“VOR V ZAKONE”: Στα χέρια της ΕΛΑΣ ο 42χρονος αρχιμαφιόζος με αδυναμία στα Louis Vuitton [Βίντεο]

Στα χέρια της ΕΛΑΣ βρίσκεται ένας 42χρονος Γεωργιανός, μέλος της μαφίας “VOR V ZAKONE” που φέρει τον τίτλο του VOR, δηλαδή του αρχηγού, μετά την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διέπραξε, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, 42 διαρρήξεις από οικίες και αποθήκες σε Αττική, Χαλκίδα και Λουτράκι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον

διοικητή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγο Πέτρο Τζεφέρη “το κύριο χαρακτηριστικό του εγκληματικού αυτού δικτύου ήταν η δόμησή του, στο πλαίσιο των διεθνικών εγκληματικών ομάδων και οργανώσεων του ευρασιατικού οργανωμένου εγκλήματος, ανάμεσα στις οποίες εξέχουσα θέση έχουν οι “VOR V ZAKONE” ή “Thieves in Law”.

Για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των μελών της οργάνωσης, αστυνομικοί της υπηρεσίας μας πραγματοποίησαν, χθες, 30 Σεπτεμβρίου 2021, οργανωμένη επιχείρηση σε Πεύκη, Περιστέρι, Πατήσια και Κυψέλη και κατάφεραν να συλλάβουν έξι μέλη της, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό που έφερε τον τίτλο “VOR”. Λόγω του διεθνικού χαρακτήρα της οργάνωσης και της συμμετοχής σε αυτή στελέχους της γεωργιανής μαφίας, την όλη επιχείρηση συνέδραμε και σύνδεσμος της EUROPOL”.

Ο “VOR” με τα Louis Vuitton

Σύφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός της οργάνωσης είχε αποφυλακιστεί το 2012 από φυλακές της Γεωργίας όπου εξέτισε ποινή για εκρήξεις, ληστείες, ναρκωτικά και όπλα. Ο 42χρονος έμενε σε μονοκατοικία στην Πεύκη, εντός της οποίας οι αστυνομικοί εντόπισαν πολλά ακριβά ρούχα και παπούτσια, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο “VOR” φέρεται να είχε αδυναμία στα Louis Vuitton.

Ο 42χρονος είναι σεσημασμένος σε Γεωργία και Ουκρανία, ωστόσο στην Ελλάδα δεν είχε συλληφθεί ποτέ. Τον τίτλο του VOR φέρεται πάντως να τον έχει πάρει μάλλον σε συγκέντρωση των μαφιόζων στην Ελλάδα. Μάλιστα, η συμμετοχή του σε δύο κλοπές – διαρρήξεις θεωρείται κίνηση σπάνια για VOR.

Ο ίδιος εμφανίζεται να μιλά σε βίντεο το οποίο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και χρονολογείται από το 2012.

Πως δρούσαν

Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Απόστολος Σκρέκας, η σπείρα ήταν δομημένη στα πλαίσια των διεθνικών εγκληματικών ομάδων και οργανώσεων του ευρασιατικού οργανωμένου εγκλήματος. Ο “VOR” ήταν φυσικός αυτουργός σε ορισμένες διαρρήξεις, κυρίως στην επαρχία. Ήταν αυτός που λάμβανε ενημέρωση σχετικά με την δραστηριότητα της ομάδας, τόσο σε επίπεδο εγκληματικής δραστηριότητας όσο και στο επίπεδο της μετέπειτα διαδικασίας διοχέτευσης των κλοπιμαίων στην αγορά.

Οι δράστες επέλεγαν αρχικά περιοχές στην Αττική ή στην επαρχία, όπου πήγαιναν με αυτοκίνητα της οργάνωσης. Για να εντοπίσουν τους στόχους τους, μετέβαιναν στην περιοχή σε διάφορες χρονικές στιγμές, όταν οι ένοικοι έλειπαν, και κατόπτευαν το χώρο, που θα “χτυπούσαν”.

Μάλιστα ήταν τέτοιο το επίπεδο οργάνωσής τους ως προς τα μέτρα προφύλαξης, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, ώστε στις περιπτώσεις που πήγαιναν στην επαρχία απέφευγαν να μιλάνε στη μητρική τους γλώσσα προκειμένου να μην κινήσουν τις υποψίες στις μικρές κοινωνίες των πόλεων.

Οι τσιλιαδόροι επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με τους μπουκαδόρους. Μάλιστα έβλεπαν φωτογραφίες των ενοίκων ώστε να τους αναγνωρίσουν εάν επέστρεφαν, για να ειδοποιήσουν στη συνέχεια τους κλέφτες που ήταν εντός του σπιτιού.

Βρήκαν και ασυρμάτους, οπότε μπορεί να ήταν και αυτό μέσο επικοινωνίας, αλλά δεν το έχουν την περίοδο της έρευνας.

Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ήταν άεργοι, δεν είχαν κανένα νόμιμο εισόδημα και μοναδική πηγή εσόδων τους αποτελούσαν οι εγκληματικές τους δραστηριότητες.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πλήθος ηλεκτρικών και διαρρηκτικών εργαλείων, κάνη μακρύκαννου όπλου, 2 αεροβόλα όπλα, 2 διακοσμητικά πιστόλια και 2 μαχαίρια, πλήθος διάφορων ασημικών, οικιακών συσκευών, κινητών τηλεφώνων, φωτογραφικών μηχανών ηλεκτρονικών συσκευών, φορητών υπολογιστών, ρολογιών και πορτοφολιών, χρυσά και ασημένια κοσμήματα, το χρηματικό ποσό των 7.863 ευρώ,4 χρυσές λίρες Αγγλίας, κάρτες ανάληψης διαφόρων τραπεζών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και μικροποσότητα κάνναβης.

Δείτε βίντεο και εικόνες:

Σημειώνεται, ότι σε βάρος των συλληφθέντων, σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση και απόπειρες αυτών, του νόμου για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, για απείθεια, πλαστογραφία καθώς και των νόμων περί όπλων και ναρκωτικών.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ σε συνεργασία με διεθνείς αστυνομικούς οργανισμούς εξετάζεται η γενικότερη δράση της σπείρας.

Πηγή: THETOC

Keywords
Τυχαία Θέματα