καιρικές συνθήκες ανάλογες με αυτές του 2010-11, όπου σημειώθηκε ο ψυχρότερος Δεκέμβριος των τελευταίων 100 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο και θερμοκρασίες κάτω του μέσου όρου σε ολόκληρη τη Βόρεια Ευρώπη, τότε οι τιμές του φυσικού αερίου “αναπόφευκτα θα αναρριχηθούν”, απαιτώντας από την ΕΕ να υπερβεί το στόχο της για μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15%, δήλωσε η Φιλιπένκο.

Αυτό θα ήταν ένα μεγάλο ζητούμενο για τις χώρες που ήδη ανησυχούν για τον αντίκτυπο των δελτίων φυσικού αερίου. Οι εγχώριοι καταναλωτές θα προστατεύονταν πιθανότατα για όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά οι ενεργοβόρες βιομηχανίες φοβούνται πιο εκτεταμένες και ενδεχομένως μόνιμες διακοπές λειτουργίας. Η παραγωγή μετάλλων και τσιμέντου, καθώς και οι τομείς των λιπασμάτων και των χημικών προϊόντων θα ήταν μεταξύ εκείνων που θα κινδύνευαν περισσότερο.

Πηγαίνοντας προς το 2023, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η αναπλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου το νέο έτος θα είναι πολύ πιο δύσκολη για την ΕΕ από ό,τι το 2022, γεγονός που πιθανότατα θα οδηγήσει τις τιμές και πάλι σε άνοδο. Σύμφωνα με την εκτίμηση της Goldman Sachs, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε αντίθεση με φέτος, η Ευρώπη θα βρίσκεται σε ένα σημείο εκκίνησης από το σχεδόν μηδενικό ρωσικό αέριο.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν η Ευρώπη ξεπεράσει αλώβητη τον φετινό χειμώνα, μπορεί να αντιμετωπίσει ένα ακόμη έτος ενεργειακής ανησυχίας.

Το πόσο γρήγορα θα μπορέσει η ΕΕ να επιστρέψει σε ασφαλή επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου το 2023 θα εξαρτηθεί εν μέρει από το πόσο φυσικό αέριο θα της έχει απομείνει από τον φετινό χειμώνα.

Και αυτό, όπως και τόσα άλλα αυτή τη στιγμή, εξαρτάται από τον καιρό.

Πηγή: THETOC

Keywords
Τυχαία Θέματα