World of One Review

Ο μικρός πρίγκιπας σε ένα παράλληλο σύμπαν.

κατηγορία των horror games είναι ιδιαίτερα ευρεία. Από point and click και Puzzle games μέχρι Survival γεμάτα τέρατα και αίμα, σίγουρα υπάρχει κάτι για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις κάθε gamer που ενδιαφέρεται για μια ανατριχιαστική περιπέτεια. Το World

of One είναι ένα indie horror game και για την ακρίβεια ένα puzzle-platformer γεμάτο γρίφους και μυστήρια, που ήρθε στην οικογένεια κονσολών Xbox One το Νοέμβριο, σχεδόν έξι μήνες μετά την αρχική του κυκλοφορία στο Steam το καλοκαίρι του 2017.

Το σενάριο του World of One είναι απλό κι έχει ως εξής. Καθώς ο πρωταγωνιστής μας απολαμβάνει ένα ήρεμο βράδυ στη αυλή του σπιτιού του ένας περίεργος ήχος τον παρακινεί να σηκωθεί. Έτσι ξεκινά να εξερευνά τον κόσμο γύρω του, ένα μικρό πλανήτη όπως είναι εκείνος του μικρού πρίγκιπα, με τη διαφορά ότι το περιβάλλον είναι πολύ πιο σκοτεινό και μυστηριώδες, γεμάτο γρίφους, παγίδες και τέρατα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε για να συνεχίσουμε την περιπέτειά μας ώστε να φτάσουμε στο πολυπόθητο τέλος της ιστορίας. Κίνητρο μας, να πλησιάσουμε την αινιγματική σιλουέτα που βλέπει ο πρωταγωνιστής μας στην αρχή του παιχνιδιού και να λύσουμε το μυστήριο της ύπαρξής της.

Οι εχθροί είναι πολλοί, όμως βασικότερος από όλους είναι η άγνοια. Χωρίς στοιχεία για τον προορισμό μας ή το τι θα αντιμετωπίσουμε στην πορεία μας ως εκεί, καλούμαστε να βρούμε μόνοι τις λύσεις στους γρίφους κάθε κόσμου και να ταξιδέψουμε στο σκοτάδι μέχρι την άκρη του πλανήτη και τον φάρο ή την εκκλησία που θα μας μεταφέρει στον επόμενο κόσμο και θα μας φέρει αντιμέτωπους με νέες προκλήσεις. Σύμμαχος στις περιπέτειες του πρωταγωνιστή μας είναι διάφορα αντικείμενα που βρίσκονται διάσπαρτα στους πλανήτες και μπορεί να χρησιμεύουν είτε στη λύση των γρίφων είτε ως όπλα.

Εκείνο που κάνει την εμπειρία του World of One πιο ενδιαφέρουσα είναι το σκοτάδι. Σε πολλά σημεία των κόσμων στους οποίους λαμβάνει χώρα η ιστορία το οπτικό πεδίο του παίκτη είναι πολύ περιορισμένο. Στην πορεία βοηθούν μόνο κάποια κεριά που είναι τοποθετημένα σε διάφορα σημεία της πίστας. Αυτό όμως δεν είναι πάντα αρκετό για να προσφέρει μία καλή horror εμπειρία, αφού κάποιες φορές το παιχνίδι δίνει την εντύπωση ότι το σκοτάδι υπάρχει για να υπάρχει, χωρίς να προσφέρει κάτι ιδιαίτερο στην ατμόσφαιρα ή να έχει κάποια σχέση με τα γεγονότα του παιχνιδιού την προκειμένη στιγμή.

Ο χειρισμός του παιχνιδιού είναι εύκολος και προτείνεται η χρήση χειριστηρίου ακόμα και σε όσους επιλέξουν να παίξουν το World of One στο PC. Δυστυχώς όμως σε πολλές περιπτώσεις τα controls δεν είναι αρκετά responsive. Πολλές φορές ένα jump μπορεί να γίνει λίγο αργότερα απ' ότι θα θέλαμε ή απλά ο ήρωας να μη φτάσει εκεί που πρέπει ενώ θεωρητικά έγινε η σωστή κίνηση. Προσωπικά συνήθως προσπερνώ τέτοιου είδους θέματα αν δεν προκύπτουν συχνά και δεν εμποδίζουν την ομαλή πορεία του παιχνιδιού, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση θεωρώ πως η συχνότητα των προβλημάτων ήταν αρκετή για να επηρεάσει αρνητικά κάποιες κατά τ' άλλα καλές στιγμές.

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι αρκετά όμορφα. Εμφανώς επηρεασμένα από το Limbo και άλλα συναφή games το περιβάλλον και οι χαρακτήρες του παιχνιδιού αφήνουν στην άκρη περιττές λεπτομέρειες και μας προσφέρουν ένα απλό αλλά περιεκτικό σύνολο. Εκτός από τον πρωταγωνιστή που εμφανίζει κάποια χαρακτηριστικά στο πρόσωπο αλλά και το σώμα του, όλοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες είναι σχεδιασμένοι χωρίς πολλές λεπτομέρειες, αξιοποιώντας κυρίως το μαύρο χρώμα. Το ίδιο ισχύει και για τα αντικείμενα και γενικότερα τα στοιχεία του περιβάλλοντος κάθε πίστας.

Όσον αφορά τον ήχο, συνολικά το παιχνίδι είναι καλό. Τα ηχητικά εφέ είναι ενδιαφέροντα και σωστά χρησιμοποιημένα ανάλογα με τις κινήσεις και τις περιστάσεις. Η μουσική, όπου υπάρχει είναι διακριτική και κατάλληλη για τα γεγονότα τα οποία λαμβάνουν χώρα κάθε στιγμή. Γενικά φαίνεται να έχει γίνει μία αξιοπρεπής προσπάθεια και σε αυτόν τον τομέα.

To review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για το Xbox One, η οποία μας παραχωρήθηκε από την E-Home Entertainment.

IGN GreeceΠρώην developers της Blizzard δουλεύουν σε νέο Marvel παιχνίδιΑνακοινώθηκαν τα παιχνίδια του PS Plus για τον Ιανουάριο του 2019Το Doom του 1993 ετοιμάζεται να υποδεχθεί το πρώτο του ''Patch''

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα